A kávé dehidratál? Íme a meglepő igazság!

Van egy közhiedelem, miszerint a kávé dehidratálja szervezetünket. Páran azt is tanácsolják nyáron, vagy a melegben ne igyunk annyi kávét. Valóban vízhiányt okoz a kávé?

A kávé kiszárít?

A Mayo Clinic online orvosi szaklap szerint nem, nem szárít ki a kávé. A Mayo Clinic beszámolt róla, hogy az elfogyasztott kávé mennyisége nem egyenlő a szervezet folyadékveszteségének mennyiségével. Egyszerűbben fogalmazva, a kávéfogyasztás nem jelenti azt, hogy folyadékot veszítesz.

Ennek ellenére mindenki másként dolgozza fel a kávét és a koffeint. Sőt, a kávé vízhajtó. Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, hogyan működik a kávé a szervezetben, fontos megérteni, mit jelent a kiszáradás és a vízhajtó hatás.

Kiszáradás

Az oxfordi szótár a kiszáradást úgy határozza meg, mint „a víz elvesztését vagy eltávolítását valamiből”. Ami az emberi testet illeti, ez azt jelenti, hogy elegendő folyadékot vesztettél anélkül, hogy pótoltad volna, ami hatással van a szervezetre.
A kiszáradást számos dolog okozhatja, beleértve a megfelelő mennyiségű víz bevitele nélküli testmozgást, a túl hosszú ideig tartó forró napon való tartózkodást és az olyan italok fogyasztását, mint az alkohol. Ha hagyjuk, hogy kiszáradjunk, az enyhétől a súlyosig számos problémát okoz.

A kiszáradás tünetei az alábbiak:

 • Szomjúság
 • Száraz száj
 • Kevesebb vizelés
 • Sötét sárga vizelet
 • Száraz és hűvös bőr
 • Fejfájás
 • Izomgörcsök
 • Szédülés
 • Gyors szívverés
 • Ájulás
 • Gyors légzés
 • Beesett szemek

Mindezek a tünetek a szervezet folyadékhiányának tulajdoníthatók, de itt nem érnek véget. A kiszáradás magas hőmérsékletet, szívproblémákat és extrém esetekben halált is okozhat. A fenti tünetek azt jelzik a szervezetnek, hogy ideje vizet inni.

Vizelethajtó hatás

A kávéban a koffein vizelethajtó. Sok kávéfogyasztó (különösen az új kávéfogyasztó) számol be arról, hogy az ivás során gyakrabban kell használnia a mosdót.
Bár sok tanulmányt végeztek, a tudósok nem tudják, hogyan és miért működik a koffein vízhajtóként, de az eredmény ennek ellenére igaz. Ezért is párosulhat a közhiedelem szerint a kávéfogyasztás gyakran kiszáradással, pedig ez a két jelentés nem ugyan azt takarja.

A kutatások eredményei

Az egyik ok, amiért az emberek attól tartanak, hogy a kávéfogyasztás kiszáradáshoz vezethet, egy 1928-as tanulmány, amely kimutatta, hogy azok, akik koffeintartalmú italokat ittak, 50%-kal többet vizeltek, mint azok, akik nem. Amit nem néztek, az a folyadékbevitel és a kibocsátás volt. Többet ittak, mint azok, akik nem, tehát többet is jártak mosdóba.

A koffein és a szervezetre gyakorolt hatások tekintetében számos változó játszik szerepet. Ennek ellenére számos tanulmány kimutatta, hogy a vízhajtó hatás nem csökkenti a koffeines ital fogyasztása közben bevitt folyékony „víz” mennyiségét.

Egy másik tanulmányban a kutatók rámutatnak arra, hogy napi ötnél több csésze kávét kell elfogyasztani ahhoz, hogy az befolyásolja a hidratáltsági szintet. Komoly mennyiségű koffeint kellene fogyasztani ahhoz, hogy súlyos kiszáradási helyzetbe kerüljön egy emberi szervezet.
Dr. Daniel Vigil, az UCLA Health munkatársa szerint jellemzően nincs különbség a hidratáció tekintetében a kávéivás és az vízivás között. A különbség az egyénben és a vizelethajtó hatásban van.

Hogyan hat a koffein különböző emberekre?

Ha fentebb észrevetted, az egyik visszatérő téma az, hogy a koffein hogyan hat az egyénre. Megállapították, hogy azok, akik rendszeresen isznak kávét és más koffeintartalmú italokat, nem érzik annyira a vízhajtó hatást, mint azok, akik csak alkalmanként isznak kávét.
Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ha egy rendszeres kávéfogyasztó négy napra vagy hosszabb időre abbahagyta az ital fogyasztását, akkor az újrakezdéskor megnő a mosdó használatának szükségessége.

Nem csak ez, de a génjeink is szerepet játszhatnak.

Mindenkinek van egy genotípusa, amely meghatározza a szervezet képességét a koffein metabolizmusára. Vannak, akik hajlamosak a kiszáradásra is. Ez is szerepet játszhat.

Hidratálás kávéval

Honnan tudhatja valaki, hogy a kávé befolyásolhatja-e szervezte hidratáltságát? Erre a kérdésre nehéz lehet válaszolni, de aki már ivott kávét, valószínűleg tudja a választ. Ha nem, akkor figyelnie kell, hogyan érzi magát.
Azt is vizsgálták tudósok, hogy a menstruációs ciklusukon áteső nők a koffein különböző hatásait tapasztalhatják a testfolyadék ingadozása miatt. Bár a kávé általában nem zavarja őket, ez idő alatt mellékhatásokat okozhat, az pedig bizonyított, hogy a női test a menstruációs ciklus alatt vizet tart vissza a szervezetben.

Bár egyéni lehet, hogy a koffein nem dehidratál, nem szabad a víz helyettesítésére használni. Semmi sem olyan jó, mint a régi H2o, ha a szervezeted hidratáltságáról van szó. Ezen túlmenően, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának étrendi irányelvei azt jelzik, hogy ne fogyasszon el naponta három-öt csésze kávénál többet.

Kávé és kiszáradás: A meglepő következtetés

Szóval, mint kiderült, a kávé nem az a nagy víztolvaj, akiről mindannyian gondoltuk. Hidratált maradhat mindenki, aki naponta maximum háromszor-ötször iszik a népszerű italból. Hallgassunk a testünkre és ha tudunk, minden kávé után igyunk meg egy plusz pohár vizet.