Ma van a kávé világnapja már 37 éve! – Szeptember 29.

A kávé világnapja 1983-ban indult Japánból, de Európában hivatalosan 2009 óta szeptember 29. óta ünnepeljük. Köszöntsük ma immáron 37 év után is kedvenc és élénkítő fekete társunk. 

Hazánkba az írások alapján a törökök 150 éves uralma alatt került be a kávé. Az első hivatalos feljegyzés Zrínyi Miklóstól ered, a Szigeti Veszedelemben: Egymás közt sok dologról beszélgeténekKáuét kicsin finchából hörpölgetének Ilyenkor még kiváltság volt a kávé fogyasztása, Buda visszafoglalása után azonban a közemberek számára is elterjedt.  

Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg, majd a hatalmas népszerűségének köszönhetően pár éven belül megsokszorozódott a számuk, és a rá következő 200 évben valósággal virágzott a magyar kávé- és kávéházkultúra. Nemsokra rá Budapesten 166 kávéház működött, és a jól ismert szellemi és művészi élet központjai voltak. A New York, a Japán, a Pilvax, az Abbázia vagy a Hadik csak néhány a legismertebbek közül. 

Mikor a kommunizmus korszakába léptünk, a legtöbb kávéházat bezárták, amik nyitva maradhattak azokat államosítva működtették tovább. Ezen intézkedések Budapestet több évtizedre megfosztotta ez kávéház-fővárosi rangjától, ám a rendszerváltást követően ez gyorsuló ütemben vissza is épült és azóta is virágzik itthon a kávékultúra. 

Jelenlegi adatok szerint 10 magyarból 8 rendszeresen fogyaszt kávét, és egy kávéfogyasztó átlagosan napi 2,6 csészét iszikKis hazánkban sokáig a kotyogón lefőzött jó erős feketét fogyasztotta mindenki, azonban ahogy a világ tágult, úgy a kávéfogyasztás kifinomultabb kultúrája is eljutott hozzánk, így egyre elterjedtebbek lettek a filteres, majd a kapszulás kávéfőzők, kávégépek és az instant kávék is, melyek egyik kiemelt márkája a Lavazza.  

Köszöntsük együtt a kávé világnapját egy csésze frissen főzött Lavazzával! 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza