fbpx
Lavazza Caffé Service
|   Regisztráció  |   |   English   06 80 89 00 98   Használati útmutatók |  
Fiókom

Elfelejtettem a jelszavam

Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami a koffein segítségével feltölt energiával.
Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó ZACCOT, ugyanis még az is valódi kincs!
Felhasználható a kertben növényeink táplálására, barkácsoláshoz, természetes tisztítószerként, vagy épp a bőrünket ápoló kozmetikumként.

Természetes permetszer

A hangyákat már a kihűlt zacc illata is visszatartja, a csigák és férgek pedig az apró szemcsék miatt nem tudják majd megközelíteni a növényt. Ha a leveleit is szeretnénk megóvni, egy éjszakán át áztassuk a zaccot bő vízben, az így leszűrt „kivonattal” a repülő rovarok ellen permetezhetünk.

Növényi trágya

A savas közeget kedvelő virágok, mint a hortenzia, rododendron, azálea vagy épp a rózsa, imádni fogják a száraz fűvel vagy falevelekkel kevert kávézaccot. Ha termőnövényt szeretnénk ösztönözni, fa hamuját is érdemes a keverékhez adni, ez semlegesíti a túl sok savat, és kiegészíti a kávé hatóanyagait.

Festék

A vízbe áztatott őrölt kávé ugyanolyan szép aranybarnára festi a húsvéti tojást, a színezni kívánt szövetet vagy épp az antikolt papírt, mint a kedvenc fehér ingünket, mikor – még kávéivás előtt – félálomban véletlenül ráborítjuk. Mélybarnához sötét pörkölésű robustát, lágyabb árnyalathoz arabicát használjunk.

Szagsemlegesítő

A hűtőben és fagyasztóban hasonlóan használható, mint a szódabikarbóna: töltsünk meg egy kis tálat kávézaccal, és dugjuk el a hűtő mélyén, garantáltan hetekig megszabadít a kellemetlen szagoktól. Bónuszként aztán az elhasznált „illatosító” kikerülhet a komposztba…

Bőrradír

Az apró szemcsék, amik a virágaidat védik, nemcsak az edényeket, de a bőrödet is könnyedén megtisztítják. Keverd össze a reggelről maradt zaccot a kedvenc olajaddal – kókusz- vagy mandulaolajjal kiemelkedően hatásos lesz – dörzsöld át vele magad, majd melegvízzel öblítsd le.

Karcsúsító pakolás

A koffein fogyasztó hatása ismert, de azt kevesen tudják, hogy nemcsak akkor működik, ha megiszod: a narancsbőrös területekre vízzel és kristálycukorral keverve, pasztaként felkenve serkenti a helyi keringést. Heti kétszer tíz perctől hamarosan látható lesz az eredmény.

X