Kávé kisokos – Mi az az espresso?

Az espresso 25-35 ml krémes, cukor nélkül is édes kávé, vörösesbarna színű habbal a tetején. A Lavazza segítségével most megtudhatjuk, hogy pontosan hogyan érdemes csinálni, hogy igazán profi és felejthetetlenül finom legyen a végeredmény. 

Ha igazán profik akarunk lenni a kávékészítésben a megfelelő keverékmegtalálásával kezdenünk az espressonk elkészítését. A különböző országokban termelt kávébabok eltérő aromájúak. Azonban két fő változatot szoktunk megkülönböztetni, a Robusta-t és az Arabica-t. 

Az Arabica kávébabok a legelterjedtebbek, aromájukat tekintve lágyabbak, alacsony a koffein tartalommal rendelkeznek, nagyjából 1,1 – 1,7 százalék körülA kávészemek íze nagymértékben függ a termőföld adottságaitól, a klímától, ami meghatározza, hogy a fűszeresebb, savasabb vagy csokoládésabb ízek dominálnak majd az elkészült kávéban. Az Arabica kávét az Indonéziában, Indiában, Etiópiában és közép-amerikában termesztik főként.  

Robusta koffeintartalma magasabbakár 4,5 százalékos is lehet, ami erőteljesebb, testesebb ízt biztosít az espressonak. Ezt a fajtát először 1898-ban Kongóban fedezték fel, mára mintegy 25 százalékát teszi ki a világ kávé termelésének. A Robusta kávészemek általában kisebb méretűek, mint az Arabica szemei. A Robusta kávékeverék erőteljes és kesernyés, kevésbé intenzív illattal rendelkezik, de jóval testesebbRobusta kávéültetvények főként Indonéziában, Nyugat-Afrikában és Ázsiában található. 

Először is vegyünk megfelelően őrült, 7-9 gramm olasz kávékeveréket. A kávéfőzéshez használt víz nagyjából 92 C-os legyen. A jól elkészített eszpresszó kb. 20-22 másodperc alatt folyik ki a kávégépből. Ha rövidebb idő alatt kész, a víznek nincs ideje kinyerni a kávészemekből az ízt. Ha pedig hosszabb ideig folyik le a kávé, kesernyés íze lehet.  

A valódi olasz espresso habja nagyjából 3-4 milliméter, lefőzés után maximum két perccel érdemes elfogyasztani, mivel veszthet az aromájából és a habja a csésze szélére száradhat. 

Kitöltésnél érdemes előmelegített, nagyjából 35-40 fokos, teljesen száraz, lefelé keskenyedő porcelán vagy üvegcsészébe rakjuk, melynek térfogata nem haladja meg az 50 millilitert.  

A lefőzött espresso 25-30 millilitert, 75-80 fokos.  

Az espresso elnevezés pont a gyorsaságából ered, olasz ugyanis gyorsat, sürgőset jelent.  

Lavazza rengeteg féle espresso kávékeveréket készített a fogyasztói számára, amiből bőségesen válogathatunk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb espressot