A kávé elnyomja az étvágyat?

A kávét, mint italt jó étvágycsökkentő és így fogyókúrás módszerként is hirdetik. Ez valóban igaz? A koffein vagy valami a kávéban elnyomja az étvágyat? Tartós megoldás-e a kávé használata súlykontrollra? Milyen kávéfajták a legjobbak az étvágy csillapítására? Mindezek a kérdések gyakran lebegnek körülöttünk, de nincs sok határozott válasz. Nézzük meg közelebbről!

A koffein elnyomja az étvágyat?

Ha a kávé fő összetevőire gondolunk, amelyek potenciálisan elnyomhatják az étvágyat, akkor a fő összetevőnk a koffein lehet. Valószínűleg ez az elsődleges oka annak, hogy a legtöbb ember kávét iszik. Szükségük van a lendületre reggel. Jogos indok. Megkapjuk az energiánkat, miközben egy kicsit szabályozzuk az étvágyat. De vajon a koffein önmagában segít elnyomni az étvágyat? Mit csinál pontosan a koffein?

A koffein fogyasztásakor felpörgeti a szervezet anyagcseréjét, ezáltal rövid időre csökkenti az éhséget. A koffein hatására a szervezet termogenezist hajt végre, azaz a szervezet hő- és energiatermelését végzi az emésztési folyamatokból. Más szóval, mivel a kávé elősegíti a szervezet magasabb metabolikus reakcióját, rövid időre több kalóriát éget el. De vajon összefügg-e a koffein gyakori, hosszú ideig tartó fogyasztása a jelentős fogyással? Nem igazán. De kiegészítésként is használható a súlygyarapodás megelőzésére.

A kávé elnyomja az étvágyat?

Úgy tűnik, nincs valódi tudományos konszenzus abban, hogy a kávé elnyomja-e az étvágyat. Egyesek azt mondják, hogy éhesnek érzik magukat, amikor éhgyomorra kávét isznak. Ennek oka az lehet, hogy a kávé elősegíti a gyomor kiürülését. Mások viszont a reggeli kávéjukra esküsznek, hogy elkerüljék az éhséget és a folyamatos nassolási vágyat. Bármilyen szubjektív is, a kávé csökkenti az étvágyat. Ennek oka lehet az egyik fő antioxidánsa, a klorogénsav. A klorogénsav gátolhatja a glükóz felszívódását. Összességében azonban egyszerűen nem állnak rendelkezésre meggyőző bizonyítékok, és nincs elegendő nagyszabású tudományos tanulmány annak megállapítására, hogy a kávé elnyomja-e az étvágyat.

Mi a jó étvágycsökkentő?

Rengeteg más élelmiszer és étrend-kiegészítő is segíthet szabályozni az étvágyat, amelyek közül néhány az energiát is növeli. Itt van néhány közülük:

  1. Mandula

Ez nem ajánlott azoknak, akik a diófélékre allergiásak, de a többiek számára a mandula nagyszerű nassolni való lehet anélkül, hogy rengeteg rossz kalóriát fogyasztanánk. 30 g mandula – ami egyenértékű 20 szem mandulával – 6 g fehérjét, 7,3 mg E-vitamint, 4 g rostot, 76 mg kalciumot, valamint rengeteg antioxidánst tartalmaz. A fehérje és a rost kombinációja segíti a jóllakottságot. A mandulának ezekben a kategóriákban gyakorlatilag minden dióféléhez képest páratlan előnye van. Aki úgy dönt, hogy több mandulát eszik, akkor többet profitálhat a fent említett tápanyagokból.

  1. Alma

Van a régi mondás: “Napi egy alma az orvost távol tartja.” Bár az alma biztosan nem gyógyír mindenre, segíthet az étvágycsökkentésben és az energiaellátásban. Az alma körülbelül 3 g rostot tartalmaz, és segít a glükóz szabályozásában a szervezetben. Egy közepes méretű alma körülbelül 19 g természetes cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy lendületet ad a napnak, miközben a rosttartalma miatt teltséget érezhetünk. A hosszabb rágási folyamat időt hagy a gyomornak és a hipotalamusznak, hogy “megbeszélést folytassanak” arról, hogy szervezetének szüksége van-e több táplálékra. Próbálj ki egy almát reggelente!

  1. Édesburgonya

Bár előfordulhat, hogy csak az ünnepi időszakban eszünk jamgyökeret vagy édesburgonyát, az édesburgonya fogyasztása határozott egészségügyi előnyökkel jár, sőt összefüggésbe hozzák a fogyással, amikor étkezést helyettesítőként használják. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy az édesburgonyában lévő keményítő hízáshoz vezet. Az igazság az, hogy bár a sok keményítő súlygyarapodást okozhat, ez általában azért van, mert olyan gyorsan felszívódik a szervezetben. Mivel a keményítő könnyen lebomlik, evés után órákig jóllakottnak érezhetjük magunkat.

  1. Étcsoki

A 70% vagy több kakaó tartalmú étcsokoládé több tanulmányban is összefüggésbe hozható az étvágycsökkentővel. A tejcsokoládé viszont semmilyen hatással nem volt az étvágyra. Ha bűntudat nélkül szeretnénk nassolni, lehet csalni egy étcsokoládéval, sőt ez az étvágyszabályozási terv része is lehet, de legyünk óvatosak, mert a csokoládé még mindig magas zsír- és kalóriatartalmú.

  1. Tojás

A tojás ismert fehérjeforrás. Ez egy olyan reggeli étel, amelyet többféleképpen is el lehet készíteni. Egy tojás körülbelül 7 g fehérjét tartalmaz. A magas fehérjetartalomnak köszönhetően egészen délig könnyedén ellát minket energiával.

Melyik kávé a legjobb a fogyáshoz?

A kávéfogyasztás legegészségesebb módja a sima fekete kávé. A tej, a tejszín mind plusz kalóriát adnak, nem beszélve a mézről, cukorról. Tanuljuk meg egyszerűen, hozzáadott kiegészítők nélkül élvezni a kávét, és több egészségügyi előnyünk lesz belőle, mint gondolnánk!

Prémium minőségű kávékínálatunkat fedezd fel webshopunkban! 🙂