10 + 1 érdekesség a kávéról

Rengeteg kávét fogyasztunk, a mindennapjaink része, de mégis keveset tudunk róla. Lavazza fanoknak összeszedtünk néhány érdekességet a kedvencükről, a kávéról és a kávéfogyasztásáról.  

  1. A kávé kultúrája Afrikából, egészen pontosan Jemenből indult, a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos.  
  2. Évente 500 milliárd csésze kávét fogyaszt a világ. Ez naponta 1,37 milliárd csésze, amely 57 millió csésze óránként, 956 ezer csésze percenként és 16 ezer csésze másodpercenként. 
  3. A kávé név arab eredetű, a jelentése „a bab bora”. 
  4. II. Károly angol király 1675-ben betiltotta a kávéfogyasztást, mert attól félt, hogy a kávéházakban zajló beszélgetések során pletykákat terjesztenek a királyi családról.  
  5. 1714-ben nyílt meg az első hazai kávéház. 
  6. Gyógyító hatása is van. Napi egy-két csésze kávé egészséges az antioxidáns tartalmának köszönhetően, segíthet számos krónikus betegség, szívbetegségek, és a rák különböző fajtái megelőzésében. 
  7. A kávébabok színe fajtánként eltérőde a koffeintartalmára is következtethetünk belőle. A világos kávészemekben több a koffein, mint a sötétekben. 
  8. Kávéövnek hívják azt a területet az egyenlítő körül, ahol a kávé terem a Ráktérítő és a Baktérítő között. A világ legnagyobb kávétermelője Brazília, Vietnam, Kolumbia és Indonézia követik a sorban. 
  9. A világ legdrágább kávéjának kilója 600 dollárba kerül. Az Indonéziában honos cibetmacska-féle a pálmasordó a kávécserjén kiválogatja és elfogyasztja a legszebb, legérettebb kávégyümölcsöket. A kávé magjai emésztetlenül távoznak a szervezetéből nos a többi kitalálható.  
  10. Az első kávéház Isztambulban nyitotta meg kapuit 1471-ben. Európában először Velencében nyílt kávéház La Bottega del Caffé néven, ekkor még csak férfiak számára. Lavazza 1895-ben nyitotta meg az első üzletét. Luigi Lavazza felfedezte a különböző kávék származási helyét. Tanulmányozta a keverés művészetét, így születtek meg a különleges kávékeverékek. +

+1. A kávédarálót egy angol lakatos találta fel, az első kávégépet egy francia, de sorozatban Lavazza hazájában, Olaszországban kezdték el gyártani.