4+1 tény, amit tuti nem ismertél a kávéval kapcsolatban

A kedvenc társunk a kávé, mindig okozhat meglepetéseket. Íme 4+1 tény, amit tuti nem ismertél a kávéról. 

1. Pár perc alatt elönti a szervezetet  

A kávé dopping hatását biztos minden kávé fanatikus ismeri. De tudod, hogy mennyi idő alatt éri el ébresztő hatását? Egy csésze erős Lavazza presszó elfogyasztása után 5 perc kell a testnek, hogy mindenhol szétáradjon a koffein hatása, a szövetekben így kimutatható a koffein, ami nem más, mint egy alkaloid. A hatás csúcspontjára 30 perc elteltével ér, ettől fogva fokozatosan csökken. 4 órával később fele akkora hatás érzékelhető, majd ezt követően szignifikánsan csökken. Ezt érzékelve lehet, hogy újra útnak indulunk egy finom Lavazzáért 

2. Nem mindenkire hat ugyan úgy 

Bizony, a koffein hatása egyénenként eltérő lehet. Lefogadom, neked is van ismerősöd, aki dönti magába a kávét egész nap, mégis álmatag munka közben, és olyan is, aki egy kávétól úgy pörög, hogy le sem lehet állítani. Ez okkal történik, eltérően reagálunk a koffein hatására.  

Az orvosok azonban felhívják a figyelmet, hogy nem javasolt túlzásba vinni a kávé fogyasztását. Egy egészséges felnőtt 1 nap 300 mg-nál több koffeint ne fogyasszon. Mennyi a 300 mg? Így tudsz kalkulálniegy adag (kb. 0,5 dl) presszókávé 100 mg, egy csésze fekete tea 20-90 mg koffeint tartalmaz. 

3. Kikapcsolja a fáradtság érzetet 

A kávé, ahogy szétárad a testünkben számos szervünkre hatást gyakorol: befolyásolja a szívműködést, felgyorsítja a keringést, ezzel növelve a vérnyomást. Stimulálja az agykérget is, melynek hatására képesek vagyunk jobban teljesíteni bármely napszakban. A kávéban lévő koffein támogatja a különböző ingerületátvi anyagok üzemelését, és blokkolja az emberi szervezet adenozin hatását, ami miatt a fáradtságot érzékelnénkA vérerek összehúzódására is komoly hatással van, ezért lehet jó megoldás a kávé fejfájás esetén.  

4. Hamarabb múlik a koffein hatása dohányosoknál  

Az életmódunk mindenre hatással van a szervezetünkön belül, ilyen a dohányzás is. Tudósok szerint, aki nikotin függő, hajlamosabb a koffeinfüggőségre is, mint nem dohányzó társaik. dohányosok szervezetébe juttatott koffein koncentrációja gyorsabban csökken. 

+1 Valóban vízhajtó 

Napjaink kutatásai rácáfolnak a kávé vízhatjó hatására, legalább egy bizonyos fokig. A kutatók bizonyították, hogy annak következtében, hogy a koffein csak a sejtek közötti terek víztartalmát csökkenti, a sejten belüli folyadékmennyiséget nem, ezért nem okozhat kiszáradást. Számokban kifejezve egészen pontosan csak a 250 mg mennyiség felett bevitt koffeinnek lehet vízhajtó hatása, ehhez pedig elég sok kávét kell meginni.