A crema a bizonyíték, hogy igazán jó kávét iszol!

A képen Lavazza kávé látható tökéletes crema réteggel

Mikor megkérdezzük fogyasztóinkat, hogy mit szeretnek a legjobban a Lavazzában, az egyik leggyakoribb visszajelzés a tökéletes minőség, az autentikus olasz ízvilág mellett a szinte harapható crema. Szeretnénk most bemutatni pontosan mi is az igazán jó crema titka.

A crema nem hab a kávé tetején, hanem a kávé kréme.

Az olaszok a kezdő kávéfogyasztó számára úgy tanítják, hogy akkor találkozol igazán jó eszpresszó kávéval, ha a frissen lefőzött eszpresszó tetejére egy kanál cukrot teszel, és a tetején lévő krém, a cukrot megtartja, így az nem süllyed el. A kávézás során persze egyre kevesebben használnak cukrot, ami jót is tesz az egészségnek, de akkor, hogy is tesztelhetnék le a crema minőségét?
Biztosak lehetünk benne, ha kávéfőzés után a kávé tetején vöröses barna árnyalatban tündöklő, vastag cremat kapunk, akkor minőségi kávét fogyasztunk. Hogyan jön létre és miért nem lehet ezt hagyományos kávéfőzővel elérni ezt a finom csodát?

Nem minden hab, ami annak látszik

Bár rendkívül hasonlít a habra, a kávé tetején lévő krémes réteg valójában nem hab, hiszen nem tejből, tejszínből, hanem kizárólag kávéból keletkezik, és csak valóban jó minőségben tudjuk létrehozni. Ehhez hozzájárul a kávéfőző gép minősége, a víz hőmérséklete, a víznyomás és a kávébabok minősége is.

Van, amiből sosem lesz crema

Az otthoni, régről jól ismert kotyogós kávéfőzővel cremat nem tudunk létrehozni, mert a kotyogós alacsony nyomással működik, így nem tudja kinyomni magából a crema megjelenéséhez szükséges erőt.

Crema, az eszpresszó koronája

Cremával csak a presszó kávén találkozhatunk. Születéséhez frissen pörkölt kávészemekre, magasnyomású kávéfőző gépre és 92-95 fok körüli forró vízre kell bíznunk magunkat és a kávészemeket. A tűzforró magasnyomású víz képes kioldani a kávé szén-dioxid tartalmát, így jön létre a crema.

Ízek és aromák

A frissen pörkölt kávé valójában szén-dioxidban gazdag, ami szintén hozzájárul az ízek és az aromák intenzívebb megjelenéséhez. Abban az esetben, ha édesnek találjuk a cremat, nem tévedünk sokat ugyanis a magas hőmérséklet, valamint nyomás a kávéban lévő természetes cukrok bizonyos hányadát karamellizálja és ez is hozzájárul a crema létrejöttéhez és ízéhez. Ha külön megkóstoljuk a cremat, a kávé teljes íze és aromája azonnal a szánkban érződik. Egyszerre jelenik meg benne a kávé minden tulajdonsága, ásványi anyag tartalma, zsírossága, fehérjéi és szénhidrátjai.

A crema, mint egy évgyűrű

A kávé crema elárulja nekünk a pörkölés idejét. Az is kiolvasható mennyire frissen pörkölt kávét tartunk a kezünkben. Minél frissebb pörkölésű egy kávé, annál több széndioxid tud felszabadulni, így a crema is annál magasabb lesz a kávé tetején, ízre pedig annál savanykásabb.

Lavazza tipp: minél öregebb kávészemeket használunk otthon vagy a munkahelyen, annál inkább érdemes egyre finomabb fokozatra állítani az őrlést. Így jobban kihozható az idősebb kávészemekből a még bennünk maradt íz és aroma.

A tökéletes hőmérséklet

Az igazán jó kávé kényes. Nagyon sok tényező szükséges a tökéletes kávéhoz, így a tökéletes cremahoz is. Amennyiben alacsony, 90 foknál kisebb hőmérsékleten készítjük el az eszpresszó kávét, úgy kevesebb crema lesz a kávé tetején, és annál vizesebb is lesz az íze. Ilyenkor sokkal világosabb a színe, szinte szőkésbarna. Akkor pedig, ha 95 fokot meghaladó vízzel főzünk, és túl sokáig, vagyis az előírt 30 másodpercnél tovább főzzük, akkor savas, kesernyés anyagok kezdik el uralni az italt, a crema pedig égett ízt éreztet, a színe ekkor szinte feketés, mint a kávét teste.

Milyen magasságokba szökik?

Ideális esetben a crema a kávé koronájaként szolgál, és legalább 2-5 milliméteres magasságban csúcsosodik. Az igazán profi kávé szakértők már a crema állagából megtudják állapítani milyen kávéval van dolguk. A crema a presszós poharat vagy csészét teljesen beteríti, a belső oldalán enyhén megkapaszkodik, és akár fogyasztás után is nyomokban ott marad.