A kávé felfedezésének legendája

A történetmesélés minden kultúrában fontos. Rengeteg legenda és mítosz maradt ránk a történelem során, a kávé felfedezésének is megvan a saját legendája. Lavazza rajongók kapaszkodjatok, hatalmas kalandra indulunk!  

600 körül Etiópiában élt egy Kaldi nevű pásztor. Egyik nap, amikor vigyázott a kecskéire észrevette, hogy az állatok furcsán viselkednek. Idegesnek tűntek, és izgatottan ugráltak felfelé és lefelé a dombon. Ez a viselkedés egészen hazatérésükig tartott és egész éjjel elhúzódott, ezért ébren töltötte az éjszakát a pásztor maga is. Másnap reggel úgy tűnt, hogy az állatok megnyugodtak és óvatosan követték az álmos pásztort a legelőre. 

A pásztor észrevette, hogy a kecskéket vonzza valami cseresznyéhez hasonló termés. Miután megrágcsálták ugyanúgy kezdtek viselkedni, mint előző nap. Kaldi megvizsgálta a növényt, amely nyilvánvalóan megváltoztatta az állatok viselkedését, és óvatosan kipróbált egy levelet és egy gyümölcsöt. Az első dolog, amit észrevette az volt, hogy nem cseresznyét eszikaz íze nem volt olyan kellemes, mint amire számított. De azt is érezte, hogy a hosszú éjszaka utáni fáradtsága elmúlt, és újra energiával töltődött fel. 

Kaldi magához vett néhány ágat és a pár kilométerre fekvő kolostor felé indult. Az érkezéskor a pásztort megismertették az apáttal, míg állataira néhány szerzetes vigyázott. 

A felfedezésről tájékozódva az apát elvitte Kaldit a konyhába és megfőzött néhány vörös gyümölcsöt, ám amikor megkóstolta a megfőtt bogyókat, annyira kellemetlennek találta, hogy tűzre dobta az egészet. A konyhát finom aroma töltötte meg, amely arra késztette a szerzeteseket, hogy még egyszer megpróbálják megfőzni a növényt. Fogták a gyümölcsöt, nyílt lángon megpörkölték így elkészítve belőle az első kávét.  

Megszületett a kávé Etiópiában, majd elterjedt az egész világon. Persze, ha hiszünk a legendának. Úgy tartják, hogy Kaldi az oromókhoz tartozott, egy népcsoporthoz, amely Északkelet-Afrikában él, és Etiópia legnépesebb nemzetisége. Az oromók továbbra is hagyományos módon készítik a kávét, a növény összes ehető részét felhasználják. A leveleket egy kutinak nevezett főzetben, a gyümölcshúst a hojában, ami egy hígított, tejes főzet, és az enyhén pörkölt babot a bunna qelaban, amely egy szimbolikus jelentéssel bíró, energiát adó, vajat és sót is tartalmazó harapnivaló. A fekete kávé elkészítésének hagyományos rítusa pedig buna, amely során mozsárban összetörik a házi pörkölésű kávébabot, és a jebenában, egy tipikus etióp agyag kávéskannában megfőzik. 

Lavazza a legnagyobb termelő Dél-Amerika mellett a mai napig használ fel a kávékeverékeihez Afrikából származó kávébabot. Cégünk létrehozta 2004-ben a Giuseppe e Pericles Foundation alapítványt, amivel a kávétermelő országok, köztük Etiópia mezőgazdaságból élő dolgozóit segítjük 

Ha Lavazza kávékapszulát fogyasztasz, úgy Te is támogatod Afrikában Ugandát és Tanzániát. Dél-Amerikában a Dominikai Köztársaságot, Haitit, Guatemalát, El Salvadort, Hondurast, Kolumbiát, Perut és Braziliát. Sőt Vietnámot, Indonéziát és Indiát is.