Arabica vs Robusta. Lehull a lepel a különbségekről!

Az Arabica és a Robusta két különböző kávéfajta. Épp úgy ahogy a görögdinnye és sárgadinnye. Más a színűek, más az ízük és más féleképpen érdemes fogyasztani őket. Nincs ez másképp a kávéval sem.

Az Arabica 

A kávé odaadó rajongói jobb szívvel fogyasztják ezt a fajtát. A világon évente 140-150 millió zsák kávébab fog el, ennek kétharmada Arabica 

Az Arabica növénye igen kényes, rendkívül sajátos körülmények között terem csak meg. Trópusi égöv szükséges a termesztéséhez, preferált a vulkanikus talaj és a nagy tengerszint feletti magasság. Ideális élőhelye tehát 600–2000 méter magasságban van: minél magasabban él a növény, annál jobban hat az érzékszervekre a kávébab. Ebből fakadóan a fő termőterülete dél- és közép-amerikában található. A legfőbb termőországai Brazília és Kolumbia, ám ezeket a területeket évek óta szárazság és komoly gazdasági válság sújtja, így folyamatosan csökken a terműterület, valamint kedvesebb is a termés. 

A kévábab hosszúkás tojás alakú, zöldeskék színű, és sekély, kanyargós barázda fut végig rajta. 

Az Arabica kávé íze rendkívül aromás, illatos, édes és enyhén savas. 

Az Arabica kávé mindezekből fakadóan drágább is mivel tehát ez a fajta kávé különlegesebb, többen fogyasztják, sokkal népszerűbb, nagyobb rá a kereset, így az árak is magasabbak. A jövőben is folyamatosan drágulni fog, az értéke növekszik és egy-két évtizeden belül hiánycikké válik majd.  

Robusta 

Az Arabica vetélytársa a Robusta. A Robusta kávécserje igénytelenebb, jobban viseli a hőséget, a szárazságot, melynek köszönhetően könnyebb is termeszteni. Mivel több van belőle, egyszerű a termesztése, így kevesebb rá az igény, sokkal olcsóbb mint az Arabica 

Mitől más a két kávéfajta?  

A fent említett okokból fakadóan a kávébabok viselkedése eltérő, az eltérő igények eltérő ízvilágot is kölcsönöznek.  

Az Arabica kávénak 2 fő jellegzetessége: kisebb a koffein tartalma és gazdagabb az ízvilága. Az Arabica termőhelyétől, a kávécseresznyék feldolgozási metódusától és a pörköléstől függően számos aromával kényeztethet minket. 

Robusta kávé keserűbb kávét ad, mivel vastagabb és testesebb, valamint magasabb is a koffein tartalma.  

A kávék cuvée-je, az Arabica és Robusta keverék.  

Különleges termék jön létre a két kávéfajta házasításából, például a dél-amerikai Arabica és ázsiai Robusta szerelme által. Külön-külön pörkölik őket, majd ezután keverik össze az őrleményt a titkos receptek alapján.   

 Lavazza Espressoja 100% Arabica kávé felhasználásával készül. A klasszikus presszó gyümölcsös tónusú, könnyen felismerhető aromájú.