Hogyan ünneplik a karácsonyt a világban és a Lavazza hazájában?

Karácsony a Lavazza hazájában, Olaszországban

A karácsony, mint ünnep, már a Római Birodalom naptárjaiban is szerepelt, a karácsonyfa állításának szokása mégis alig 200 éves. Hiába a legnépszerűbb ünnep 145 országban, szinte sehol nem egységes a világon, a Lavazza hazájában Olaszországban még régiónként is eltérő hagyományok vannak, csupán egy dolog közös: középpontjában a szeretet és a család áll. Pattanjunk fel a Mikulás szánjára és nézzünk körben, hol, mikor és mivel ünnepelnek!

 

Finnország

Lapföld: itt lakik a Télapó, ebbe számos ország hiedelme megegyezik. A Télapó kopog a házak ajtaján és belépve öblös hangján megkérdezi: “Lakik itt jó gyerek?”. Hát lehet erre nemmel felelni? Persze minden házban csupa jó gyerek lakik, akik megkapják tőle az ajándékokat. Finnországban a Télapó: “Joulu Pukki” Rovaniemi nevű városban lakik, ahol irodája is található. Ki mondja, hogy a home office új találmány? Hohohohooo! 🙂 Munkája során a Télapó, szétválogatja a leveleket, amiket a világ minden tájáról kap a gyerekektől. Mielőtt a Télapó megérkezne, a finnek szaunáznak egyet. Karácsony napján a családok elmennek a templomba, majd elhunyt szeretteik sírjánál gyertyát gyújtanak az emlékükre.

 

Írország

Az íreknél a karácsony két hétig tart. Az ír gyerekek a Mikulás számára egy zsákot tesznek ki, és abba remélik az ajándékot. A Mikulást sörrel, whiskyvel és rétessel, a rénszarvasoknak sárgarépával várják. December 25-én bontják ki az ajándékokat, december 26-án pedig a lóversenyre mennek.

 

Spanyolország

Spanyolországban Vízkeresztkor az erkélyen át mászik be a Télapó, és a magyar szokásokhoz hasonlóan, kitisztított cipővel várják.

 

Oroszország

Oroszországban az ortodox karácsonyt ünnepelnek úgy, mint Grúziában, Fehéroroszországban, Szerbiában, Kazahsztánban és Ukrajnában, melyet január 7-én ülnek meg, szintén a feldíszített karácsonyfa alatt. Az ajándékozás ekkorra már csak szimbolikus, az igazi ajándékozás december 31-én történik. A hagyományoknak megfelelően karácsony előtt negyven napos böjtöt tartanak, ami egészen karácsony előestéjéig tart, míg az első csillag meg nem jelenik az égen. Ünnepi ételeik a savanyúkáposztás liba, az almával töltött kacsa vagy a disznóból és kakasból készült kocsonya.

 

Ukrajna

A hasonlóan ortodox országban a gyerekeknek az ajándékot a Fagy Apó (Gyed Moroz) 3 rénszarvasa húzta szánon viszi. Segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), az unokája. Ő ezüst kék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

 

Mexikó

Csengővel és gyertyákkal díszített rudakkal vonulnak az utcára karácsony estjén az énekesek Mexikóban. Az egész városon végig mennek, majd a templomba érkeznek.

 

Kenya

Az ország katolikusai a templomokat szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel díszítik. A legtávolabb élő családtagok is hazautaznak karácsonyra, az ünnepi vacsorát pedig a szabadban készítik el, nyílt tűzön.

 

Lettország

A lettek Mikulása nagyban játszik, szentestétől számítva 12 napon át halmozza el ajándékokkal a gyerekeket! Az ünnepi asztalukon biztosan megtalálható a barna borsó, a rétes, a káposzta és a kolbász.

 

Belgium

A gyermekek december 6-án kapják az igazi ajándékot a Mikulástól. Karácsonykor a karácsonyfa alá, vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba már csak apróbb ajándékok kerülnek. A karácsony reggelén különleges édes kenyeret fogyasztanak. Az ünnepi menü aperitiffel indul, tenger gyümölcseit fogyasztanak előételnek, a főétel pedig töltött pulyka.

 

Ausztrália

A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza.

 

Dél-Afrika

A Föld ezen féltekén nyárra esik a Karácsony. A családi szokások szerint ebéd után felkerekednek és meglátogatják a barátokat. Az ajándékok dobozba csomagolt finomságok.

 

Izland

A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinar-nak nevezett manóktól ered. A történetük szerint Izlandon 13 manócska folyamatosan megtréfálta az embereket. Aztán jött a megmentő Télapó, aki megszelídítette őket, azóta szorgalmasan készítik az ajándékokat a gyerekeknek. December elején már kiteszik a gyerekek a cipőiket az ablakba, és majd karácsonykor nézhetik meg, milyen ajándékot kaptak. Aki rossz volt, az csak krumplit kap.

 

Olaszország

Olaszországnak kicsit többet szentelünk, mégis a Lavazza kávé hazája! 🙂

Az Adventi vásárok sok olasz város főterét díszítik a karácsony előtti hetekben. Olaszországban karácsonykor érkezik meg Babbo Natale (Karácsonyapó, Télapó), ugyanis az olasz gyerekeknek nem a Jézuska hozza az ajándékot. (december 6-án semmi különös nem történik) A Babbo Natale felesége pedig a Befana, a jó boszorkány, aki Vízkeresztkor (január 6-án) köszönt be a családokhoz, és hoz egy zsák ajándékot újfent.

Betlehem a Lavazza hazájában, Olaszországban

Olaszországban rendkívül népszerű, kuglófszerű mazsolás-gyümölcsös édesség a karácsonyi kalács (panettone), melyet általában az üzletekben szereznek be a háziasszonyok idő szűkére hivatkozva, azonban otthon is elkészíthető. Nem jelent leküzdhetetlen akadályt az elkészítése, viszont új ízt és színt vihet az ünnepi asztalra. Érdemes kipróbálni. Nálunk ünnepi időszakban mindig van belőle! 🙂

Új szokás a Karácsonyfa állítás Itáliában, a hagyományokat őrző vidékeken (pl Velence környékén) ma sem állítanak fát. Betlehemi jászlat (Presepe) készítenek, nem csak a templomokban, vagy a városka főterén, hanem minden otthonban. Ide kattintva a megnyíló blogon több ilyen Betlehemet is láthattok!

A jászol díszítettsége mindenkinek a kézügyességétől és fantáziájától függ, a lényeg, hogy karácsonyig elkészüljön. Nyilván sokan nem készítik, hanem beszerzik az ünnep előtt ki nagyobbat, ki kisebbet. A hagyomány egészen az 1200-as évekig nyúlik vissza, tehát igazán nem egy mai szokás. A Betlehem készítése meghitt családi körben zajlik. Az apró házak felépítése és a figurák rendezgetése során évről-évre felidézik Jézus születésének és megajándékozásának történetét. Bár a Betlehem már két héttel az ünnep előtt a nappalikba kerül, a kisdedet csak a huszonnegyedikéről huszonötödikére virradó éjszakán (pontban éjfélkor) helyezik a bölcsőbe.

 

Ausztria

A magyarok szokása talán ehhez hasonlít a legjobban. A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án érkezik és a jó gyerekeket édességgel ajándékozza. December 24-én a gyermek Jézus hoz ajándékot – és karácsonyfát -. A gyerekek nagyon izgulva figyelik, mikor szólal meg a csengettyű, ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

 

Németország

A karácsonyfa díszítésének szokása Németországból ered. A házak legtöbbjeiben megtalálható a Betlehem is. A gyerek listát írnak Weihnachtsmann-nak, vagyis Karácsonyapónak. A rajzokkal tarkított műveket éjszakára az ablakpárkányba teszik, s a tetejére cukornehezéket, hogy Weihnachtsmann biztosan megtalálja.

 

Új-Zéland

Hideg sonka és jéghideg sör a menü. Nem csoda, hiszen nyárra esik a Karácsony. A legtöbb család ilyenkor piknikezik a szabadban.

 

Libanon

A családi szokások szerint már karácsonyt megelőző egy hónappal kezdődik a készülődés, aminek keretén belül gabona magvakat ültetnek cserepekbe. Szenteste ezeket a karácsonyfa köré helyezik.

 

Csehország

A szájbeszéd szerint Szenteste csodák történnek, és maga az éjszaka megsúghatja a jövőt.

 

Megváltozott élethelyzet

Őszintén reméljük, hogy szerte a világban a megváltozott élethelyzetünkre tekintettel is minden ember megtalálja a maga boldogságát. Lehet, hogy most az olasz családok is halkabbak lesznek kicsit, de reméljük az idei ünnepek után jövőre már szebb világ vár ránk!

Ezúton is kívánunk az ünnepekre felismerést a hálaadáshoz, türelmet és szeretetet családhoz, csendet a befelé forduláshoz, bölcsességet az elengedéséhez és jó egészséget a jövő évhez!