Kávézási szokások a világ körül

„A kávénak olyan feketének kell lennie, mint a pokol, olyan erősnek, mint a halál és olyan édesnek, mint a szerelem.”

Minden nemzetnek megvannak a maga szokásai a kávézás terén. Van, ahol külön szertartása van a kávékészítésnek, máshol forró csokoládéval keverek, vagy éppen fahéjat szórnak rá. Lavazza most bemutatja neked a sokféle szokásokat. 

Nem kell messzire menni, már az Európában is változnak országonként a szokások. Még a Lavazza hazájában, az olaszok cukorral isszák az espressota németek és a svájciak forró csokoládéval keverik, a belgák pedig csokidarabokat tesznek bele.  

A marokkóiak ennél sokkal érdekesebben ízesítenek, mivel borssal vagy szerecsendióval isszákA mexikóiak fahéjat szórnak ráEgyiptomban viszont tisztán, számukra a tej és a cukor elképzelhetetlen adalék, ha kávéról van szó. 

Az osztrákok kávéja a mélangeami nagyon hasonlít a cappuccino-hozEspressoból és egy adag felgőzölt tejből áll, tetejére még egy kis tejszínhab vagy tejhab is kerül. Görögországban és Törökországban a hagyomány szerint mindig a legidősebb kap először kávét. 

Tőlünk távolabb számunkra kifejezetten furcsának tűnő szokásokkal is találkozhatunk.  

A kávé őshazájában, vagyis Etiópiában a kávékészítésnek külön kétórás szertartása van. A friss kávébabot közvetlenül a fogyasztás előtt pörkölik, majd őrlik, végül bunát, azaz espressot készítenek. Ma már cukorral is isszák, de régen sót és vajat adtak hozzá. 

Vietnámban az espressot whiskey-ben oldott tojásfehérjével, vajjal és kecskesajttal szolgálják fel. A kávéscsészét pedig egy tál meleg vízben tárolják, hogy hosszabb ideig melegen tartsák. 

Argentinában nagyon enyhe kávét isznakinkább gőzölt tejet és tejhabot egy csepp kávéval. Még Ausztráliában és Új-Zélandon pont fordítva, egy adag kávét kevés habosított tejjel. 

Visszatérve Törökországra, létezik náluk egy mondás, amely úgy tartja, hogy a kávénak olyan feketének kell lennie, mint a pokol, olyan erősnek, mint a halál és olyan édesnek, mint a szerelem. Általában evés után szolgálják fel egy hosszú nyelű rézedényben és édességet esznek hozzá. 

A japánoknál egyre elterjedtebb, hogy hidegen isszák a kávét, valamint kifejlesztettek egy csepegtető készüléket, amelyben akár egy teljes nap is kell ahhoz, hogy lecsepegjen a fekete ital.  

Indiában erős fűszerezésűmonszuneljárással készült kávékat készítenek. A monszuneljárás során a kávébabokat nyitott, szellős helyeken tárolják a monszun ideje alatt, így teljesen magukba szívják az óceán aromáját. 

Az Amerikai Egyesült Államokban a gyengébb kávét szeretik, de imádják ízesíteni, nem csoda, hogy onnan származik a legtöbb, különleges ízű kávé.  

A világ sokszínű, a szokások is sokszínűek. Hazánkban sokféle kávét kipróbálhatunk, nincs ilyen fokú hagyományuk a fogyasztására. A Lavazza széles kínálatában sokfelé kávéból válogathatunk, amik a világ különböző részeiről származnak.  

Lavazza érdekességVannak olaszok, akik citrommal dörzsölik át a csésze peremét, és egy szelet citrommal szolgálják fel. Egy próbát megér az élmény! Teszteld te is kedvenc kapszulás kávéddal!