Kell egy kis kávészünet

A mostani veszélyhelyzetet követő időszakban bártan kimondhatjuk nem vagyunk túl jó állapotban. Sokunkat megviselt a home office, a bércsökkentések, a leépítések, a családosokat az otthoni iskola. Sokan egyszerre több pozícióban is dolgoznak és több feladatot ellátnak, mint korábban. A 8 óra folyamatos munka nagyon fárasztó. Jól jön néha egy kis kávészünet, amikor tudunk egy kicsit pihenni. Ilyenkor szusszanhatunk egyet, kapcsolatot építhetünk és ápolhatunkötletelhetünk. Mindenki egyet ért ezzel? 

A közgazdászok azzal érvelnek ellene, hogy nagy bevételkiesést jelent a vállalatoknak minden kis pihenő. A szociológusok szerint ezzel szemben a dolgozóknak szüksége van ráés a cég számára is előnyös hatásokkal bír. 

Több kutatás is foglalkozik a kávészünettel, egy dán egyetem egy tanulmánya szerint is hasznos, mivel segít a dolgozóknak feszültség levezetésébenerősíti szociális kapcsolatokat is. Gyakran fontos megoldások születnek egy-egy kávészüneti csevegés során, ezek a beszélgetések növelik a kreativitást. 

A közös kávézás során nő a termelékenység is – mutatták ki a MITT kutatói, amikor egy call center munkatársait figyelték meg, és kiderítették, hogy amikor mindenki egyszerre, közösen ment kávészünetre, a munkába való visszatéréskor jóval hatékonyabb volt a munkavégzés. 

A kávészünet elősegíti az információáramlást. A különböző részlegek közötti kommunikációt is segíti, olyanok találkoznak egymással, és kezdenek beszélgetni, akik egyébként nem tennék meg.  

A koffeinnek serkentő hatása van, ami javítja a teljesítményt és csökkenti a hibázás esélyét. A reggeli kávé felébreszt, ha napközben fáradtabbnak érzi magát az ember, akkor is segíthet, csak figyelni kell, hogy ne vigyük túlzásba, mert a túl sok koffein káros is lehet. Megemeli a vérnyomást, és nehezíti az elalvást, valamint stroke-ot és csontritkulást okozhat, bár utóbbiak megosztják a tudósokat. 

Nem túlzásba esve egészséges is, az ülő munka pedig nem az. Rengeteg betegség kialakulásában szerepet játszik, okozhat szívproblémát, gerincferdülést, emésztőrendszeri problémákat és elhízást. A monitor bámulása pedig árt a szemnek. Még akkor is, ha egyébként sportolunk, a folyamatos, nyolcórás ülés egészségtelen, érdemes néha megmozgatni a tagjainkat, amire jó ürügy lehet a kávészünet.  

Mindezek mellett kutatók kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegség, a rák, a parkinson-kór és az epekő kialakulásának az esélyét.  

Nemcsak azért érdemes tehát kávészünetre menni, mert kikapcsolódhatunk kicsit, hanem az egészségünknek is jót tesz. A Lavazza kávék irodai kiszereléseben is kaphatóak, nagy tételben is rendelhetőek, amivel finom örömet szerezhet az alkalmazottainak. Nem csupán automatát, hanem töltőanyagot és kiegészítőket rendelhetsz egyszerűen a Lavazzától.