Megéri saját magunknak pörkölni a kávébabot?
Megéri a saját kávépörkölés az időt és az erőfeszítést? A kérdésre adott válasz attól függ, hogy milyen kávéfogyasztó vagy. Azzal, hogy saját babot pörkölünk, a legfrissebb kávéízeket és a legautentikusabb kávéélményt kaphatjuk, és mindezt a saját alkotásunkban! Erre büszkének lehetünk. Hogyan működik a folyamat és kinek illik bele az életstílusába?
Milyen előnyökkel jár a saját kávébab pörkölés?
A pörkölés megtanulása nem tart túl sokáig, ha minden felszerelés megvan, és jó pörkölési rutint alakítunk ki. Amikor azonban megpörköljük a saját kávénkat, tudni kell, honnan származik a bab, mik az alapízek, és min ment keresztül a bab, mielőtt elérné a csészét.
Egy hatalmas előny, hogy a pörkölési fokozat kiválasztása miatt könnyen szabályozható a kávé íze. A pörkölés mértéke meghatározhatja, hogy mennyire összetett (enyhén pörkölt), mennyire kiegyensúlyozott és földes (közepes pörkölés), vagy mennyire édes és karamellizált vagy füstös (sötét pörkölésű) lesz a kész kávénk.
A koffeinszintet is szabályozza a pörkölés. A világos pörkölésű bab valamivel több koffeint tartalmaz, mint a sötétebbre pörkölt társai. Ha sok koffeint szeretnénk, hagyjuk enyhén pörkölve, de ha a koffeinszint nem olyan fontos, akkor a közepesre és sötétre pörköltek remek ízeket hoznak majd ki.
Mennyi időbe telik a saját adag bab megpirítása?
A zöld kávébab beszerzése után a pörkölés lépései következnek. Ez a folyamat kis tételeknél 10-13 percet, nagy tételeknél 16-18 percet vesz igénybe. Összességében 20 vagy 30 percet, hogy egy vagy két kiló friss kávéból álló végterméket megpörkölődjön.
Hogyan pörköljük meg saját kávébabunkat? 4 lépés a kávépörkölés útján.
A pörkölés során a kávébab felszívja a hőt, ami elsötétíti a színét. Magasabb hőmérsékleten olajok jelennek meg a bab felületén. 205 °C-on a bab először megreped, és tágulni kezd. 225 °C körül jön a második repedés.
- lépés: Tedd a zöld kávébabot a fűtőelembe.
Használhatunk öntöttvas serpenyőt vagy pattogatott kukorica készítőt főzőlapon vagy elektromos kávépörkölő készüléken. Fontos, hogy a sütési folyamat nagyon füstös lehet, ezért gondoskodjunk jó szellőzésről!
- lépés: Tekerjük fel a hőt és keverjük össze a babot.
Nagyon fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy a kávébabok egyenletesen pörkölődjenek. A cél elkerülni, hogy a sötét, közepes és világos pörköltek egyvelege legyen az eredmény.
- lépés: Nézzük meg a babot, és hallgassuk az első repedést.
- Világos pörkölés: Vegye le a babot a tűzről közvetlenül az első repedés előtt. (180°C – 205°C)
- Közepes pörkölés: Az első repedésnél vagy kicsit utána. (210°C – 220°C)
- Sötét pörkölés: Közvetlenül a második repedés után hagyjuk abba a pörkölést, de néha hosszabb ideig is tarthatjuk. (225°C -250°C)
A kávébabot soha ne pörköljük 250 °C felett, mert elkezd elvékonyodni a babszem, és égett ízt kelt.
- lépés: Válasszuk szét a pelyvát, és tároljuk a kávét hagyjuk kihűlni.
Egy szűrőedény vagy a kávépörkölő beépített pelyvagyűjtő segítségével válasszuk le a pörkölt babot a pelyvától, amely az arany színű külső héj. Hagyjuk kihűlni a kávét, és tároljuk egy nem légmentes tartályban egy éjszakán át. Ez lehetővé teszi a frissen pörkölt bab gáztalanítását.
Körülbelül 24 órával a pörkölés után lesz a kávé a legízletesebb. A babot közvetlenül a főzés előtt őröljük meg, a maradékot pedig tároljuk légmentesen záródó edényben. Meg fogunk lepődni az élénk ízen és az erős aromán.
Mennyire nehéz a babkávé pörkölése?
A kávépörkölés szakértői éveket töltenek a mesterség tökéletesítésével, így hosszú ideig tarthat, amíg egyenletesen pörkölt babot készítünk otthon. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit kísérletezni, és elviselünk néhány adag egyenetlenül pörkölt babot, akkor ezt a folyamatot meglehetősen kifizetődőnek találjuk majd élmény szempontjából. Ha azonban nagyon érzékeny ízlelőbimbóink vannak, és nem vagyunk hajlandóak mást inni, mint a legjobbat, akkor a babkávé pörkölésének megtanulása frusztráló élmény lehet.
Ha erőfeszítés nélkül utazol a minőségre rendelj webshopunkból kényelmesen, egyszerűen igazi olasz kávékülönlegességeket! https://www.caffeservice.hu/