Mentes-e a koffeinmentes kávé és mikor érdemes fogyasztani?

Sokan tartják feleslegesnek, sokan nem is hisznek benne, pedig létezik koffeinmentes kávé, legalábbis nagyjából koffeinmentes. De mire jó? Kiknek való? Hogyan állítják elő? 

Koffeinmentes kávé a szó szoros értelemben nem létezik, de olyan igen, amiben csupán annyi koffein van, ami nincs hatással egy átlagos emberre. Maga a kávébab is tartalmaz koffeint, ezért nem vonatható ki belőle teljesen, de még egy normál csésze kávé 60 és 120 mg közötti mennyiségű koffeint tartalmaz, addig a mentes kávékban 5-8 mg koffein mutatható ki. A koffeinmentes kávé íze szintén intenzív, állaga krémes, nehéz megkülönböztetni a rendes kávétól, a hatását eltekintve persze. Nem véltelen, hogy a Lavazza kínálatában is megtalálható, a megszokott ízben és minőségben, remek koffeinmentes kávé.  

A koffein három féle eljárással vonható ki a kávéból.  

  1. legrégebbi megoldás az oldószeresA pörkölés előtti, zöld fázisban először felgőzölik a kávébabot, majd oldószeres vízben áztatják. Ezzel az eljárással viszont a kávé jelentősen veszít az intenzív ízéből, ezért ezt a módszert csak alacsony minőségűeknél alkalmazzák. 
  2. A következő a “svájci vizes” eljárás, amelyben a nyerskávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldott anyag-tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Ebből a vízből csak a koffein “hiányzik”, így csak a koffein tud kioldódni a kávéból.  
  3. A harmadik módszer pedig a szén-dioxidos eljárás. A szén-dioxid 253 bar nyomás alatt egy átmeneti halmazállapotba kerül, a gáz és a folyékony között. Ebben az úgynevezett szuperkritikus állapotában alkalmassá válik a koffein kivonására, mégpedig úgy, hogy a babszemek többi oldható, ámde szükséges összetevője nem távozik és nem is károsodik benne. Ez a legköltségesebb eljárás, de a legjobb minőségű kávé lesz belőle. 

Felmérések szerint tíz kávéfogyasztóból egy koffeinmenteset iszik, és világszinten a kávéeladások körülbelül 18 százalékát teszi ki. Többféle olyan egészségügyi probléma, illetve rendszeresen szedett gyógyszer létezik, ami mellett nem megengedett a kávé fogyasztás, mivel emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Aki mégsem mondana le róla, annak érdemes koffeinmentes kávét választania.  

Emellett több betegségnek a megelőzésében szerepet játszhat a kávé. A kutatók kimutatták, hogy jót tesz a májnak, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, csökkenti a Parkinson kór kialakulását. Kimutatták azt, hogy ezek a hatások a koffeinmentesek kávékkal is elérhetőek. Babavárás esetén is egészségesebb a koffeinmentes még akkor is, ha normális ütemben zajlik a terhesség. 

A másik fontos szempont, hogy a szervezetünk 3-400 mg-nál több koffeint nem tud feldolgozni egy nap alatt. Ez a kávé típusától függően jelenthet három vagy akár öt-hat kávét isA koffeinmentes verziókból természetesen túlléphetjük ezt a limitet. 

Ha nem szeretnénk lemondani a Lavazza minőségről, de szeretnénk koffeinmentesre váltani, akkor sem kell kompromisszumot kötnünk, ugyanis a Lavazza kínálatában is találunk koffeinmentes kávét, amit könnyedén megrendelhetünk. 

Lavazza Tipp: a nyári hőségben bátran fogyassz frissítőként koffeinmentes kávét, akár jegeskávé formájában, hiszen a nagy melegben sem okozhat problémát így a vérnyomásnak és a szívműködésnek.