Miért és hogyan pörkölik a kávét?

A kávépörkölés külön művészetnek számít, folyamata bonyolult mestermunka. Lássuk, hogyan működik ez a különleges folyamat, aminek a végén az isteni Lavazza kávénkat szürcsölhetjük.

Ezer lehetőség egy szemben 

Egy kávészem hozzávetőlegesen ezer féle aromát rejt magában. A zöld “nyers” kávébab közel íztelen. Az aromák a pörkölés során „szabadulnak föl” hosszadalmas hevítéses procedúra során. A különböző kávéfajták sajátosságát a pörkölési eljárás sajátossága kelti életre. Variálhatjuk a pörkölés hőmérsékletét, a pörkölés idejét, valamint azt is, hogy a pörkölés alatt miként módosul a hőmérséklet. Természetesen az eltérő kávékhoz eltérően is kell alkalmazni a pörkölési profilt. Fontos például a kávébab származási helye és a feldolgozás fajtája.  

Akkor most pörköljünk oda! 

A pörkölés folyamán a kávébabok belső szerkezeti változását különféle külső változások követik, ezáltal módosul a kávé színe, olajossága, illata. A pörkölés alkalmával a szemek kétszer megreccsennek, jellegzetes hangot hallatva. Az első roppanás markánsabb, karakánabb hangzású, míg a következő már csendesebb, és több kicsi pattogásos hang jellemzi. 

Lássuk a pörkölés fázisait: 

  1. állomás: A még zöld színű kávébab elkezd hőt felvenni, melynek következtében világossárga színeződik. Ilyenkor nincs jelentősen illata. 
  2. állomás: Szárító hatás lép életbe. A már sárga színű babok enyhén megduzzadnak, lassacskán kezdetét veszi a barnulásuk. Az ezüsthártya (pernye) elkezd leválni a kávészemekről. 
  3. állomás: A pattogás. A kávé most elkezd pattogatott kukoricához hasonló hangokat hallatni. A szemek felszíne ráncos, színe fakul, a barnulás hanyatlik. Ekkor előfordulhat, hogy különböző színű, világosabb és sötétebb szemek is sorakoznak.  
  4. állomás: Ahogy a popcorn is készül, itt is a reccsenések számának csökkenéséből tudjuk, hogy lassan új fázishoz érünk. Lászik az is, hogy a kávészemek simább felszínűek, kellemes, édeskés illatot áraszt. Most már minden kávészem egységesen középbarnára színeződik.  
  5. állomás: A két reccsenés között a kávénak egyre markánsabb, aromásabb illata terjeng. A babszemek lassacskán, ám szüntelenül barnulnak tovább, felszínük fényes, de még nem olajos. Ekkor a súlyveszteség miatt (a súlyveszteség a nedvességtartalom, egyéb anyagok miatt 13-18 %) a kávépörkölő gépben felgyorsulhat a kávé pörgése. 
  6. állomás: Újra megkezdődik a reccsenés, de lényegesen halkabb, apróbb pattogásokkal. Sokkal markánsabb pörkölt illatot árasztanak a babszemek. A kávék felületén olajos kiválás jelenik meg, mindeközben a színezete még tovább sötétedik. 
  7. állomás: A végső állomás, a második reccsenéses ciklus vége. A kávébab felszíne most már fényes, olajos, árnyalata feketéhez közelít. Határozott pörkölt, égett illatot áraszt. Itt meg kell állni, ennél sötétebbre nem szabad pörkölni, mert kigyulladhat a kávé. 

Annak fényében, hogy milyen típusú kávét szeretnénk fogyasztani, annak mentén kell eltérő ponton kell megállítanunk a pörkölést. Túlnyomórészt jellemző, hogy a világos pörkölésekre a savasság és az alacsony testesség jellemző, ekkor érződnek ki legjobban a kávénk sajátossága. A legnépszerűbb pörkölési szint a közepes, hiszen ilyenkor már a kávé savasságát elnyomja a karamellizálódott cukrok édessége, a kávé megfelelően testes, kiegyensúlyozottan pörkölt ízű, és a kávé fajtajellegei még azonosíthatók az ízében. A sötétebb pörköléssel testes, pörkölt ízű kávét ihatunk, alacsony savassággal. A sötét pörkölést espressokhoz javasolják. 

Lavazza Tipp: A pörkölés csak egy összetevője annak, amiből előáll a végső kávé íze. Tartsuk szem előtt, hogy a kávénk minőségét nem kizárólag a pörkölés jellege határozza meg. Az ízhez hozzájárul a nyers kávé minősége, származási helye, típusa, feldolgozási módja, az őrlés finomsága és a lefőzés módja is.  

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza