Milyen kávét használjunk a tökéletes eszpresszóhoz?

Lavazza LF1200 FIRMA kávégép ingyen

A közhiedelemmel ellentétben az eszpresszóhoz nem egy meghatározott bab vagy pörkölés illik. Történelmileg Észak-Amerikában a tipikus eszpresszókeveréket nagyon sötétre pörkölik. A sötét pörkölés előnye, hogy könnyebben extrahálható, mert a sötétebb kávébab jobban oldódik.
Milyen pörkölésű kávét válasszunk az eszpresszóhoz?

Bár a sötét pörkölés megkönnyíti a kávéolajok kinyerését, a kávészakértők mára módosították az extrakciós változókat oly módon, hogy a világosabb pörkölések ugyanolyan sikerrel használhatók. A pörkölési folyamat megkönnyíti a CO2 felszabadulását, és ez egy másik oka annak, hogy az eszpresszót sötétebbre kell pörkölni. Konkrétan a sötétebb pörkölésűek több CO2-t tartalmaznak, mint a világosabbak, és ez több krémet eredményez.

Milyen legyen az eszpresszó őrlemény mérete?

Az eszpresszó őrlési mérete finomabb, mint a legtöbb más főzési módnál, és ez különösen fontos az extrakciós folyamat szempontjából. Az őrlési méret és az adag szabályozza az áramlást, de az őrlési méret a kettő közül fontosabb. Nem használhatunk közepes őrleményt, az csepegtető kávékhoz való. Finomabbra őrölve azonban jobban korlátozzuk az áramlást, és nagyobb nyomásra van szükségünk, hogy a vizet átnyomjuk a kávékorongon.

Crema – Az eszpresszó kávéhab rejtelmei

A Crema egy ízletes, barna hab, amely egy adag eszpresszó tetejére kerül. Légbuborékok és kávékolloidok emulgeálásával jön létre a kávéban oldódó olajokká.

Bár a presszókávéfőzési módszer több mint 150 éves, a történelem nagy részében az eszpresszónak nem volt krémje. A Crema nem volt eszpresszó funkció egészen 1947-ig, amikor Achille Gaggia feltalálta a kézi pumpás gépet. Az új gép nagyobb nyomást gyakorolt a kávékorongra, így több olajat és kolloidot vont ki, így krémet hozott létre.
A crema a megfelelően elkészített eszpresszó jelének tekintik, hiánya pedig a főzési folyamat vagy a bab minőségének hibáira utal.

Az eszpresszó koffeintartalma

Az a közhiedelem, hogy az eszpresszó több koffeint tartalmaz, mint a csepegtető kávé. Ez igaz, ha az egységnyi térfogatra eső koffeintartalmat mérjük. Egy adag eszpresszó körülbelül 30 ml, és 47-64 mg koffeint tartalmaz. Egy észak-amerikai csepegtető kávé standard 95-165 mg koffeint tartalmaz. Dupla eszpresszó esetén a teljes koffeinmennyiség 90 és 130 mg között van.
Ha megmérjük az azonos mennyiségű őrölt kávéból kivont koffeint, úgy tűnik, hogy a csepegtető kávé több koffeint von ki gramm szinten őrölt kávéból. Körülbelül 15 grammot használunk egy dupla adag eszpresszóhoz, amely 90-130 mg koffeint nyer ki. Körülbelül 12 gramm őrölt kávét használunk egy csepegtetős csésze kávé elkészítéséhez, amely körülbelül 95-170 mg koffeint von ki. Így megközelítőleg ugyanannyi koffeint kapunk, más adag használatával.

Espresso vs csepegtető kávé

Az eszpresszó néhány dologban különbözik a csepegtető kávétól. A főzés során alkalmazott nyomás megváltoztatja az oldható szilárd anyagok és olajok kivonását a kávébabból.
Az eszpresszó extrakció során a kávéban lévő aromás olajok a vízbe emulgeálódnak, és az oldódó szilárd anyagok nagyon gyorsan extrahálódnak.

A csepegtető főzés, vagy más gravitációs, vagy merítési főzési módok során az extrakció sokkal lassabb, és nincs nyomás. Ez azt eredményezheti, hogy több keserű vegyület kerül ki a csészébe. Nyomás nélkül kevesebb olaj kerül ki a babból, és a kivont olajok nem emulgeálódnak, így nem lesz crema.

Az eszpresszóban finomabb őrlést használunk, ami általában több finomságot visz be a csészébe. Ez is hozzájárul az eszpresszó kávé sűrűségéhez.

Az eszpresszót általában koncentráltan főzik, bár vannak „hosszabb kávé” változatok, mint például a cafe crema vagy az Americano.

A tökéletes élmény érdekében válassz autentikus olasz kávét!