Tudtad? Minden, ami igazán érdekes a kávéval kapcsolatban

  1. A kávé igazából gyümölcs.
  2. Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen kávét fogyasztók tovább élnek.
  3. Hogyha kávét iszunk, a kávéban fellelhető antioxidánsoknak köszönhetően boldogsághormon termelődik.
  4. Ha kávézás után rögtön vizet iszunk, kevésbé színeződik el a fogunk.
  5. Ha a presszó kávéba pár csepp citromot facsarunk, akkor az csillapítja a fejfájást és a másnaposság érzését.
  6. A kávé megóv számos betegség ellen, egészségmegőrző hatását számos kutatás bizonyította.
  7. A koffein segíti a fogyást, mivel gyorsítja az anyagcserét és nagyobb teljesítőképességre bírja a testet.
  8. A koffein a zsírsavak oxidációját is megemeli, ami szintén hozzájárul a súlyvesztéshez.
  9. A kávéban található koffein blokkolja az agyunk egyik gátló neurotranszmitterét, amit adenozinnak nevezünk, ennek köszönhetően válunk kávéivás után energikussá.
  10. A kávéültetvényeken dolgozó farmerek tekintetében a világon a legtöbbet Kenyában dolgoznak. Itt a munkások a legnaposabb és legdúsabb fákkal borított területeken csaknem 200 kiló kávébabot képesek leszüretelni egyetlen nap alatt. A dobogó második fokán Mexikó, Közép-Amerika és Kolumbia állnak. Itt napi átlagosan 40, de van, hogy 100 kg kávébabot is begyűjtenek. Harmadik a sorban Etiópiai, ahol napi 15-20 kg kávébabot szüretelnek.
  11. Történelmi források szerint, a hívő muszlimok kezdetben azért ittak kávét, hogy még több idejük legyen imádkozni.
  12. A világon először az 1550-es években nyitottak kávézót, Isztambulban.
  13. Európába a legelső kávéház 1624-ben nyitotta meg kapuit Velencében, La Bottega del Caffé néven.
  14. Magyarországon, Pestről a legelső történelmi feljegyzés 1714-ből ered. Ebben az évben Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) házat vásárolt, kávéház céljából.
  15. A művészetben elsőként 1750-ben jelent meg komédia A kávéház (La bottega del caffè) címmel. Szerzője Carlo Goldoni.
  16. A minden magyar által jól ismert Pilvax Kávéházat 1848. március 15-e után az év augusztusáig Forradalmi Csarnoknak nevezték.
  17. „A kávéház jobb, mint otthon” – szállóige volt Pesten, az 1890-es években. Ebben az időben a magánéletet nagyon szigorúan védték, éppen ezért voltak népszerűek a kávéházak, ahol az élet minden területéről meg tudták osztani a tapasztalataikat egymás között a férfiak.
  18. A képzőművészetben is gyakran helyet kapott a kávéház és a kávézás, mint tematika. Festményeket erről a legnevesebb művészek is hagytak ránk, mint Mihail Fjodorovics Larionov, Henri de Toulouse-Lautrec, Vlagyimir Jevgrafovics Tatlin, Edgar Degas, Vincent van Gogh.
  19. Az északi országok lakói a legnagyobb kávéfogyasztók a Földön.
  20. A világ legdrágább kávéja az indonéz cibetmacska ürülékéből készül, forintba átszámolva egy csésze ilyen kávé 20 ezer forintba kerül.
  21. 30 éven keresztül termőképes egy robusta vagy arabica fa.
  22. A kávénak (is) közel 50 árnyalata ismert.
  23. A kávét nem szabad hűtőben tárolni, mert hamarabb elveszíti az aromáját.
  24. Várandósoknak nem javasolt 1 csészénél több kávét inni.
  25. Annak érdekében, hogy 1 csésze presszókávé létrejöjjön 132 liter vízre van szüksége a kávébaboknak
  26. A barista olasz eredetű szó. Itthon, a régi magyar szóhasználatban kávépincérnek hívták.
  27. A Cappuccino kifejezést is az olaszoktól vettük át, ám kiejtése rendkívül sok bonyodalmat okozott, majd végül a Magyar Helyesírási Szabályzat 1999-ben kiadta, hogy fonetikusan, kapucsínó alakban kell írni.