10 kávétípus, amit alap, hogy ismerned kell

Egyre nagyobb divatja van itthon is a kávéfogyasztásnak, így az újhullámos kávéházak és azok kínálata is egyre bővül. A folyamatosan szélesedő választékot azonban jó ismerni, hogy aktuális hangulatunknak, ízlésünknek a legmegfelelőbb kávéformát választhassuk. Lássuk a 10 leggyakoribb kávéfajtát! 

Americano 

Az americano úgy készül, hogy lefőznek egy espressót, majd felöntik nagyjából fél deci forró vízzel. A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóban fele-fele arányban van a kávé és a víz, a nemsokára ismertetett lungóban pedig 1/3 és 2/3 az arány, a víz javára. Nagyobb űrtartalmának köszönhetően nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel. A hosszú kávé ezen változata a nevét onnan kapta, hogy az amerikaiak kedvence. Aki járt már Amerikában tudja, hogy ott bizony hatalmas bögreszám isszák a kávét, de sokkal „gyengébb” és számunkra, magyarok számára „vizesebb” hatású. Lássuk be, a jól ismert kotyogósból senki nem tudna komoly kockázatok nélkül magába dönteni fél litert.  

Café latte 

Csodás bézs színű krémes kávé, ami igazi klasszikus és sokak kedvence. A nálunk is jól ismer, gyakran tejeskávénak hívott ital lényege, hogy 2/3-ad részt gőzölt tejjel készül és ezt keverik össze egy espressoval, ami az arányokból a másik 1/3-ot teszik ki. Mindezt krémes tejhabbal koronázzák.   

Cappuccino

Az espresso mellett a leggyakrabban fogyasztott és legszélesebb körben ismert kávéfajta. 1/3 espresso, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab. A tejhab tetejét sok helyen meghintik kakaó porral vagy fahéjjal, valamint jellegzetes cappuccino-csészékben szervírozzák. 

Doppio

Dupla kávé. A szó szoros értelmében kétszer annyi kávé és a vízmennyiség, mint az eszpresszónál.  

Espresso

Az olasz kávé fundamentuma. A kis fekete minden kávé alfája és omegája. Ha tisztán isszuk, akkor a csészénkbe kétharmadáig kapjuk az espressót, a tiszta kávé tetején habos kávéréteg keletkezik. Egy adag körülbelül 30-35 milliliter. (Lavazza tipp! Cukor próba: akkor igazán jó az espresso, ha a tetejére szórt cukrot a kávéhab hosszú másodpercekig megtartja, majd csak ezután süllyed el.) 

Espresso lungo 

Hosszú kávé. Durvább őrlés mellett több vízzel készítik ezt a kávéfajtát. Az ízvilága az elkészítésének hála híggá válik, aromája kisebb mértékben intenzív. Hivatalosan eszpress-csészében szervírozzák, azonban a csészét az eszpressval ellentétben ez teljesen megtölti.  

Espresso macchiato 

Espresso kevés tejhabbal a tetején. Mintha a cappucióból kihagynánk a tejet, ám ennek köszönhetően az ízvilága erőteljesebbé és koncentráltabbá válik. Rendszerint üvegpohárban szervírozzák 

Flat White

Az új hullám gyermeke, nagyon divatos kávéital mostanában. Elkészítése: 1/3 rész espressóból és 2/3 rész mikrotejhabból áll. A tejhab hígabb és lazább állagú, könnyedebb, a cappuccinonál. Biztos láttad már, erre szoktak a baristák különböző mintákat rajzolni a hab tetejére.  

Latte macchiato 

Jelentése olaszul: Foltos tej. A csodás 3 rétegű finomság, amit pohárba találnak. Elsőnek lágyan gőzölt, habosított tejet csurgatnak a pohárba, majd pár perc elteltével óvatosan egy adag eszpresszót öntenek rá, s láss csodát réteges italunk megszületett. Legalul a forró tej, középen az espresso, majd a tetején a krémes tejhab. A varázslat pusztán fizika: a sűrűbb állagú eszpresszó a sűrűsége miatt felnyomja a tejhabot, de a tejnél nem sűrűbb ezért teljesen nem ereszkedik alá, így középen tanyázik 

Ristretto

Az espresso erősebb testvére. 20-25 milliliter, tehát kevesebb adag, koncentráltabb. Egyrészt a víz mennyiségének csökkentésével, másrészt a darálási finomság növelésével jön létre a ristrettoAz eszpresszóhoz képest az árnyalata is feketébb, aromája határozottabb, állaga sűrűbb.

Készítsd el a kávékülönlegességeket otthon is! A most akciós a Lavazza BLUE új, friss tejjel is működő készüléke, a Lavazza BLUE Classy Milk garantáltan belopja majd magát a szívedbe. Három különböző hosszúságú fekete, és háromféle tejeskávé készíthető vele, az előre programozott rendszernek köszönhetően mindössze egyetlen gombnyomással.