4+1 tipp a Lavazzától, amitől igazán egészséges lesz a kávéfogyasztásod!

Lavazza 4+1 tipp

A kávéfogyasztás jótékony hatásairól számos írásunk született már, de mindig vannak újdonságok! 🙂 Íme 4+1 tipp, amitől még inkább tudatos és egészséges kávé fogyasztókká válhatunk. Ha betartod a következő tanácsokat, akkor te is maximalizálhatod a kávé jótékony hatását!

1. Figyelj oda a kávé elkészítési módjára!

Amennyiben szemes kávét fogyasztasz tudnod kell, hogy a főzött kávé egy cafestol nevű molekulát is magában rejt, aminek hatására a szervezetben vér koleszterinszintje megnőhet. Abban az esetben, ha még a klasszikus papírfiltert használod ettől nem kell félned, mert a kávébab ezen molekulája fennakad a papíron.

Tekintettel az elkészítési módra a legjobb, ha kapszulás kávéfőzőt használsz. A kényelmi és higiénia szempontokon felül, a prémium minőségű kapszulás kávéfőzők esetén a szennyezettség nem áll fent. A gyenge minőségű vagy régebbi kávéfőző gépek sem ajánlottak, hiszen ezek alkatrészeiből a magas nyomás- és hőmérséklet hatására kártékony anyagok szabadulhatnak fel.

2. Nem mindegy mivel iszod a kávéd!

A kávé minden pozitív hatása a fekete, eszpresszó kávé esetében bizonyított. Amennyiben a kávét valamilyen egészségtelen kísérővel fogyasztod, úgy a tudatosságod kárba veszhet. A cukor mindenképpen az ellenség kategóriába sorolható. Amennyiben édesíteni szeretnéd a kávéd, használj természetes édesítő hatású alapanyagokat, mint például a méz, a nyírfa-, vagy a nádcukor, vagy stevia alapú édesítőszerek.

Ha túl erős számodra feketén a kávé, és szeretnéd valamivel „felhúzni”, elsődlegesen növényi tejeket javaslunk, de egészséges választás lehet egy kevés teljes zsírtartalmú tej vagy tejszín. Abban az esetben, ha az ízesített kávék rajongója vagy, akkor is elhagyásra javasoljuk a szirupokat, mert tele vannak cukorra és mesterséges aromákkal. Ha ízesítenéd a kávéd, használj itt is természetes alapanyagokat: fahéjat, kakaó port, narancshéjat.

3. Napi 2-3 kávé után, már válaszd a koffeinmentest!

A kávé egészségügyi előnyei a napi 2-3 csésze kávé mérsékelt fogyasztása mellett bizonyítottan életbe lépnek. Amennyiben ennél több koffeint fogyasztasz, esetleg a kávén kívül mással is beviszel a szervezetedbe koffeint (csokoládé, energia ital) sajnos a szervezeted a túlzott koffein miatt kellemetlen egészségügyi válaszokat adhat: magas vérnyomás, erős szívdobogás, izzadás, feszültség érzés. Ezt érdemes elkerülni, viszont ehhez nem kell lemondani az imádott kávénkról: fogyassz koffeinmentes kávét!

4. Válaszd a prémium minőségű kávét!

A kávé minőségét jelentősen meghatározzák a termesztésének és feldolgozásának körülményei. Az olcsó, alsó kategóriás kávék esetében sok esetben használnak műtrágyát, kemikáliákat, növényvédőszereket és egyéb kémiai anyagokat, amelyek elkerülhetetlenül beszívódnak a kávészemekbe, így a fogyasztásuk során ránk is hatással lesznek. Prémium minőségű kávé esetében, melyet felelős gazdaságból és kifogástalan körülmények között termesztenek és dolgoznak fel, mint a Lavazza, biztos lehetsz benne, hogy a legegészségesebb maradhatsz, természetesen a garantált luxus ízélmények mellett.

+ 1 Alkalmazd a „nappuccino” módszert

A napjainkban trendi szó az angol „naps” és „cappuccino” házasításából született. Magyarul szundikávé-ként találkozhatsz vele. Az elmélet alapja, hogy nemzetközi kutatások igazolják, hogy a koffein hatékonyabban hat a szervezetre a fogyasztás után 20 perccel, pláne akkor, ha közvetlenül a fogyasztás után szundikálunk egy rövidet. A gyors szundi után extra kipihenten és felpörögve fogunk ébredni, ígérik a szakértők. 🙂