6 érv a vízfogyasztás mellett, ha kávét iszol!

Lavazza mellé víz

A vízfogyasztás kávé mellé különösen fontos. A Lavazza hazájában, az olaszok szerint az igazán jó eszpresszónak úgy adjuk meg a tiszteletet, ha előtte és utána is iszunk egy korty vizet.

Biztosan tapasztaltad már, hogy a színvonalas kávézókban, éttermekben, ha rendelsz egy csésze kávét, kapsz mellé egy kis pohár vizet. Nem véletlen ez a hagyomány, lássuk mi rejlik mögötte!

A tudományos háttér

A koffeint valójában a kávébab kérgéből nyerik ki, aminek a neve alkaloid, s ennek van élénkítő hatása. A kávébabból készített kávé 2 alkaloidot tartalmaz: a koffeint és a teobromint. Tudni érdemes, hogy kávézás közben mind a koffein, mind a teobromin bekerül a szervezetünkbe, azonban a felszívódásuk másképp történik és külön befolyással vannak a testünkre.
A versenybe elsőként a koffein ér be serkentő, élénkítő hatásával, ami szűkíti az ereket és emeli a veseműködést. Magyarán nő a vérnyomás és a mosdólátogatási inger. A koffeintől jól lemaradva, 20-30 perc késéssel érkezik a teobromin hatása. Érezted már, hogy fél órával kávézás után fáradtabb vagy? Kellemetlen érzés van a veséd környékén? Ezt mind a teobromin okozza. Azonban, ha kávézás után közvetlenül vizet fogyasztunk ez a diszkomfort érzés nem jelenik meg.

Ezért álmosít az instant kávé

Instant kávék esetében még erősebben jelentkezik a teobromin hatása, mivel ezek koffeintartalma a hagyományos eszpresszóhoz képest alig 10%, a teobromin hatása viszont azonos, mintha hagyományos eszpresszót innánk. Ezért van, hogy ha instant kávét iszunk, nemhogy éberebbek, álmosabbak leszünk, mint voltunk, mert az álmosság tünetei erősebben jelentkeznek, mint a koffeiné.

A kávé és a víz barátságának története

Történetünk egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Most kivételesen nem Olaszországba utazunk, hanem a kávé másik otthonbába, Bécsbe, Ausztriába. Innen ered ugyanis a szokás, miszerint fémtálcán a kávét egy kis pohár vízzel kínálják. Hazánkba ez a hagyomány csak a szocializmussal érkezett meg. Akkoriban még jóval savasabb is volt a kávé, így a kesernyés íz kiáltott egy frissítő korty víz után.

6 érv a kávézás alatti vízfogyasztás mellett

  1. Védi a fogat az elszíneződéstől. Minél hamarabb iszunk meg egy pohár vizet kávézás után, annál gyorsabban öblítjük le a fogainkat és ezáltal védjük meg őket az elszíneződéstől.
  2. Semlegesíti a szájszagot. A szájüregben a kávé íze és illata sokáig megmarad kávéfogyasztás után. A víz segít semlegesíteni ezt az illatot és a szájszagot is bizonyos fokig kordában tartja.
  3. Pótolni kell a folyadékot. Mivel a kávé vízhajtó hatású, ezért a folyadékot mindenképpen pótolni szükséges.
  4. Csökkenti a gyomorsavat. Egy pohár víz a kávé után csökkenti annak savképző hatását. A vízfogyasztás jótékony hatással van a “gyomorsav érzet” ellen is.
  5. Gyorsabban hat. A víz közvetítő eszköz. A koffein hatása gyorsabban érvényesül és könnyebben felszívódik vízfogyasztás mellett.
  6. Tartós ízvilág: Rendszeres kávéfogyasztás során úgy érezhetjük, a kávé egy idő után ugyanolyan ízű. Amennyiben egy korty vizet iszunk közben, amivel átöblítjük a szájüreget, a finom kávé íz újra frissen dominálni tud.

Fogyassz vizet kávézás előtt is!

A kávé gasztronómiai élményét is figyelembe kell venni. Az ízeket mindig tisztábban érzékeljük akkor, ha kóstolás előtt lemossuk a nyelvünket és a szánkat egy pohár vízzel.
A magas minőségű pörköléssel elkészített, gondosan válogatott Lavazza kávészemek és kapszulák maximális élvezete miatt javasoljuk, hogy egy pár korty vizet igyunk kávézás előtt, majd utána is.