6 népszerű kávémítosz és tévhit

A kávé már több száz éve létezik, így nem meglepő, hogy az évek során számos kávémítosz keringett. A kávét gyakran tévesen hibáztatják sok olyan dologért, amelyet tudományosan megcáfoltak már, de még mindig van néhány mítosz, amely ma is él. Íme 6 népszerű kávémítosz és tévhit, amelyekről örömmel mondhatjuk, hogy megcáfolták.

A 6 gyakori kávémítosz és tévhit, aminek ne higgyünk:

  1. Egy csésze kávé kijózanít

A kávé vagy a koffein nem gyorsítja fel a kijózanodás folyamatát, bármennyire is „józannak” érzi magát tőle az ember. A mítoszt megdöntötték, többek között azért is, hogy csökkentsék az alkoholfogyasztást és az ittas vezetést. Az igazság az, hogy a kávéfogyasztástól fókuszáltabbak és összeszedettebbek leszünk, de a véralkohol szintünk nem fog változni, így valójában csak az idő fog kijózanítani.

  1. Kávézás után fogat kell mosni

Egy másik elterjedt kávémítosz az, hogy a kávéfogyasztás utáni fogmosás megakadályozza, hogy elszíneződjön a fog. Ez nemcsak rossz ötlet, de károsíthatja a fogakat! A kávé savas, ezért, ha közvetlenül kávéfogyasztás után mosunk fogat, a savasság károsíthatja a zománcunkat. A legjobb módszer az, ha kávézás előtt mosunk fogat, így megszabadulunk a lepedéktől, amelyen szeretnek megtapadni a foltok. Egy másik jó lehetőség, hogy várjunk egy fél órát a kávé elfogyasztása után, még a fogmosás előtt. Ez az idő lehetőséget ad a nyálának, hogy újra egyensúlyba hozza ezt a savasságot.

  1. Ha a kávétól elfáradsz, akkor ADHD-d van

Valószínűleg az egyik komolyabb kávémítosz az, hogy azok lesznek fáradtak egy kávé elfogyasztása után, akiknek ADHD-juk van. Bár vannak olyan emberek, akiknek ADHD-diagnózisuk van, és elfáradnak a kávézás után, de vannak olyanok is, akik szintén elfáradnak, és nincs ADHD-juk. Fontos megérteni, hogy a stimulánsok nem mindig működnek mindenkinél, függetlenül bármilyen diagnózistól. Vannak, akik egyszerűen elfáradnak egy csésze kávé után, ezért nem jó ötlet az ADHD-ra kenni a dolgot.

  1. A kávé hűtőszekrényben vagy fagyasztóban való tárolása meghosszabbítja a frissességet

Bár fontos, hogy a szemes kávét és az őrölt kávét távol tartsuk a közvetlen napfénytől, a hűtőszekrény és a fagyasztó a nedvesség miatt nem ideális környezet a kávénak. A nedvesség felgyorsítja a folyamatot, aminek következtében a kávé elveszti ízét, és esetleg penészesedik, különösen, ha a kávét nem tárolják megfelelően. Ahelyett, hogy hűtőszekrénybe helyeznénk őket, tartsuk a kávészemeket a kamrában légmentesen záródó edényben vagy abban a zacskóban, amiben megvásároltuk.

  1. Az erősebb vagy sötétebb pörkölésű kávé több koffeint tartalmaz

Bár úgy tűnhet, hogy az erős, sötét pörkölésű kávé több koffeint tartalmaz, valójában ennek éppen az ellenkezője az igaz. A világos pörkölésű kávéban van a legtöbb koffein, mivel itt fordítódik a legkevesebb idő a pörkölésre, így a legtöbb koffeint és savasságot tartja meg a kávészem.

  1. A kávézás megakadályozza az elalvást

Bár a koffein megzavarhatja az agy alvási folyamatait, hatóideje körülbelül 5 óra. Ez azt jelenti, hogy ha délben iszunk egy csésze kávét, a koffein 17 óráig teljesen metabolizálódik. Hacsak valaki nem különösen érzékeny a koffeinre, vagy ha nem nagyon lassú az anyagcseréje, valószínűleg könnyen el fog aludni este 10-kor, ha délután 17-kor még kávézik egyet.

Megjött a kedved a kávézáshoz? Prémium minőségű kávékínálatunkat fedezd fel webshopunkban! 🙂