6+1 dolog, amit tehetünk, ha rossz ízű kávét főz a gépünk

Mitől lehet rossz a kávé íze?


A kávéfőzőkkel előfordulhat, hogy rossz ízű kávét készítenek, akkor is, ha a kávénk remek minőségű. Utánajárunk, mi lehet ennek az oka és mit tehetünk meg annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüljük.

1. A megfelelő víz

Kávéfőzéshez a legjobb víz az ivóvíz vagy a lágyított, szűrt víz. A csapvíztől könnyen vízkövesedhet a kávéfőző. Palackozott vagy még jobb, ha szűrt vizet használunk. A legideálisabb, ha minden főzés előtt friss vizet öntünk a tartályba, de legalábbis minden reggel tegyük ezt meg.

2. Ellenőrizd, hogy nem állott-e a kávé

Az idő a kávén is nyomot hagy, szépen lassan elveszti aromáját, ha nem tároljuk megfelelően. Mindenképpen aromát megtartó dobozban tároljuk a kávét, hűvös, száraz helyen. A kapszulás kávéfőző gépek és kapszulás kávék előnye pont abban rejlik, hogy a kávét frissen őrölve zárták aromazáró kapszulába, így, ha kapszulás kávét fogyasztunk, a nap minden percében, az év minden napján a frissen őrölt kávé aromáját élvezhetjük.

3. Megfelelő szűrőhöz megfelelő kávé

Bizony hatalmas különbség van az őrölt kávé esetében a szemcsék méretén, mely az ízvilágra is kihat! Beszéljünk akár presszókávégépről, kotyogósról vagy a szűrős kávéfőzőről, ahány kávéfőző annyiféle őrlésű kávét igényelnek a megfelelő ízélmény elérése céljából. Amikor gyenge kávét kapunk, akkor nagy valószínűséggel a kávébab alul van őrölve, amikor pedig kesernyésebb, a kávébab túl van őrölve.

4. Tisztíts meg minden alkatrészt

Előfordulhat, hogy a kávéfőző gép valamely alkatrészébe szennyeződés került. Amikor tisztítjuk a kávéfőzőnket, mindig ügyeljünk arra, hogy válasszuk le a gépet az elektromos hálózatról, tehát áramtalanítsuk! Ezek után következhet az alkatrészek megtisztítása egyesével. A kávéfőző minden olyan alkatrészét érdemes rendszeresen tisztán tartani, ami vízzel vagy a kávéval érintkezésbe kerül. Ha a kávéfőző gépünk rendelkezik kávéskannával és szűrőkosárral, ezeket meleg vízzel és nagyon kevés enyhe tisztítószerrel is átmoshatjuk. Amikor mindennel végeztünk, alaposan töröljünk mindent szárazra és csak utána csatlakoztassuk újra áramra a gépet. Ez után a kávéfőzővel főzzünk le egy adag kávét kávé nélkül, csak víz használatával, majd az átmosott vizet öntsük ki.

5. A megfelelő hőmérséklet

A kávénknak savanyú, citromra emlékeztető ízvilága alakulhat ki, hogy nem elég meleg az előkészített víz. A tökéletes olasz eszpresszó kávéhoz 87-92°C-os vízre van szükség, amit a minőségi kávéfőző gépek képesek létrehozni, azonban bármilyen jó kávéfőzőnk is van, ha vízköves azonnal kezelésre szorul, mert már nem lesz képes a megfelelő hőmérséklet előállítására.

6. Fordulj szerelőhöz, ha…

Vannak olyan problémák, amiket otthon, házilag már nem tudunk megoldani. Javasolt szerelőt hívnia abban az esetben, ha valahol a rendszerben szivárgás lép fel, ami miatt a víznyomás már nem megfelelő. Szintén érdemes szerelőhöz fordulni, ha darálós gépben rosszul van beállítva az őrlőmű, ami nagyon durva kávéőrleményt készít. Ezt a hibát legtöbbször a vízízű kávéról azonosíthatjuk.

7. Válaszd a minőséget!

Amennyiben a Lavazza kapszulás kávéfőzőit választod akár otthoni, akár munkahelyi használatra, a fenti problémákkal nem kell majd törődni! Amennyiben mégis szervizre lenne szükség, a Dunakeszin található 300 négyzetméteres szervizben gondoskodunk a kávégépek karbantartásáról és javításáról. Meghibásodott készüléküket leadhatod személyesen, vagy 48 órán belül elszállítjuk a szervizbe. A mi üzemeltetésünkben álló gépek esetében pedig hasonló típusú gépet kapsz cserébe. Ingyenesen kihelyezett kávégépeinkre teljes körű szervizgaranciát vállalunk, így ebben az esetben semmilyen költség nem terhel.