A kávé szavatossága, avagy meddig áll el a kávé?

A képen kávészemek láthatóak

Sokan azt gondolhatják a kávé a tartós élelmiszerek csoportjába sorolható, hiszen sokáig eláll, az ízvilága stabil marad. Ez azonban hibás elmélet, a kávénak is megvan a maga szavatossági ideje, és pontosan meghatározható mikor van az íze a csúcson, a legjobb minőségében.

Lássuk, hogy meddig jó egy kávé, és mit tehetünk annak érdekében, hogy tovább tartós és ízletes maradjon kedvenc forró italunk.
A kávé esetében szüretet követő pörkölés után konkrét enzimatikus és bakteriális bomlási folyamatok kezdődnek el, melynek hatására a kávé aromájában csekély, kismértékű változások, de jól definiálhatóan megjelennek.

Milyen tényezők vannak hatással a minőség tartósságára?

A pörkölés körülményei nagyban befolyásolják a kávé minőségét és a minőség tartósságát. Bizonyos kávékat magasan párás környezetben raktároznak, melynek következtében a kávészemek vagy már maga az őrlemény vizet szív magába a levegőből. Ez a folyamat gyorsítja az illékony összetevők tova tűnését, tehát már ekkor aromavesztés a következmény. Érdekes kitekintés tenni a nem minőségű kávék esetében erre a folyamatra, hiszen sajnos sok esetben a nem prémium kávék esetében előfordulhat, hogy a kávé vízfelszívása során létrejött térfogat növekedés által nyerészkednek a megnövekedett mennyiségen a vállalatok, hiába jelent ez ízvesztést is.

Két fontos dolog, ami a kávéval történik, ha sokáig nem megfelelő körülmények között van tárolva:

  1. Csökken az aromája. Ugyan úgy, ahogy minden organizmusra, a kávéra is hatással van, hogy érintkezik az oxigénnel. Ennek következtében veszít aromájából és ízéből.
  2. Avasodásnak indul. Az arabica kávék felépítésének közel 20%-a olyan molekula, amit egyfelől zsírsavak tesznek ki. Ezek a zsírsavak okozzák az avasodást. Olyan kávékban, mint például a Lavazza, ami vákuumozott csomagolásban kapható és alacsony oxigén tartalmú környezetben tárolt, sokkal kevésbé jellemző, szinte csekély az avasodás esélye. A legjobb választás, ha tehetjük, hogy a Lavazza kapszulás kávéi közül választunk, hiszen azok őrlés után aromazárt kapszulába kerülnek, így biztos nem jelentkezik az aromacsökkenés és az avasodás.

Így lassítsuk az aromavesztés és az avasodás folyamatát:

  • Tároljuk kávénkat hagyományos, szobahőmérsékleten (20-22 fok)
    Minél magasabb a szobahőmérséklet, és minél inkább kitesszük hőnek vagy fénynek a kávét, annál hamarabb következnek be a káros folyamatok. A hűtés és a hűvös környezet lassítja az íz elszivárgását, de fagyasztani már ne fagyasszuk a kávénkat, ugyanis ez kutatások szerint negatív hatással lesz a kávéra.
  • Zárjuk el az oxigéntől. Az avasodás az oxigénnel való érintkezés hatására jön létre, ezért minél inkább törekedjünk az őrölt kávénkat elzárni az oxigéntől, így aromáját is sokkal több ideig megőrzi. Válasszunk a kávé tárolására jól zárható, akár vákuumos fém vagy üveg tartót.

Kapszulás kávé, szemes kávé vagy őrölt kávé. Melyik a frissebb?

A frissesség megtartásának szempontjából a sorrend, úgy alakul, hogy első és leginkább frissnek, tehát aromásnak tekinthető kávé a kapszulás kávé, ami teljesen megőrzi a frissen őrölt kávészemek zamatát. A második helyezett a szemes kávé, melyet, ha közvetlenül fogyasztás előtt őrlünk le, tovább aromás marad, így, ha őrölt kávét szoktuk vásárolni, törekedjünk rá, hogy mindig fogyasztás előtt, frissen őröljük, ne pedig a kényelemre hallgatva egyszerre nagyobb mennyiségben őröljük, majd tároljuk. A kávé frissessége szempontjából a dobogón a harmadik az őrölt kávé, melynek aromavesztése tízszer gyorsabb, mint a szemes kávéké.

Mikor van a kávé íze a csúcson?

A kávé aromáját, ízvilágát és frissességét tekintve a pörkölést követő 2. hétben van.
Bármilyen típusú, őrölt vagy szemes kávét is válasszuk, frissességének megtartásához nagyban hozzájárulhatunk mi is otthoni szokásainkkal, hiszen az optimális tárolással az aromavesztési és avasodási folyamatok lassíthatók.