A kávéházak izgalmas történelme

A kávéházak a modern társadalom alapvető elemei, és tekintettel arra, hogy a kávé milyen népszerű ital az egész világon, gyakran természetesnek tekintjük, hogy kávéházak mindig is léteztek. Noha évszázadok óta fennmaradtak a történelem során, bizonyosan nem voltak mindig olyan elterjedtek – vagy legálisak –, mint manapság. Az alábbiakban a kávéházak lenyűgöző történetét fogjuk bemutatni: hogyan és hol keletkeztek, és miként fejlődtek a maiakká.

Az első kávéház

A történészek megállapították, hogy a kávéházról szóló legkorábbi feljegyzés egészen 1475-ig nyúlik vissza, amikor Isztambulban, akkor Konstantinápolyban megnyílt a Kiva Han nevű kávéház. A ma is népszerű török ​​kávét valószínűleg Kiva Hanban szolgálták fel először, és csak jóval később került a kínálatba a nyugat által jobban ismert szűrt kávé.

A kávékultúra nagyon gyorsan fejlődött, és a kávéházak hamar a politikai viták találkozóhelyeiként váltak ismertté. Az 1500-as évek elejére az iszlám vezetői törvényen kívül helyezték a kávéházakat, mivel úgy gondolták, hogy a gyülekezőhelyek az ország uralkodásának megzavarására ösztönöznek.

A kávéházak viharosan hódítják meg Európát

1529-ben nyílt meg az első feljegyzett kávéház Európában a török ​​invázió miatt. Franz Georg Kolschitzky, egy Törökországban élt újító gondolkodású vállalkozó volt, aki ismerte a kávéban rejlő lehetőségeket, majd be is vezette a kávéház fogalmát a kontinensen. Úgy tartják, hogy Kolschitzky terjesztette el a szűrt kávé szokását, valamint a tej vagy tejszín és cukor hozzáadásának folyamatát, hogy a kávé ízletesebb legyen és kevésbé keserű – ezáltal szélesebb körben fogyasztható, vagyis még népszerűbb.

Munkásságát követve Európa-szerte feltörtek a kávéházak, és az ez időkből származó írásos beszámolók is azt sugallják, hogy még mindig politikai kérdések megvitatására szolgáltak. Bár nagy népszerűségre tettek szert a kontinensen, csak az 1600-as évek közepén érkeztek Angliába.

A kávéházak érkezése Angliába

Az első brit kávéház 1652-ben nyílt meg. Csaknem 200 évbe telt, mire a koncepció eljutott Angliába, de sokkal rövidebb idő alatt széles körben elterjedt és őrülten népszerű lett az egész országban. Úgy tartják, hogy az angliai kávéház ötlete a Törökországgal folytatott kereskedelmi gyakorlatnak volt köszönhető, nem pedig a környező európai országok hatásainak. A világ nagy része tehát Törökországnak köszönheti a kávéházakat!

Ahelyett, hogy csak a politika megvitatására szolgálnának, az angliai kávéházakat főleg üzleti szakemberek látogatták meg, akik cégeikről és kereskedelmi lehetőségeikről beszélgettek. Ezek a kávézók vonzották az értelmiségieket is, akik vallásról, filozófiáról és más témákról beszéltek és vitáztak (mint például Bach, aki dalt írt a kávé tiszteletére). Kávéházaikat „filléres egyetemként” emlegették, mert a kávék egy-egy fillérbe kerültek, és a tér tele volt előkelő, művelt emberekkel.

A kávéházak az 1600-as évek végén elterjedtek Olaszország, Franciaország és Németország nagyvárosaiban, és népszerűségük ugyanolyan gyorsan nőtt ezekben az országokban, mint Angliában. Hamarosan Európa minden nagyvárosában kávéházak épültek.

Amerikába is eljutottak a kávéházak

Végül a kávéházak gyarmatosításuk korai szakaszában elterjedtek Amerikában. Nagyrészt ugyanazt a kultúrát, előkelő vitakultúrát és intellektust hordozták magukban, mint Angliában. Sok üzleti szakember találkozási helyei voltak ezek. A Tontine Coffee House nevű kávéházba, amely az 1700-as évek legvégén nyílt meg New Yorkban, olyan sok üzletember látogatott el, hogy végül ez lett a New York-i tőzsde helyszíne!

Az eszpresszó csatlakozik az étlaphoz

1946-ban az olasz Giovanni Achille Gaggia, a Gaggia cég és ma már híres eszpresszógépeinek alapítója feltalált egy biztonságos és megfizethető kávéfőzőt, amely nagy nyomással finom, robusztus és krémes eszpresszót készített. Nem sokkal ezután megalakult a Gaggia cég, és kereskedelmi eszpresszógépeik végigsöpörtek Európán, majd Amerikán. A világ számos kávézójában a főzött kávé mellett eszpresszót is árultak, és az 1900-as évek közepére megszületett a kávéház modern koncepciója.

A modern kávéházak

Ma a kávéházak nem sokban különböznek a több száz évvel ezelőttitől. Újdonság, hogy napjainkban gyakran szolgálnak fel péksüteményeket, teákat, üdítőket és egyéb finomságokat, de az alapvető cél megmaradt: a vásárlók továbbra is összegyűlnek, hogy ízletes kávét kóstoljanak, és megvitassák a fontos ügyeket, például híreket, üzletet és politikát. Hozzáadtuk az évek során a tanulást és a kötetlen beszélgetéseket, de a koncepció nagyjából változatlan maradt.

Újdonság még, hogy napjainkban már a kávéházaktól függetlenül is, prémium minőségű kávét szerezhetünk be otthonra vagy a munkahelyre. Ha a saját környezetedbe varázsolnád a kávéház hangulatát és az igazi olasz kávéélmény minőségét, nézz körbe webshopunkon: https://www.caffeservice.hu/