A legjobb kávébabok a világon, avagy melyik a legjobb ízű kávé?

A válasz egyszerű: nincs ilyen. Az ízlelés nagyon-nagyon egyéni élmény. A legjobb ízű kávé az, amit magad fedezel fel. Például egyesek jobban kedvelik a kenyai kávé boros és gyümölcsös savasságát a kolumbiai kávé klasszikus egyensúlyával szemben. Mások talán nem. De most túlhaladunk azon, hogy valójában az ízlés szubjektív elem, és igai szakértő vizsgálatok során megnézzük a világ legnépszerűbb kávéit. Bemutatjuk mit-miért érzünk finomnak, milyen tényezők járulnak hozzá a világ legjobb kávéinak kiválasztásához, és bemutatjuk a világ legjobb 10 kávéját, melyek leírása mentén mi is sokat tanulhatunk a kávékóstolásról.

Miért érzünk valamit finomnak?

Először is fontos figyelembe venni, hogy számos tényező befolyásolja, hogy egyénileg melyik kávét és alapvetően milyen ízeket tartunk finomnak. Az alábbiak vannak ránk hatással:

 • A genetika: ami befolyásolja azt, hogy az agy hogyan érzékel bizonyos ízeket
 • A neveltetés: amely feltétele annak, hogy bizonyos ízeket előnyben részesítsünk másokkal szemben
 • Az ízreceptorok: ám ezek változhatnak, ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, betegségek alatt, vagy akár diéta miatt is
 • Az élettapasztalatok: amelyeknek lehetnek negatív vagy pozitív emlékeink egy ízhez, például egy isteni olasz kávé elfogyasztása Rómában
 • A közelmúltban elfogyasztott ételek: megváltoztathatják az ízérzékelésünket, befolyásolják az ízérzékelést
 • Az aktuális hangulati és stressz szintek: amelyek megváltoztatják azt, ahogy az agy az ízeket érzékeli

Érdekesség, hogy az ízlelés tudatosan is fejleszthető, részt vehetünk például kóstoló tréningen, amely megtanít az ízek jobb azonosítására (hasonlóan a borkóstolókhoz).

Mik járunk hozzá a kávé ízéhez a személyes tényezőkön felül?

 • A kávétermelő országon belül talajviszonyok, feldolgozási módszerek
 • Egy minőségi kávé szigorúan magas termesztésű (SHG), szigorúan kemény bab (SHB) lehet
 • A termésév kulcsfontosságú, amelyből származik a kávé (az idősebb bab elveszti az ízét)
 • Osztályozás (pl. Kenya lehet E, PB, AA, AB stb.)
 • A pörkölés és/vagy őrlés ideje. Ha pörkölt kávét vásárlunk, milyen régen pörkölt, ha őrölt kávét mikor volt őrölve. Minél frissebb, annál jobb!

Melyik a legjobb ízű kávé?

A felsorolásban részletesen bemutatjuk 2022-ben a világ legfinomabbnak tartott kávéit, és részletes jellemzést adunk annak érdekében, hogy az otthoni kávékóstolás keretén belül tudjuk, milyen aromákra, benyomásokra érdemes figyelni.

 1. Tanzánia borsóbogyó kávé

A világ legjobb kávéja Tanzánia borsóbogyó kávé. A Meru-hegyen és a Kilimandzsárón termesztett Tanzania Peaberry kávébab egy ragyogó arabica kávé közepes testtel és elragadó gyümölcs-tónusú savval. A legjobb tanzániai kávék íze alapvetően mély és gazdag, gyakran felfedve a fekete ribizli jegyeit, amelyek csokoládévá lágyulnak, majd beleolvadnak a kávé hosszan tartó, édes ízébe. A közepes pörkölés virágos és összetett aromát biztosít, gyakran ananász, citrus vagy kókusz illatokat mutatva. Íze olykor boros jegyeket és bársonyos érzetet kölcsönöz a szájban.

 1. Hawaii Kona kávé

A legjobb hawaii Kona kávébabot körülbelül 2000 láb tengerszint feletti magasságban termesztik a Mauna Loa és a Hualalai vulkánok termékeny lejtőin Hawaii nagy szigetén. A Kona kávé gazdag, de könnyű és finom ízéről ismert, összetett aromájával. A különböző gazdaságok saját márkájuk alatt kissé eltérő kávékat készítenek, de nem szabad keveréknek lenniük. Közepes pörkölésű, kiegyensúlyozott, közepes testtel, tiszta, ragyogó és könnyű savval. A Kona kávé gyakran felfedi a vajas, valamint a fűszeres tulajdonságokat és a finom boros tónusokat, kiváló aromás lecsengéssel.

 1. Nicaraguai kávé

Idén került elsőnek a listára, és rögtön a dobogóra Nicaragua, amely számos magasan minősített kávét fejlesztett ki. A legjobban értékelt közép-amerikai ország legjobb kávéiban jellemzően a csokoládé (sötét, majdnem kakaószerű) és a gyümölcsök, például az alma és a bogyók jegyei vannak. A sötét pörkölés miatt csokoládé és gyümölcsös ízeket még inkább testesen érezzük.

 1. Sumatra Mandheling kávé

A telt testet és alacsony savasságot mutató Sumatra Mandheling bab leginkább eszpresszó kávéitalként ismert. Édességéről és gyógynövényes, földes ízéről és összetett illata miatt világ szinten egyedi. A kávét a Lintong régióban termesztik Szumátra északi részén, a Toba-tó közelében. A sötét pörkölés során végbemenő karamellizálás segít a földes, fűszeres íz közvetítésében.

 1. Sulawesi Toraja kávé

Ezt a többdimenziós kávét Sulawesi délkeleti felföldjén termesztik. A Toraja rusztikus étcsokis édessége és tompított érett gyümölcsös jegyei mély és merész ízt hoznak létre, csípős fűszeres minőséggel, amely hasonló a szumátrai kávékhoz. A savasság alacsony tónusú, mégis élénk, kevésbé testes, mint egy szumátrai kávéé, bár kissé savasabb, és földesebb, mint egy tipikus Java Arabica kávéé. Toraja kávéhoz sötét pörkölés javasolt.

 1. Mocha Java kávé

A kávébabok leghíresebb keveréke, a Mocha Java magában foglalja az arab (jemeni) mokka kávét és az indonéz Java Arabica kávét, két kávét, amelyek egymást kiegészítő tulajdonságokkal rendelkeznek. A legjobb Jemen Mocha kávék élénk intenzitást és kellemes vadságot mutatnak, amely kiegészíti a Java kávé tiszta és ragyogó simaságát.

 1. Etióp Harrar kávé

A fűszeres, illatos és nehéz testű etióp Harrar kávé egy vad és egzotikus kávébab. Szárazon feldolgozott arabica kávé, amelyet Etiópia déli részén termesztenek 4500 és 6300 láb tengerszint feletti magasságban. A száraz feldolgozás a száraz vörösborhoz hasonló gyümölcsös ízt hoz létre, egy olyan erős kávét, amely merész ízt mutat, és visszhangzik a csészében. Az éles és merész etióp Harrar a fűszerek tónusainak összetettségét mutatja be, beleértve a kardamomot, fahéjat, sárgabarackot és áfonyalekvárt. Néhány Harrar nagyon gazdag, étcsokoládés tónusú.

 1. Etióp Yirgacheffe kávé

Az illatos és fűszeres, a legjobb Yirgacheffe kávészemek édes ízükről és aromájukról ismertek, közepes és könnyű testtel. A kávét nedvesen feldolgozzák és 5800 láb és 6600 láb tengerszint feletti magasságban termesztik. Az etióp Yirgacheffee élénk savasságot, intenzív, tiszta ízt és összetett virágos jegyeket mutat az illatban, egy csipetnyi pirított kókuszdiót, valamint élénk utóízt és enyhén diós vagy csokis minőséget. A Yirgacheffe kávék magas tónusúak, virágosak és citrusosak, ellentétben a vad és lekváros etióp harrarokkal.

 1. Guatemalai Antigua kávé

A tengerszint felett több mint 4600 láb magasságban termesztett Guatemala Antigua kávébab minősége Strictly Hard Bean néven ismert, és magában foglalja a Catuai, a Caturra és a Bourbon arabica fajtákat. Egy kivételes prémium kávé, az Antigua a legjobb guatemalai kávéminőséget mutatja: teljes testtel (a szokásos közép-amerikai kávénál nehezebb), fűszeres ízével pedig gyakran gazdag és bársonyos. A guatemalai kávék természetesen lágyak és finomak, és kiválóan működnek közepes pörkölésben. Jól működik azonban a sötét pörköléssel is, amely kellemes füstös ízt kölcsönöz a főzött kávénak.

 1. Kenya AA kávé

Egyértelműen a világ egyik legjobb prémium kávébabja, hiába a 10. helyezés. A Kenya AA kávét több mint 2000 láb tengerszint feletti magasságban termesztik Kenya magas fennsíkjain. Az AA a kenyai kávéosztályozási rendszer legnagyobb méretére utal, azzal a specifikációval, hogy a kávészemek átmérője alig haladja meg az egynegyed hüvelyket. A legjobb kenyai AA kávék telt testet és erős, gazdag ízt és kellemes savat mutatnak, amely egyesek szerint a világ legfényesebb kávéja. A Kenya AA aromája virágos illatú, míg a lecsengése boros, bogyós és citrusos felhangokkal.

Tipp a kóstoláshoz: Ha a nehéz és édes kávét részesíted előnyben, válassz közepesen sötét vagy sötét pörkölést. A közepes pörkölés lehetővé teszi a kávébab finom tulajdonságainak ragyogását, és fokozza az élénk savasságot.

Kipróbálnád a világ különböző pontjairól érkező kávékat? Fedezd fel kávékínálatunkat >>>

Felhasznált forrás: az espressocoffeeguide.com segítségével