A nagy kávé szótár 1. Az Affogatotól az Irish Coffee-ig.
Ismerd meg velünk az összes kávéhoz köthető definíciót, kávéfajtát és légy te is a kávézás szakértője!
- Affogato: vanília jégkrémre öntött dupla eszpresszó
- Americano: eszpresszó és víz (fele-fele arányban)
- Arabica: A két kávétípus egyike, mely a robustánál érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, a 15-24 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Termesztése munkaigényesebb, de magasabb minőségű, mint a robusta: több aroma anyagot, és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica kávészemek hosszúkásak és laposak.
- Baci: 2/3 egységnyi eszpresszóból és 1/3 egységnyi folyékony tejszínből készülő kávékülönlegesség, melyet üvegpohárban szervíroznak.
- Barista: A kávépincér és a kávéfőzés mestere, aki megtanulta a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetet, fortélyait.
- Bica: Egy erős, kis csészéből fogyasztott feketekávé.
- Bicerin: Forró kakaó, eszpresszó, fahéj, tejhab. Forrócsoki imádóknak kötelező!
- Black eye: dupla eszpresszó
- Breve: dupla eszpresszó és ugyanennyi tej
- Café au lait (tejeskávé): dupla eszpresszó és gőzölt tej
- Café bonbon: sűrített tej, dupla eszpresszó
- Café con hielo: dupla eszpresszó és jég
- Café creme, caffé crema: enyhébb pörkölésű kávészemekből készült eszpresszó
- Cafe Lungo: egyharmad eszpresszó, kétharmad víz
- Café noisette: eszpresszó és mogyorókrém
- Caffe Latte (tejeskávé): egyharmad eszpresszó kétharmad gőzölt tej
- Cappuccino chiaro: olyan cappuccino, ahol a tejhab a több és a tej a kevesebb
- Cappuccino scuro: olyan cappuccino, ahol a tej a több, és a tejhab a kevesebb
- Cappuccino: eszpresszó, tej és tejhab egyenlő arányban
- Con panna: tejszínhabbal díszített eszpresszó
- Corretto: 3 shot eszpresszó és likőr. Ide veled felpörgés!
- Cortado: tej felforralva cukorral, habosra turmixolva plusz eszpresszó
- Crema: A jól elkészített kávé felszínét borítja, ami tulajdonképpen a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Ez az igazi eszpresszó védjegye, jellegzetesen mogyorószínű, vastag krémréteg. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.
- Diplomatakávé: Eszpresszóból, tojáslikőrből és tejszínhabból álló kávékülönlegesség.
- Doppio: Dupla eszpresszó, mely kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, mint a sima eszpresszó, így végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk.
- Double latte: duplán dupla eszpresszó, sok-sok gőzölt tej és tejhab
- Dry cappuccino: eszpresszó, kevés forró víz, sok tej
- Espresso sorbetto: eszpresszó lefagyasztva jégkockának, cukor, sok tej összemixelve
- Fair trade: Magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem. Olyan irányított kereskedelemről van szó, amely nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő minden esetben megkapja az őt megillető pénzt az eladott terményért.
- Fermentáció: Maga az erjedés, amely a nedves eljárás harmadik lépése, és kettős célt szolgál. Egyrészt meglazítja a magon még fennmaradt gyümölcshúst, másrészt kialakul a kávéfajtára és a feldolgozási technológiára jellemző ízvilág.
- Filteres kávéfőző: Filteres kávéfőző esetén a forró víz a gép felső részében elhelyezett filterpapírba helyezett őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög az alul lévő tartályba.
- Flat White (tejeskávé): eszpresszó és nagyon sok tej vagy tejhab
- Franziskaner: Melange, tejhab helyett tejszínhabbal
- Frappé: eszpresszó, jég és sok tej
- Frapuccino: tripla eszpresszó, jég, karamell, fagyi, tej, cukor.
- Freddo A: eszpresszó, karamell, és sok tej
- Freddo B: tört jég, eszpresszó vagy tört jég és cappuccino
- Freddocicino: dupla ristretto, cukorszirup, hideg tej, jégkocka shakerben plusz egy kis tejhab
- Galao: eszpresszó és nagyon sok tejhab
- Glace: eszpresszó, jégkrém és csoki
- Intenzitás: A kávé intenzitása a pörkölés módjától, a kávé testességétől és keserűségétől függ. Utóbbi, a keserűség összefügg a koffein tartalmmal, mivel minél tovább pörköljük a kávét, annál több koffein szabadul fel, és minél tovább pörkölünk, annál keserűbb lesz a kávé.
- Irish Coffee: eszpresszó, whiskey, tejszínhab vagy cukor, whisky és eszpresszó.
Melyiket kóstolnád meg? 😊
Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza