A nagy kávé szótár 1. Az Affogatotól az Irish Coffee-ig.

Ismerd meg velünk az összes kávéhoz köthető definíciót, kávéfajtát és légy te is a kávézás szakértője! 

  • Affogato: vanília jégkrémre öntött dupla eszpresszó 
  • Americanoeszpresszó és víz (fele-fele arányban)  
  • Arabica: A két kávétípus egyike, mely a robustánál érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, a 15-24 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Termesztése munkaigényesebb, de magasabb minőségű, mint a robusta: több aroma anyagot, és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica kávészemek hosszúkásak és laposak. 
  • Baci: 2/3 egységnyi eszpresszóból és 1/3 egységnyi folyékony tejszínből készülő kávékülönlegesség, melyet üvegpohárban szervíroznak. 
  • Barista: A kávépincér és a kávéfőzés mestere, aki megtanulta a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetet, fortélyait. 
  • Bica: Egy erős, kis csészéből fogyasztott feketekávé. 
  • Bicerin: Forró kakaó, eszpresszó, fahéj, tejhab. Forrócsoki imádóknak kötelező! 
  • Black eye: dupla eszpresszó 
  • Breve: dupla eszpresszó és ugyanennyi tej 
  • Café au lait (tejeskávé): dupla eszpresszó és gőzölt tej 
  • Café bonbon: sűrített tej, dupla eszpresszó 
  • Café con hielo: dupla eszpresszó és jég 
  • Café cremecaffé crema: enyhébb pörkölésű kávészemekből készült eszpresszó 
  • Cafe Lungo: egyharmad eszpresszó, kétharmad víz 
  • Café noisette: eszpresszó és mogyorókrém 
  • Caffe Latte (tejeskávé): egyharmad eszpresszó kétharmad gőzölt tej 
  • Cappuccino chiaro: olyan cappuccino, ahol a tejhab a több és a tej a kevesebb 
  • Cappuccino scuro: olyan cappuccino, ahol a tej a több, és a tejhab a kevesebb 
  • Cappuccino: eszpresszó, tej és tejhab egyenlő arányban 
  • Con panna: tejszínhabbal díszített eszpresszó 
  • Corretto: 3 shot eszpresszó és likőr. Ide veled felpörgés! 
  • Cortado: tej felforralva cukorral, habosra turmixolva plusz eszpresszó 
  • Crema: A jól elkészített kávé felszínét borítja, ami tulajdonképpen a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Ez az igazi eszpresszó védjegye, jellegzetesen mogyorószínű, vastag krémréteg. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását. 
  • Diplomatakávé: Eszpresszóból, tojáslikőrből és tejszínhabból álló kávékülönlegesség. 
  • Doppio: Dupla eszpresszó, mely kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, mint a sima eszpresszó, így végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk. 
  • Double latte: duplán dupla eszpresszó, sok-sok gőzölt tej és tejhab 
  • Dry cappuccino: eszpresszó, kevés forró víz, sok tej 
  • Espresso sorbettoeszpresszó lefagyasztva jégkockának, cukor, sok tej összemixelve 
  • Fair trade: Magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem.  Olyan irányított kereskedelemről van szó, amely nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő minden esetben megkapja az őt megillető pénzt az eladott terményért. 
  • FermentációMaga az erjedés, amely a nedves eljárás harmadik lépése, és kettős célt szolgál. Egyrészt meglazítja a magon még fennmaradt gyümölcshúst, másrészt kialakul a kávéfajtára és a feldolgozási technológiára jellemző ízvilág. 
  • Filteres kávéfőző: Filteres kávéfőző esetén a forró víz a gép felső részében elhelyezett filterpapírba helyezett őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög az alul lévő tartályba. 
  • Flat White (tejeskávé): eszpresszó és nagyon sok tej vagy tejhab 
  • Franziskaner: Melange, tejhab helyett tejszínhabbal 
  • Frappé: eszpresszó, jég és sok tej 
  • Frapuccino: tripla eszpresszó, jég, karamell, fagyi, tej, cukor.  
  • Freddo A: eszpresszó, karamell, és sok tej 
  • Freddo B: tört jég, eszpresszó vagy tört jég és cappuccino 
  • Freddocicino: dupla ristretto, cukorszirup, hideg tej, jégkocka shakerben plusz egy kis tejhab 
  • Galao: eszpresszó és nagyon sok tejhab 
  • Glace: eszpresszó, jégkrém és csoki 
  • Intenzitás: A kávé intenzitása a pörkölés módjától, a kávé testességétől és keserűségétől függ. Utóbbi, a keserűség összefügg a koffein tartalmmal, mivel minél tovább pörköljük a kávét, annál több koffein szabadul fel, és minél tovább pörkölünk, annál keserűbb lesz a kávé. 
  • Irish Coffee: eszpresszó, whiskey, tejszínhab vagy cukor, whisky és eszpresszó.  

Melyiket kóstolnád meg? 😊  

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza