A Nagy Kávé Szótár 2. – A Kapucínertől a Zöld kávéig

Figyelem, az oktatás folytatódik! Minden Lavazza fanból kávé szakértőt faragunk!  🙂

  • Kapucíner (Bécsi kávé): eszpresszó és egy kevés tejszínhab 
  • Kávécseresznye: A kávécseresznye a kávécserje csonthéjas termése. Eleinte zöld színű, az érés során viszont fokozatosan bepirosodik. A kávécseresznyében két kávészem található. 
  • Kávécserje: A kávé a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz fajtája van, ám mindössze két tagjából készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robustából (Coffea Canephora).  
  • Kávézacc: A kávé lefőzése után visszamaradó, szemcsés, jellegzetes illatú, savas kémhatású anyag. A kávézaccot a mindennapokban is felhasználhatjuk a háztartásban, szépségápolásban, de akár a kerti munkákban is. 
  • Koffein: A koffein a kávé legismertebb hatóanyaga, mely fokozza a szívműködést, serkenti az anyagcserét, segíti a légzést, megnöveli a vérnyomást, kitágítja az agyi ereket és vizelethajtó. Mindennapjainkból ismert hatásai: megszünteti az álmosságot, stimulálja az agykérget, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. Nagy dózisban (kb. 300 mg fölött) azonban kézremegést és vértolulást eredményezhet. 
  • Kotyogós: Hazánkban a legelterjedtebb kávéfőző, amelyben a víz alulra kerül, e fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat. Mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül. 
  • Latte: bögrében dupla eszpresszó, sok-sok gőzölt tej és tejhab 
  • Latte Macchiato (foltos tej): tejhab és nagyon kevés eszpresszó 
  • Long Black: eszpresszó és forró víz 
  • Lungo (hosszú kávé): lére eresztett eszpresszó 
  • Macchiato: 2 shot eszpresszó és tejhab 
  • Melange: macchiato, cukor helyett mézzel vagy eszpresszó, forró víz, gőzölt tej, tejhab 
  • Mocha: eszpresszó, csoki, tej, tejhab 
  • Mocha brevedupla eszpresszó, forrócsoki 
  • Mochaccino: Cappuccino csokoládésziruppal vagy csokoládéöntettel 
  • Mosott kávé: A nedves módszerrel feldolgozott zöld kávét hívjuk mosott kávénak. 
  • Őrlés: A pörkölt kávébabok őrlőgépekkel történő aprítása mindaddig, amíg szemcsés méretűek nem lesznek. Az őrlés finomsága jelentősen befolyásolja a kávéfőzés idejét és az elkészült kávé ízét, illatát. 
  • Pingo: A bica nevezetű kávé egy kevéske tejjel megbolondítva. 
  • Raf: szirup vagy öntet, eszpresszó és tejhab 
  • Ristrettokevés, de nagyon erős eszpresszó 
  • Robusta: Az arabica mellett a másik legnépszerűbb kávéfajta a robusta. Az arabicánál igénytelenebb és ellenállóbb, jól tűri az akár 24-30 °C-os hőséget és a nagy páratartalmat. A 900 méter alatti trópusi síkságokat szereti a legjobban, ezért Dél-Kelet-Ázsiában, Indonéziában és Nyugat-Afrikában termesztik. Koffeintartalma magasabb az arabicához képest. 
  • Savasság: A kávét élettel tölti meg, az savas, erős ízt nyelvünk oldalán érezhetjük. 
  • Shakerato: eszpresszó, cukor, jégkocka vagy eszpresszó, hideg tej, cukor. Összerázva és nem keverve! 😊 
  • Ticcasto (kakukktojás): jég, tej és eszpresszó. Ezt a kávét kell inni a tikkasztó melegben 
  • Vienna: eszpresszó és sok tejszínhab. 
  • Zöld kávé: A zöld kávé olyan kávébab, mely nincs megpörkölve. 

Most már te leszel a kávézók császára, aki bármelyik rendelésénél fel tud majd vágni a barátok előtt! Nyűgözd le a világot a kávé-tudásoddal!

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza