A Sátán italától a Lavazzáig

A „Sátán itala” – ezzel a névvel bélyegezték a kávét a 15. században, Olaszországban. Akkoriban az egyház számos tagja ellenezte az ördögtől való ital fogyasztását. Egy helyi legenda szerint VIII. Kelemen pápa miután elfogyasztott egy csésze kávét, azt mondta: “Ez a Sátán itala olyan finom, hogy kár lenne hagyni, hogy kizárólagosan a hitetlenek fogyasszák.”

Miután ezzel a hivatalos kinyilatkoztatással az egyház legitimizálta a kávézást, futótűzként terjedt a kor művészei, politikusai és írói körében. Divatossá, sőt szertartás jellegűvé vált a kávéfogyasztás az egész országban legyen annak a helye elegáns kávézó vagy otthonos vendéglátóhely.

A presszókávéfőző születése

Az „espresso” jelentése olaszul: gyors. Máig az olaszok legtöbbje otthon, ha nem darálós vagy kapszulás kávéfőzőt használ, akkor kotyogóban főzi az energiát adó nedűt. Ahogy sok más dolog, így a kávéfőzőnek a születését is a gyors kiszolgálásra való igény adta. Elsődleges célja a feltalálásának az volt, hogy a kávékészítési időt lerövidítse a vendéglátó egységekben.

A világon az első prototípust 1855-ben debütáltatták Párizsban. Ezt követően 1901-ben, Luigi Bezzera milánói mérnök megtervezte és létrehozta az első gőzölős presszókávéfőzőt. Bezzera munkájának nyomát követte az összes többi olasz fejlesztés egészen Achille Gaggiaig, aki 1948-ban létrehozta a máig ismert és használatos nagy nyomású rendszert. Ennek eredményeképpen a korábbinál sokkal krémesebb, koncentráltabb presszókávé születhetett.

A kortalan kotyogós

A kotyogós feltalálója is olasz volt, Alfonso Bialetti nevéhez fűződik, s formai kialakítása máig nem változott. Eredeti nevén „Moka Express”-nek szólították. Felépítését tekintve 4 alumínium – ma acél – részből áll, bakelit fogantyúval és a sokunk által ismert csavarásos mozdulattal kell lezárni.

A kávé művészetté emelése: a Lavazza titok!

A technológiai rendszerek után a következő forradalmasítást Luigi Lavazza hozta el több mint 100 éve. Lavazza a világon elsőnek bolygó különböző tájairól beszerzett kávékat vegyíteni, társítani kezdte így soha eddig nem tapasztalt kávékeverékeket létrehozva. Szintén egyedülálló volt, hogy Lavazza képes volt ugyanazt az ízhatást és minőséget biztosítani minden egyes eladott tételnél.

Az ötvözetek elegye, a különféle pörkölési fajták végtelen számú ízvariációját hozták el a Lavazza név alatt. Luigi Lavazza nap mint nap azon dolgozott, hogy a legtökéletesebbre fejlessze a kávékeverékeit. Korszakalkotó mester volt. Tehetsége nem csak a keverékekben, később a kávé tartósításában, frissen tartásában is forradalmat hozott el.

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza