A specialty kávé és az új hullámos pörkölés

A közepes és a világos pörkölésű kávék egyértelműen a kávézás új hullámához tartoznak. A világos pörkölés a népszerűségét annak köszönheti, hogy jobb minőséget tud képviselni a kávék piacán, így leginkább a prémium kategóriákban találhatjuk meg őket. Vajon elég a világos pörkölés a prémium kávékhoz? Ismerkedjünk meg a specialty kávézás térhódításával!

A specialty kávé érkezése

A specialty kávé fogalomként a 2000-es évek elején alakult ki az Egyesült Államok területén. Amerika mellett Ausztrália volt ebben az időben a specialty kávé mozgalom zászlósa. A specialty kávé a korábban megszokott hagyományos kávézáshoz képest új szintre emelte a minőséget, amihez természetesen szemléletváltásra is szükség volt. A jobb minőség megfigyelhető volt a jobb kávébab kapcsán, a kávé pörkölési technikája mentén, a kávégépek minősége, valamint a barista tudása alapján, de kiemelkedő figyelmet kapott a víz minősége is.

A specialty vonalat elsőként kávézók és pörkölők képviselték. Az első kávézók 2000-2001 környékén az Egyesül Államok nyugati partján nyitottak, valamint Melbourne és Sydney városaiban. Természetesen a trendet hamar követte Európa, pár éven belül itt is nyíltak specialty kávézók, elsőként Londonban, Amszterdamban, és Skandináv nagyvárosokban.

A specialty kávé mozgalomnak köszönhetően jött létre a világon elsőként a The World Barista Championship (WBC) vagyis a Barista Világbajnokság.

Hazánkban 2012-13-ban nyitották meg az első specialty kávézókat, még külföldről importált kávékkal, de egy évre rá Magyarországon is elkezdődött a hazai specialty kávépörkölés.

A specialty kávézás titka

A specialty kávézás kulcsa, maga a specialty kávé, ami egy magasabb minőségű kávét takar. Ebben az esetben a kávét mindig világosabbra pörkölik, annak érdekében, hogy a kávé gyümölcsben rejlő ízjegyeket előtérbe hozzák. Sötét pörkölés esetében fennáll az esélye, hogy az ízjegyeket elfedi a sötét pörkölés.

Újhullámos gondolkodás, új hullámos fogalmak

A Barista Világbajnokság egyik kiemelkedő győztese Tim Wendelboe inkább pörkölési profilokban gondolkozik, mind árnyalatokban. Véleménye szerint nem érdemes világos, közepes vagy sötét pörkölésről beszélni, inkább a pörkölés folyamatát kell megismerni és azt a tökéletességig fejleszteni az egyes kávétípusoknak megfelelően. A kávé pörkölésénél vannak bizonyos eszközök, amelyek segítenek megállapítani, hol tartunk a pörkölés-szín folyamatban: az Agtron vagy a Color Track erre szolgál. Különösen figyelni kell, hogy mi történik az első és a második reccsenés között. A túlságosan sötétre pörkölt kávé esetében fennáll a veszélye, hogy elveszíti identitását, és függetlenül attól honnan származik a kávé, ugyanolyan lesz az íze.

A szintén barista világbajon Michael Phillips sem szereti, ha a pörkölést színek alapján határozzuk meg. Szerinte a színek alapján való meghatározás arra alkalmas, hogy két kávét egymástól megkülönböztessünk, de önmagukban nem érvényesek a pörkölési színek. Phillips abba hisz, hogy a kávébabok szín kódja, a súlyvesztése és a pörkölési időtartam alapján lehet a legpontosabban meghatározni a kávék profilját.

Danny Wilson, szintén világbajnok, hazájában kétszeres ausztráliai bajnok elmondás szerint náluk a pörkölést a kávé célja alapján határozzák meg. Van, hogy filteres kávék készítéséhez pörkölnek, van, hogy kifejezetten eszpresszóra, és van, hogy tejes kávéitalok számára pörkölnek. Így az eredményt tartva szem előtt, a folyamatos fejlesztés és precizitás mind a kávé végső formáját szolgálják.

Kipróbálnál te is világos vagy közepes pörkölésű kávét? Nézz körül a kínálatunkban!