A tökéletes eszpresszó kávé ismérvei
Kétségkívül az olaszok az igazi eszpresszó szakértői. Megkérdeztük hát őket, hogy a tökéletes eszpresszó kávéhoz milyen eljárásmód, technológia és minőségi követelmények szükségesek?
A kifogástalan eszpresszó követelményei:
- Adag: 1 adag espresso körülbelül 7 gramm +/- 0,5 gramm őrlemény felhasználásával készül. Egy Lavazza kapszulás kávé pontosan ennyi kávét tartalmaz.
- Főzés: A kávégép működése közben szükséges szivattyúnyomás 9 bar.
- Elkészítési idő: 30 mp főzési idő szükséges: 5 másodperc előfőzés és 25 másodperc kávéfőzés.
- Adag: A lefőtt kávé mennyisége: 25 ml +/- 5 ml.
- Tálalás: Az eszpresszó kávéscsésze langyos, így nem csak tovább marad meleg a kávé, de hosszabb ideig megtartja a tökéletes eszpresszó kávéra jellemző jegyeket.
Ha ezeknek megfeleltünk, jöjjenek a minőségi kritériumok:
- Crema: A crema, a „kávéhab”, ami tartósan megmarad a lefőtt kávé tetején. Vastagsága pedig 3-4 mm. Világosbarna árnyalattól a sötétebb barnáig találkozhatunk crema-val. Szinte harapható.
- Állaga: a kávé sűrű, testes.
- Íze: aromás, telt ízű, édes és illatos. A savanykás és keserű zamatok egyensúlyban vannak. Utóíze idilli, harmonikus és hosszan tartó.
Lavazza tipp: Így teszteld az igazi crema-t! Az olaszok úgy tartják, akkor tökéletesen kemény a crema, ha ráteszünk egy kiskanál cukrot, és az nem süllyed el saját súlyánál fogva, hanem a crema megtartja a cukrot a habja tetején.
Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza