A tökéletes eszpresszó kávé ismérvei

Kétségkívül az olaszok az igazi eszpresszó szakértői. Megkérdeztük hát őket, hogy a tökéletes eszpresszó kávéhoz milyen eljárásmód, technológia és minőségi követelmények szükségesek?

A kifogástalan eszpresszó követelményei:

  • Adag: 1 adag espresso körülbelül 7 gramm +/- 0,5 gramm őrlemény felhasználásával készül. Egy Lavazza kapszulás kávé pontosan ennyi kávét tartalmaz.
  • Főzés: A kávégép működése közben szükséges szivattyúnyomás 9 bar.
  • Elkészítési idő: 30 mp főzési idő szükséges: 5 másodperc előfőzés és 25 másodperc kávéfőzés.
  • Adag: A lefőtt kávé mennyisége: 25 ml +/- 5 ml.
  • Tálalás: Az eszpresszó kávéscsésze langyos, így nem csak tovább marad meleg a kávé, de hosszabb ideig megtartja a tökéletes eszpresszó kávéra jellemző jegyeket.

Ha ezeknek megfeleltünk, jöjjenek a minőségi kritériumok:

  • Crema: A crema, a „kávéhab”, ami tartósan megmarad a lefőtt kávé tetején. Vastagsága pedig 3-4 mm. Világosbarna árnyalattól a sötétebb barnáig találkozhatunk crema-val. Szinte harapható.
  • Állaga: a kávé sűrű, testes.
  • Íze: aromás, telt ízű, édes és illatos. A savanykás és keserű zamatok egyensúlyban vannak. Utóíze idilli, harmonikus és hosszan tartó.

Lavazza tipp: Így teszteld az igazi crema-t! Az olaszok úgy tartják, akkor tökéletesen kemény a crema, ha ráteszünk egy kiskanál cukrot, és az nem süllyed el saját súlyánál fogva, hanem a crema megtartja a cukrot a habja tetején.

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza