A zöld tea

Hamar ránk tört az ősz, és ezzel beköszöntött a teázás időszaka. Fel a kezekkel, aki már ivott egy finom, gőzölgő teát hidegebb estéken, vagy reggeleken! 🙂 Sokan fordulnak nem csak az íze és hangulata, de a koffeintartalma miatt is a teához. Nézzük meg a zöld tea jellegzetességeit, koffeintartalmát és vizsgáljuk meg a kávéhoz képest a képességeit. Lássuk!

A zöld tea áttekintése

A zöld tea népszerű forró ital, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, különösen a teában található antioxidánsok magas arányának köszönhetően.

Mennyi koffeint tartalmaz a zöld tea?

Bár a koffein pontos mennyisége márkánként, valamint a főzési módtól és időtől függően változik, egy bögre zöld teában 30-50 milligramm koffeinre számíthatunk. A zöld teában ettől függetlenül viszonylag magas L-teanin tartalom, ami fokozhatja az éberséget, és emiatt egyesek azt hiszik, hogy magasabb a koffeintartalma, mint valójában. Ez amiatt lehet, mert az L-teanin szinergikus hatású a koffeinre. (Erősíti annak hatását)

Mitől függ a zöld tea koffeintartalma?

A főzött zöld tea típusán és márkáján kívül más tényezők is meghatározzák, hogy pontosan mennyi koffein van a csészében. Az egyik legfontosabb tényező a főzési idő. Minél tovább hagyják a leveleket vagy filtert/zacskót forró vízben ülni, annál több koffeint és egyéb összetevőket vonnak ki belőle. Magyarán, ha 3 percig bent hagyjuk a filtert, több koffeint kapunk, mintha 2 perc múlva eltávolítanánk azt.

Egy ideális csésze zöld teához, 2 gramm tealevelet használjunk fel, 3 perces főzési idővel egy 2,5 dl-es csészéhez.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy kapható koffeinmentes zöld tea, de bár a koffein nagy hányadát eltávolították a tealevelekből, egy része még mindig megmarad, szóval nem lesz 100% koffeinmentes.

Zöld tea más forró italokhoz képest

A zöld tea hasonló a fekete teához. Laza levelek formájában vagy teafilter formájában kapható. A teafilterek általában több koffeint adnak ki, mivel összetörték őket, így több koffein áll rendelkezésre. Bár a zöld tea a fekete teához hasonló növényből származik, sokkal kevesebb koffeint tartalmaz. Egy csésze fekete tea kb. 60 mg koffeint tartalmaz.

Nézzük tehát egy összefoglaló felsorolást a koffeintartalmú forró italokról:

  • Eszpresszó kávé: 120 mg koffein
  • Fekete tea: 60 mg koffein
  • Matcha tea: 60 mg koffein
  • Zöld tea: 30 mg koffein
  • Koffeinmentes zöld tea: 7 mg koffein

Mi az a zöld tea?

A zöld tea a Camellia sinensis növények leveleiből készül. Kínából származik, de gyártása Kelet-Ázsia számos országába elterjedt. Bár a zöld tea ugyanazokból a levelekből készül, mint a fekete tea, az oolong tea, a fehér tea és a sárga tea, kevesebb feldolgozáson megy keresztül, ami azt jelenti, hogy több antioxidánst őriz meg.

Mik a zöld tea előnyei?

A zöld tea fogyasztásának számos előnye van. Más teaitalokhoz képest különösen magas az antioxidáns tartalma, és úgy gondolják, hogy segít a testsúlycsökkentésben, miközben küzd a bőrgyulladás és a 2-es típusú cukorbetegség ellen is. Javíthatja a memóriát és megelőzheti a memóriavesztést, miközben csökkenti a koleszterinszintet és javítja a szív egészségét.

Rendben van-e minden nap zöld teát inni?

A zöld teát alkalmasnak, sőt egészségesnek tartják minden napi fogyasztásra, és mivel alacsonyabb a koffeintartalma a kávénál, és még a fekete teánál is, egészségügyi szakértők szerint biztonságosabb nagy mennyiségű zöld teát inni, mint a kávét. A zöld teának a maximális napi ajánlott bevitele legfeljebb 8 csésze naponta. A kávénak 3-4 csésze.

Tudtad? Webshopunkban nem csak kiváló minőségű olasz Lavazza kávé kapható, de elérhetőek különböző olasz, és a világ egyéb tájairól származó teák, például Japán Sencha zöld tea: https://www.caffeservice.hu/product/viropa-golden-bridge-japan-sencha-zold-tea/

Teáink teljes kínálata itt érhető el:

https://www.caffeservice.hu/product-category/viropa-teak/