Aki szereti feketén a kávét, annak szó szerint génjeibe van kódolva!

Lavazza kávé feketén

Egy 2021 decemberi kutatást publikált a Northwestern University, miszerint azok az emberek, akik szeretik feketén inni a kávéjukat mindez a génjeikbe van kódolva. Szintén összefüggést bizonyítottak a között, hogy akik szeretik feketén inni a kávéjukat, az étcsokoládét is kedvelik.

Northwestern University tudósai bizonyították, hogy azok a kávéfogyasztók, akik bizonyos genetikai tényezőkkel rendelkeznek a koffeint gyorsabb dolgozzák fel az anyagcsere folyamataik során, ez pedig hatással van arra is, hogy a kávét feketén isszák. Ugyanez a genetikai variáns megtalálható azoknál az embereknél, akik a keserűbb étcsokoládét részesítik előnyben a lágyabb ízű tejcsokoládé helyett. Ennek nem az az oka, hogy szeretik az ízét, hanem inkább az, hogy a keserű ízt a koffeintől elvárt mentális éberség fokozásával társítják. A szervezetük felismeri a hasznosságát számukra, így jobban is preferálja.

Marilyn Cornelis, a tanulmány vezető szerzője, aki táplálkozástudományi docens, elmondta, hogy az eredmények pont ezért érdekesek, mert ezek a génváltozatok a koffein gyorsabb anyagcseréjéhez kapcsolódnak, és nincs összefüggésben az ízleléssel. Külön érdekességként megosztotta: „Ezek az egyének gyorsabban metabolizálják a koffeint, így a stimuláló hatások is gyorsabban múlnak el. Tehát többet kell inniuk.”

A kutatás eredményei alapján arra következtetnek, hogy ezek az emberek egyenlőségjelet tesznek a koffein természetes keserűsége és a pszicho-stimuláló hatás között. “Megtanulják, hogy a keserűséget a koffeinnel és az általuk érzett lendülettel társítsák. Tanult hatást látunk. Amikor a koffeinre gondolnak, keserű íz jut eszébe, így élvezik ennyire kávét feketén és az étcsokoládét is.” – mondja Marilyn Cornelis.

Hogyan kapcsolódik a kávé feketén való fogyasztása az étcsokoládé szeretetével?

Az étcsokoládéval való kapcsolat azzal függhet össze, hogy az étcsokoládé kis mennyiségben tartalmaz koffeint, de túlnyomórészt teobromint, egy koffeinnel rokon vegyületet, valamint hasonlóképpen pszichostimuláns is.

Miért fontosak ezek a kutatási eredmények számunkra?

A kávé és az étcsokoládé fogyasztása bizonyítottan csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. A mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és számos rák kockázatát, ezért fogyasztásukra kiemelt figyelmet fordít az orvostudomány.

Miért áttörő a mostani kutatási eredmény?

A kutatást megelőző időkben, amikor a tudósok a kávé és az étcsokoládé egészségügyi előnyeit tanulmányozták, epidemiológiai vizsgálatokra kellett hagyatkozniuk, amelyek inkább csak összefüggést mutattak az egészségügyi előnyökkel, nem pedig erősebb ok-okozati összefüggést. Cornelis új kutatása szerint azonban ezek a genetikai változatok pontosabban felhasználhatók a kávé és az egészségügyi előnyök közötti kapcsolat vizsgálatára. Korábban a tudósok általában a kávéivók genetikai markereit vizsgálták és használták fel. Az új eredmények azt sugallják, hogy ezek erősebb jelzők bizonyos típusú kávéfogyasztók – a feketekávét fogyasztók – esetében. Ez befolyásolja a kávé és az egészség genetikai tanulmányainak értelmezését.

Mennyi az ideális, jótékony kávé fogyasztás egy napra?

A feketekávé egészségügyi előnyei a napi 2-3 csésze kávé mérsékelt fogyasztása mellett bizonyítottan életbe lépnek.

 

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2021-12-black-coffee-genes.html