Az esti kávézás nem rontja az alvás minőségét

A kávé és az alvás

Más okozza az alvászavart – állítják a tudósok. A Florida Atlantic University és a Harvard kutatói megvizsgálták, hogy a koffein, a nikotin vagy az alkohol nehezíti-e jobban az alvást. Az eredmények egyértelműen bizonyították: ha koffeines kávét iszunk közvetlenül lefekvés előtt az nem befolyásolja az alvás minőségét, ellenben a dohányzással valamint az alkoholfogyasztással, amik annál inkább! – tette közzé az Independent.co.uk a Sleep szaklapban publikált munkájára hivatkozva.

A kávé élénkítő hatással van az emberi szervezetre. Nem véletlenül érezzük sokan: „Kávé nélkül nem tudok felébredni.” De mikor érdemes az utolsó csésze kávét elfogyasztani, hogy zavartalan legyen az éjszakánk? Meglepő választ kaptunk a tudománytól. Mára már bizonyított az a nézet, hogy a kávéfogyasztás teljes mértékben egészséges, sőt jótékony hatása is van az emberi szervezetre. Egy presszó kávé elfogyasztása után javul a szívműködésünk, az anyagcserénk, a légzésünk, növekszik a vérnyomásunk, tágulnak az agyi erek, megszűnik az álmosság, javul a hangulat, gyorsul a gondolkodás és az átmeneti teljesítmény növekedésünk is javul a kávé hatására. Ezekből az eredményekből könnyen gondolhatjuk, azt, hogy a kávé hatással van az alvásra és az alvás minőségére.

2019-ben az amerikai kutatócsoport bebizonyította, hogy a koffein fogyasztása nem befolyásolja az éjszakai pihenést. Közel 800 embert vizsgálták, több mint 5000 napon és éjszakán keresztül. Megfigyelték a páciensek kávézási, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, majd ezután rögzítették az alvási szokásokat, amelyben kitértek az alvás időpontjára, az alvás minőségére, és arra, hogy reggel mennyire ébredtek fitten az alanyok.

Ez a kutatás bebizonyította, hogy aki lefekvés előtt 4 órán belül fogyasztott dohányterméket vagy alkoholt, azok számára nehezebb volt az alvás, hiszen ezek stimulációs hatással vannak a szervezetre. Összesített eredmények alapján 40 perccel csökkent az alvásidő a nikotin és az alkoholfogyasztó körében. Ilyen szignifikáns eredményeket nem tudod kimutatni a kávé esetében a tudományos kutatócsoport.
Azok az alanyok, akik lefekvés előtti 4 órában kávét fogyasztottak, ugyanúgy aludtak, mint a kontroll csoport, akik nem fogyasztottak kávét. Ez bizonyítja azt, hogy a koffein fogyasztása nem nehezíti az elalvást és nincsen befolyással az alvás problémák kialakulására.
Nagyon fontos azonban megemlíteni azt, hogy ez a vizsgálat kifejezetten a kávé fogyasztásra, azaz a presszó kávéra terjed ki. A kávénak önmagában nagyon sok jótékony hatása van viszont, amikor fogyasztását keverjük cukor bevitellel, tejtermékekkel, ezek a hatása változhat, módosulhat. A kávét a legegészségesebb vagy magában vagy növényi tejjel fogyasztani, amennyiben édesíteni szeretnénk, válasszunk természetes édesítőszereket.

Dr. Neil Stanley alvásszakértő, aki a tudományos kísérletben is részt vett kutatókét, a The Independent-nek a következőket nyilatkozta: az, hogy a kései kávéfogyasztás ébren tartja az embert, csupán egy mítosz. Természetesen akadnak koffeinre érzékenyebb szervezetűek, számukra javasolt elhagyni a koffein tartalmú italok esti fogyasztását – de nincs erre általános érvényű aranyszabály.

Forrás: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coffee-sleep-time-caffeine-tea-quality-study-a9044681.html