Bagoly vagy pacsirta? A korán- vagy a későn kelők táborát erősíted?

Lavazza

Cirkadián ritmusnak hívjuk az alvás és ébrenlét napi ritmusát, időzítését, mely egyénenként hatalmas eltéréseket mutathat. A tudósok 2 nagy csoportra tudják osztani az egyéneket: a hajnali nappal együtt kelő, reggeli energia bomba pacsirtákra, valamint a lenyugvó nappal erőre kapó, szívesen éjszakázó baglyokra. Az, hogy melyik típusba tartozunk a teljes életvitelünkre, napi rutinjainkra, munkateljesítményünkre kihat. A jelenségnek konkrét testi jelei is megfigyelhetőek a testhőmérséklet és a hormonszint tekintetében. A pacsirták testhője kora délután, a baglyoké viszont bő 4 órával később van a napi tetőponton. Természetesen számos tényező befolyásolja az alvási szokásunkat: az életmód, a környezet, az évszak, az életkor sőt, öröklött adottságok és a nevelés során elsajátított családi szokások is közrejátszanak.

A pacsirtákról bővebben

Jókedvvel és energikusan ébrednek és türelemmel segítik az összes családtag reggeli elindulását. Jó étvággyal reggeliznek és szívesen edzenek reggel. A legjobb ötleteik is sokszor a korai órákban születnek, munkában szintén ekkor a legeredményesebbek. Délutánra elfáradnak, 2-3 óra körül már lecsúszik a második Lavazza kávé, mert ilyenkor kezdődik a bóbiskolás. Este 10 után a legjobb társaságban is alig bírják, az esti tévézés a holtpont, reklám alatt tuti elalszanak.

A baglyokról részletesen

Utálják, hogy fel kel kelni reggel, az ébresztő óra halálos ellenség. Maguktól délelőtt vagy még később kelnének. A reggeli, egy frissen gőzölgő Lavazza kávé, nélküle hozzájuk szólni is öngyilkos kísérlet! Nehezen indul a munkavégzés is, de bemelegszenek, felpörögnek, és utána ők azok, akik a túlóra hősei lesznek, mert alig bírnak leállni. Akár késő este is topon vannak szellemileg és fizikailag egyaránt. Még egy délutáni Lavazza és tuti biztos, hogy ők az esti party arcai, akár hajnalig (…de másnap szigorúan legalább délig kell aludniuk!).

Jellemző személyiség vonások

Napjainkig nem bizonyították, hogy a kronotípus, azaz az egyéni bioritmus összefüggésbe hozható-e az egyén képességeivel, személyiségjegyeivel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a baglyok kreatívabbak, gyakoribbak a nagy fantáziával, tehetséggel megáldott művészek, míg a pacsirták a racionálisabb tudományokban, a matematika, a logika és az elemző képesség terén erősebbek. A hormonális különbség magyarázhatja, hogy baglyok esetében több a melankóliára, depresszióra hajlamos, míg a pacsirták között több az alapvetően jó kedélyű, kiegyensúlyozott személy.

Te melyik típus vagy?

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza