Érdekességek az olasz fociról

Futball lázban ég Európa, ezerrel dübörög az EB. Nézzük pár érdekességet a Lavazza hazájából, az Olasz csapat futball történelméből. Például tudtad, hogy a legnagyobb vereséget az olaszok tőlünk, magyaroktól szenvedték el, egészen pontosan 7:1-re. Hasonló érdekességekért tarts velünk!

Kezdetek, magasságok és mélységek

Az olasz csapatnak az első hivatalos mérkőzése 1910. május 15-én volt, hazai pályán, Milánóban. Ezt a mérkőzést a franciák ellen vívták, és 6:2-re meg is nyerték! Az olaszok a legnagyobb győzelmünket az Egyesült Államok ellen aratták, 1948 Angliában. Itt 9-0 lett az eredmény az olaszok javára. Lassan 100 éve már annak, hogy 1924. április 6-án a MTK pályáján lejátszott magyar–olasz 7:1-es végeredménnyel zárult. Ez az olaszok legsúlyosabb veresége a mai napig. Magyar gólszerzőink: Molnár (3), Braun (2), Eisenhoffer, Opata. Ezen a meccsen még kispadon ült Vittorio Pozzo későbbi szövetségi kapitány, aki később tíz évre rá, 1934-ben és 1938-ban VB-címhez segítette csapatát. Lehet mi adtuk a motivációt?! 😊

Mint a színtiszta égbolt

1910-ben, az első meccsen az olaszok még fehér mezben léptek a pályára. Sokan úgy tartják azért lett ez a szín választás, mert akkortájt az olasz elsőszámú csapat, a Pro Vercelli volt, és az ő mezük színe volt fehér. Mindazonáltal már ezen a mezen is felfedezhető volt a Szavojaiak nemesi címere. Az 1924-ben, ellenünk játszott ütközésen váltották le a mez színét azúrkékre, a Szavojai család előtti tisztelet jeléül. Az azúrkék színt a tiszta kék égbolthoz szokták hasonlítani. Az olasz focicsapat beceneve pedig nem más, mint az Azzurri (azúrkékek) vagy a Squadra Azzurra (azúrkék csapat). A kék szín népszerűsége nem állt meg a focinál, egyéb olasz sportágakban is a kék az alapszíne a sportruházatoknak.

A legjobb góllövő 35 góllal vezet

1965 és 1974 között járunk, mikor is Luigi Gigi Riva 35 gólt lőtt az olasz csapat mezében. Úgy tűnik a Luigi, a sikeres férfiak keresztneve, hiszen a Lavazza alapítója is a Luigi nevet viseli. Őt követi a mindenkori rangsorban szorosan Giuseppe Meazza 33 góllal, majd Silvio Piola 30 kapuba lövéssel.

A legtöbbet ők léptek pályára

Gianluigi Buffon a válogatottsági rekorder 176 mérkőzéssel. Mögötte Fabio Cannavaro 136 pályára lépéssel, akit Paolo Maldini követ. Maldini 126 alkalommal érintette a gyepet.

Összesen 37 serleg

A nemzeti sport összefoglalója alapján az olasz klubcsapatok Európa legsikeresebb együttesei, már ami a nemzetközi kupákat illeti. BEK-et és BL-t 12-szer, KEK-et 7-szer, UEFA-kupát 9 alkalommal nyert olasz klub, és az Európai Szuperkupát meg csak nem is említettük: ott szintén 9 serleget gyűjtöttek. Ez összesen 37 serleg.

Kortalan kapusok

A számunkra felejthetetlen 2016-os Eb-n itthon biztosan sztárra vált Király Gábor. Kevesen tudják mégis, hogy ebben az évben Király rekordot is döntött: a magyarországi csapat válogatott kapusa az EB-k történelmének legidősebb játékosaként koptatta a gyepet. Nem is akárhogy! A magyar csapatot győzelemhez segítette az osztrákok elleni mérkőzésen. Király Gábor akkor 40 éves 2 hónaposan és 13 napos volt. A Vb-k esetében minden idők legidősebb játékosan napra pontosan 2 hónappal volt idősebb Királynál. Dino Zoff, olasz kapus 40 éves korában, 4 hónaposan és 13 naposan védett csapatában Vb-győztesként 1982-ben.