Ezek a tényezők felelősek a kávé ízéért – 1. rész

Te meg tudod fogalmazni mitől lesz minőségi a kávé íze? Bemutatjuk azokat a tényezőket, amik az igazán friss és minőségi kávé végső ízéhez hozzájárulnak. 

Ahogy mindig, itt is összefüggésekben kell gondolkozni. A gasztronómia esetében élő organizmusokkal dolgozunk és mindegyiknek sajátos feladata van a kávé végső aromájának és ízének kialakulásában. A termőföld, az éghajlat, a kávécserje mind számítanak és nem elég egy komponensnek tökéletesnek lenni, egy profin összehangolt szimfónia eredménye az isteni kávé íz.  

 

Termőföld

A termőföld adja a táptalajt, a tápanyagokat és az életteret. Különböző földtípusokon termeszthetik a kávét: fontos a PH (sav-tartalom), vas- és más ásványi anyagok tartalma, a vízbőség. A vulkanikus talajon termesztett kávék értékesebbek, mivel a vulkanikus talajban nagy mennyiségű ásvány, vas és számos más, a növény egészséges növekedéséhez elengedhetetlen anyag van.  

 

Éghajlat

Lényeges, hogy a föld milyen éghajlati övben található. A kávécserje a legjobban a trópusi éghajlatot kedveli. Kevésbé kedvez számára a szubtrópusi éghajlat. 

 

Tengerszint feletti magasság

Kulcsfontosságú komponens a tengerszint feletti magasság. A magasság befolyásolja a kávémag érését. Minél magasabbra megyünk, annál magasabb a levegő pártartalma és annál alacsonyabb a hőmérséklet. A magasságnövekedéssel arányosan a kávémag lassabban érik, ennek következtében az íze telítettebb lesz, hiszen több ideje van a tápanyagokat a talajból magába szívni. Az alacsonyabb fekvésű területeken a kávémag gyorsan megérik, így az íze „üresebb” lesz. A cserjék nem kedvelik a direkt napfényt, a legjobban a fák árnyékában érzik magukat. 

 

Szüret

A megértett kávészemet leszüretelik, akár a szőlőt a jó borhoz. Ennek módszertana is hatást gyakorol a kávé végső zamatára, ízére. A leszüretelt kávébabokat legkésőbb a szüret napjától 2 éven belül fel kell használni, különben az íze egyhangúvá válik és elfásul. Manuális kézi, vagy gép módszerrel is szüretelhetik a kávét. Gépi módszert alkalmazva ún. fésüléses eljárást alkalmazzák, mely során valamennyi cseresznyét egyszerre szedik le. A gép nem tud különbséget tenni az érett és az éretlen szemek között, ezért inkább a robusta aratásánál használják, illetve a nagy területeken fekvő ültetvényeken. Ha minőségi szemes kávét szeretnénk, azt mindig kézzel szedik.  

Gondos válogatást követően csak a megérett szemek kerülnek a kosárba, az éretlen baboknak még meghagyják az időt érni. Nyilvánvalóan ezért is drágább a minőségi kávé, mert sokkal nagyobb, emberi erőforrást igényel a gépiesítettel ellentétben.  

Eljutottunk hát a fogantatástól a születésig, a termőföldtől a szüretelésig. Egyik lepés és szempont sem kevésbé fontos, mint a másik. Következő részben bemutatjuk mi történik a kávéval a szüret után, itt milyen tényezők lesznek felelősek a tökéletes ízélményért!  

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza