Ezek a tényezők felelősek a kávé ízéért – 2. rész

Korábbiakban bemutattuk hogyan és milyen tényezők mellett születik meg a kávébab, és miként jut el a termőföldtől a szüretelésig. Lássuk mi történik ezután!  

 

Feldolgozás

A szüretelés után a feldolgozás a következő lépés. Megkülönböztetünk száraz és nedves eljárásmódot. Pontosan ugyanannál a kávébabnál másféle ízt nyerhetünk ki, ha száraz, vagy ha a nedves eljárást választjuk.  

 

A száraz eljárás

A száraz eljárásmód olcsóbb és egyszerűbb. Ebben az esetben a kávécseresznyét azonnal aratás után panelekre, ill. afrikai ágyakra terítik fel. Ezután minden nap átkeverik, hogy elkerüljék a nedvesedést, nehogy a fermentációjuk túl korán elkezdődjön. A folyamat 3 héten keresztül zajlik. Ugyanekkor a kávécseresznyékből gépi művelet során kimagozzák és az így feldolgozott kávét további 1 hónapig szárítják.  

 

A nedves eljárás

A nedves eljárás egy magasabb színvonalú és igényesebb folyamat, pont ennek okán a jobb minőségű kávéknál alkalmazzákA kávébabot víztartályba „megúsztatják”, így a rossz szemek természetes módon elválnak az egészségesektől. A fürdőzés után, de még 1 napon belül a magokról lefejtik a héját és a belső rész bizonyos darabjait. A továbbiakban rendkívül fontos az így kinyert kávéval a finom bánásmód, hogy a kávébab ne sérüljön meg! Ezt követően a magokat újra tartályba helyezik, majd másfél napig erjesztik. Miután a kávé erjedése megfelelő lesz, kb. 2 hétig szárítják. Eredményül a kávénak illatos lesz a zamata, erőteljesebb gyümölcsös aromája lesz és magasabb a sav-tartalma. 

 

Pörkölés

A feldolgozott és kiszárított kávé utolsó lépéséhez érkeztünk a pörköléshez. A pörkölés egy olyan folyamat mely során kávé elveszíti nedvességét és a benne rejlő cukor elkezd karamellizálódni, így barnul a kávé. Különböző pörkölési módszerek során különböző árnyalat és más íz jön létre. A világosabb pörkölésnek köszönhetően felismerhetően gyümölcsös ízt kap a kávé, a sötétebb árnyalatok során pedig a dió- és a csokoládé aromáját idézi fel a babszem. 

Kulcsfontosságú szempont a frissesség. Pörköléstől számított maximum 30 napig őrzi meg a kávé a minőségét. Egy kávészem kvázi olyan, mint egy konzerv, ami tartalmazza az ízeket és aromákat. Ha felbontjuk a konzervet 50 nap múlva félig üressé válik, 70 nap elteltével totálisan íztelen lesz. Így néz ki a folyamat egy az őrölt kávé esetében is.  

A Lavazza minőségi kapszulás kávéi magukba zárják a frissességet és az aromát egészen a közvetlen használatig!

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza