Ginzeng vagy koffein: A testre és elmére gyakorolt hatások összehasonlítása

 

Az emberek több száz éve isznak koffeint, hogy reggel elinduljon a napjuk és napközben, hogy éberek maradjanak. A ginzeng pedig egy olyan összetevő, amely egyre népszerűbb, mivel számos energiaitalban és más italokban használják az energiaellátás fokozására. Ha tudni szeretnéd, melyik a jobb választás, olvass tovább, és nézzük meg közösen a ginzeng és a koffein testére és elméjére gyakorolt hatását. A cikk végén egy remek alternatívát is kínálunk a kávé és a ginzeng házasításával.

Mi az a koffein?

A koffein egy természetesen előforduló összetevő, amely számos italban megtalálható, mint például a kávé és a tea. Ez egy természetes stimuláns, amely aktiválja az agyat és a központi idegrendszert, hogy segítsen ébernek maradni. Az emberek valószínűleg csaknem 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak először koffeint tea formájában. Később fedeztük fel a kávét, amikor egy etióp juhász megállapította, hogy a kecskéinek több energiája volt a kávébab elfogyasztása után. Ma a világ 80%-a fogyaszt naponta koffeint, sőt az életkor előrehaladtával hajlamosak vagyunk egyre több koffeint fogyasztani.

Hogyan működik a koffein?

Amint elfogyasztjuk a koffeint, a szervezet felszívja a véráramba. A máj több vegyületre bontja le, amelyek különböző szerveket érinthetnek, de a fő hatás az agyra hat, amely blokkolja az adenozin nevű vegyi anyag hatását. Az adenozin a nap folyamán felhalmozódik a szervezetben, és ellazítja az agyat, fáradtságot okozva, így megkaphatná a szervezet a szükséges pihenést. A koffein nyugalmi állapotban tartja az adenozint, csökkenti a fáradtságot és növeli a fókuszt. A koffein növelheti az adrenalint, energikusabbá tehet. Gyorsan fejti ki hatását a szervezetben, és már 20 perccel az elfogyasztása után észrevehető a hatása.

Mi az a Ginseng?

A ginzeng egy gyógynövény – pontosabban egy gyökér – sok különböző névvel, köztük ginseng gyökér, ginseng Americano, észak-amerikai ginzeng, nyugati ginzeng, vörös bogyó és sang. Már az 1700-as években elkezdtük használni a ginzenget.

Hogyan működik a ginzeng?

Az orvostudomány gyakran használja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének csökkentésére a ginzenget, ami légúti fertőzések esetén is segíthet. A koffeinhez hasonló energianövelő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért is találkozhatunk vele gyakran energiaitalokban.

Érdekessége, hogy a ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely segít jobban alkalmazkodni a stresszhez, így a testünk továbbra is normálisan működik nyomás alatt.

A ginzeng csökkentheti a vércukorszintet, ezért kerülni kell más olyan gyógyszerek vagy gyógynövények szedését egyidőben, amelyek csökkenthetik a vércukorszintet, például a fokhagymát és a krómot. Egyéb lehetséges mellékhatások közé tartozik a hasmenés, szapora szívverés, álmatlanság és megnövekedett vérnyomás.

Mikor melyiket használjuk?

A világ lakosságának körülbelül 80%-a fogyaszt rendszeresen koffeint, ezért jó választás, amikor felébredünk. Ha azonban valakinek problémái vannak a koffeinnel, például idegesség vagy ingerlékenység, akkor enyhülést tapasztalhat, ha ginzengre vált, mivel ugyanazokat az előnyöket kínálja, sőt csökkenti a vércukorszintet is.

Mikor használjunk ginzenget?

– Koffeinmentes energiafokozóként
– Tanulás során
– A fókusz javítására
– A vércukorszint csökkentésére
– Légúti fertőzések esetén

Mikor kell koffeint fogyasztani?

– Kora reggel
– Ebéd után
– Vacsora után, ha hosszú éjszakát tervezünk
– És mindig, amikor jól esik

Ha igazán finom élményre vágysz koffeinbevitel esetén és ötvöznéd a koffein és a ginzeng pozitív tulajdonságait, akkor válaszd webshop kínáltunk prémium ginzenges kávéját!