Gomba a kávéban: új trend van születőben?

Mint kávéértékesítők- és szakértők minden izgalmas, kávéval kapcsolatos témát folyamatosan monitorozunk, és célunk az is, hogy vevőinket a legújabb trendekről informáljuk, amelyek a kávé piacát érintik. Sokan keresnek rá napjainkban a gombákkal dúsított kávéra, amit páran csodaszernek tekintenek, így szakirodalmak és tudományos kutatások mentén mi is megvizsgáltuk az ügyet. A gombával dúsított kávé lesz az új trend?

A gomba elterjedése a forró italokban

A modern egészségügyi körökben az a tendencia, hogy csodaételeket, szuperételeket és titkos, egészségjavító tulajdonságokkal rendelkező összetevőket keresnek. Sajnos ezeknek a szuper-összetevőknek a többsége a legjobb esetben kevés bizonyítékot mutat a hatékonyságra, sőt legrosszabb esetben káros is lehet. Leggyakrabban az igazság valahol a középúton rejlik, és több kutatásra és időre van szükség annak meghatározásához, hogy valami valóban előnyös-e, vagy csak egy újabb megalapozatlan lelkesedésnek van kitéve. A gombás kávé egyike ennek a középútnak, hiszen néhány erős egészségügyi állítást olvashatunk róla, ám kevés tudományos kutatás áll mögötte jelenleg.

Gomba a kávéban?

Az ízletes és tápláló gombákat szinte az emberiség hajnala óta használják élelmiszerekben, italokban és gyógyszerekben. Az sem újdonság, hogy bekerültek a forró reggeli italok birodalmába, hiszen sok országban gazdag hagyománya van a gombatea készítésének, beleértve Koreát, Finnországot, Kínát és Indiát.

A gombák előnyei

– A gomba jót tesz az emésztésnek

A gombák olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az emésztés simább működését, és talán csökkentik a kávé által okozott stresszt a hasban. A gombákban található prebiotikumokról és poliszacharidokról kimutatták, hogy hozzájárulnak az egészséges bélflóra és baktériumok termelődéséhez.

– A gomba segíthet a stressz kezelésében

Sok gomba adaptogén is, és fizikai és mentális egészségügyi célokra használják. Az adaptogének támogatják a mellékveséket, és csökkenthetik a stresszt. Egyesek arról számolnak be, hogy ezek a stressz-csökkentő tulajdonságok a kávé által ritkán okozott remegését is enyhíthetik.

Melyik gombák alkalmazhatóak kávéban?

1. Chaga gomba

A chaga gomba és a kávé Finnország, a világ első számú kávéfogyasztó országának kedvence. Antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, és támogathatja az immunrendszert is. Ez a mesés gomba finom, meleg, földes és kellemesen keserű ízű.

2. Oroszlánsörény gomba

Azok, akik az extra fókuszáltságra vágynak, érdemes kipróbálni az Oroszlánsörényt. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a gomba gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, javíthatja a kognitív működést, és még az idegrendszer egészségét is segíti. Az oroszlánsörény egyedi, édesen zamatos ízű.

3. Cordyceps gomba

Azok számára, akik a reggeli kocogásuk előtt isznak kávét, a cordyceps gomba a kávéba egy kis pluszt adhat. A Cordyceps gomba javíthatja az állóképességet, és segíthet abban, hogy a reggeli álmosságot egy jobb edzésre váltsuk. Ezeknek a gombáknak az íze a cukrozatlan kakaóporra emlékeztet, földes, diós és enyhén zamatos.

4. Reishi gomba

A kora reggeli agyköd elleni küzdelemhez kipróbálhatunk egy reishi gombás kávét is. Ezek a csodálatos gombák csökkenthetik a szorongást, a depressziót, a fáradtságot és a gyulladást. Enyhék, földesek és csak egy kicsit keserűek. Más néven a Ganoderma kávéként is ismert.
Fontos azonban itt megjegyezni, hogy sok alaptalan szuperélelmiszerhez hasonlóan a ganoderma állítólagos egészségügyi előnyei is a jelenlegi tudományos kutatások szerint homályosak. A ganodermát körülvevő egészségügyi állítások egyikét sem igazolta még tudományos tanulmány.

A gombakávé hátrányai

Ezek a fantasztikus gombák sok lehetséges, többnyire azonban nem bizonyított egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Sőt, van jellegzetes ízük is. Vannak, akik szeretik, vannak, akik nem bírják elviselni. Ahhoz, hogy valami zöld utat kapjon a hosszú távú emberi fogyasztásra, sok éven át átfogó kutatást kell végezni. A Ganoderma kávé például jelenleg nem rendelkezik bizonyítható előnyökkel, a Ganoderma kávé fogyasztásának hosszú távú hatásai ismeretlenek. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a Ganoderma biztonságos-e emberi fogyasztásra éveken vagy évtizedeken keresztül, és nincs elegendő bizonyíték az egészségre vonatkozó állítások alátámasztására, amelyek indokolnák az esetlegesen felmerülő ismeretlen kockázatok vállalását, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt bármilyen fent javasolt gombát tenne bárki a kávéjába, annak felhasználásáról és egészségügyi hatásairól mindenképpen előzetesen szakértőtől, részletesen tájékozódjon!

Különösen fontos minden élelmiszernél a biztos forrás, tehát a megbízható forrásból való beszerzés. Amennyiben 100%-ban megbízható oldalról szeretnél kávét rendelni irodai vagy otthoni felhasználásra, válaszd a webshopunkat!