Hány éves kortól ihat egy gyerek kávét?

Tele van az internet gyereknevelésről szóló szakmai és kevésbé szakmai cikkekkel, a gyerekek kávéfogyasztásáról azonban mégis kevesen beszélnek. Nem véletlen, a kérdés nagyon megosztó és máig nincs egységes álláspont.  

A kérdés azért is összetett, mert nem csak a kávéfogyasztást szükséges vizsgálni, hanem magát a koffein fogyasztását is. A szülők többségének nem biztos, hogy tudomása van róla, hogy bizonyos italok milyen erősségben és előfordulással tartalmaznak koffeint.  

Korábban írtunk róla, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint egy egészséges felnőtt számára 1 nap 300 mg koffein a maximum javasolt mennyiség. Egy adag (kb. 0,5 dl) presszókávé 100 mg, egy csésze fekete tea 20-90 mg koffeint tartalmaz. 

A Kanadai kormány például pontosan meghatározta, hogy mennyi koffeint javasolt fogyasztani a különböző korosztályúaknak. Ez a következő képen alakul: 

4-6 évesek  45 mg/nap 
7-9 évesek  62.5 mg/nap 
10-12 évesek   85 mg/nap 

A 4-6 évesek számára javasolt 45 mg-nyi koffein egy doboz (0,33) kólának felel meg. 

Olyan nők számára, akik babát terveznek, már várandósok vagy szoptatnak szinten napi maximum 300 mg az előírt.  

A fiatal szervezetre különböző hatással lehet a koffein, de a szakirodalom inkább a negatívakat emeli ki: idegesség, ingerlékenység, fejfájás, alvási nehézségek. Az egészségügyi tényezőkön felül élvezeti értéket sem képez még számukra a kávé, ugyanis a keserű ízek értékelésére csak kamasz korban válunk alkalmassá.  

Konszenzus tehát máig nincs, a legjobb döntés, ahogy mindenben: a tudatos fogyasztásban és döntéshozatalban van. Szülőként figyeljük pontosan milyen italokat adunk a gyermekeknek és ha már elég nagynak érzik magukat a kávéhoz a fentiek alapján tudjuk fontolóra venni, mennyit engedünk nekik.  

Napi cukiság: Huffington Post által készített videóban megnézhetjük az apróságok reakcióját a kávéra. Spoiler: garantált a mosolygás!