Hogyan hat a kávé a sportteljesítményünkre?

Lavazza kávé - sport

Az már rég óta bizonyított tény, hogy a koffein pozitív hatással van a sportteljesítményünkre. Most nézzünk néhány gyakorlati tippet azzal kapcsolatban, hogy ha sportolunk, hogyan és milyen formában érdemes koffeint fogyasztanunk.

A koffein és hatásai

A koffeint elsődlegesen és automatikusan a kávéval azonosítjuk, azonban számos más italban, vagy élelmiszerben is megtalálható természetes módon. Ilyen például a tea, a kóladió, a csokoládé és a guarana is. Egészen pontosan az 1970-es évek óta kutatják a koffeint, mint ergogént, vagyis teljesítményfokozó hatású, természetes szert. A kutatási eredmények egyöntetűen bizonyítják: a koffein segíti a sportteljesítményt.

Korábbi eredmények alapján arra jutottak a tudósok, hogy a koffein fokozza a zsírszövetekben a lipolízist, vagyis a zsírsavak lebontását, valamint azok keringésbe jutását. Ezen alapfeltevés mentén a tudósok arra következtettek, hogy ezáltal szénhidrátot, vagyis glikogént tesz félre az emberi test, magyarán kevesebb szénhidrátra van szüksége a sportolónak, mivel a zsíranyagcseréje gördülékenyebb az állóképességi feladatok alatt.

Ezeket az eredményeket napjainkra felülbírálták, ma már úgy vélekednek a kutatók, hogy ez a hatás hosszú távon nincs jelen az emberi szervezetben. Manapság a koffein edzésre való hatását sokkal inkább az agy működésének vonatkozásában vizsgálják. A tudomány jelenlegi álláspontja, hogy a koffein azért hatékony, mert elhiteti az aggyal, hogy a test nem annyira fáradt, mint valójában. Ez annyit tesz, hogy edzés közben a fáradtságot kevésbé érzékeljük, és nem érezzük magunkat annyira kimerültnek, mint valójában a testünk lenne koffein nélkül.

Minden sportnál működik?

Összességében pozitívok az eredmények, és szinte minden állóképességen alapuló mozgásformánál, valamint az erősítő, izomépítő edzéseknél is hatékony a koffein használata.

Mennyi koffeint, vagyis kávét fogyasszunk a kívánt hatás elérése érdekében?

Fontos tudni, hogy az őrölt kávék esetben hatalmas eltérések lehetnek a koffeintartalmat illetően az egyes típusok között. Tudományos vizsgálat során 97 eltérő eszpresszót tanulmányoztak a kutatók koffeintartalmuk vetületében. Az eredmények arról árulkodtak, hogy hatalmas skálán mozog a különböző kávék koffeintartalma: egy-egy csésze esetében 25–214 mg! Egy átlagos csésze eszpresszó hozzávetőlegesen 80-100 mg koffeint tartalmaz.

Lavazza tipp: Nem ajánlott például verseny, vagy sport megmérettetés előtt ismeretlen helyről kávét kérni, mert nem tudhatjuk mennyi koffeint tartalmaz az „idegen kávé” és ezáltal milyen hatással lesz a teljesítményünkre.

A kávézásnak milyen mellékhatása lehet a sportolókra nézve?

A kávé gyakori mellékhatásai a vérnyomás megnövekedése, a pulzusszám emelkedése, az ingerlékenység, esetleges gyomorproblémák, alvászavarok és szapora szívverés. Ez a sportolókra, akik tudatosan figyelnek a testükre ugyanúgy igaz. Olyan sportolók számára, akik pulzuskontrollal edzenek, mindenképpen tudatosan figyelni kell a kávéfogyasztást is. Igazolt, hogy jobb eredményeket érhetünk el koffein bevitellel, azonban a pulzusszámunk is magasabb lesz a megszokottnál, ugyanolyan terhelés mellett. Ha ehhez hozzászoktatjuk a szervezetünket, majd hirtelen megvonjuk tőle, tehát nem kiegyensúlyozott a koffeint bevitelünk, az ingadozó sportteljesítményhez vezet.

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza