Hosszú, vizes kávé az amerikaiak kedvence

Bemutatjuk Caffè Americano történetét!

Amerikában, hű brit gyarmatként a korai időkben a teafogyasztást részesítették előnyben, egészen a híres 1773-as bostoni teadélutánig. Ezen az eseményen több tonna teát öntöttek a bostoni kikötő vizébe tiltakozásképpen a teára kivetett kemény adók ellen. Ezután jelentősen megnőtt a kávéfogyasztás, hiszen teát inni már nem bizonyult hazafias cselekedetnek. Az Egyesült Államokban végül annyira népszerűvé vált a kávéfogyasztás, hogy az 1900-as évekre a világ kávéfogyasztásának a fele náluk realizálódott. 

Kezdetben még az 1800-as években az ún. cowboy coffee-t fogyasztották a legtöbben. Igazi vadnyugaton gyújtott tűzrakás felett a kávébabokat saját maguk pörkölték a tűz felett, ezután mozsárban összetörték és edényben felforralták. Az, hogy milyen hosszú volt a kávé, vagyis mennyi vizet tartalmazott, azt a főzőedény űrtartalma határozta meg. 

Az évszázad végétől kezdték használni, az úgynevezett percolator-t (nálunk ez a klasszikus „kotyogós kávéfőző” néven vált családtaggá), ami alulról felmelegíti a vizet, majd a felfelé áramló gőzből kicsapódó víz felülről átfolyik a kávéőrleményen és folyamatosan cirkulál, amíg a készülék be van kapcsolva. Ez a fajta főzés a kávé kesernyés ízét hozza elő, így szépen lassan rászoktak az ízesítésére, fahéjjal, kakaóval, szirupokkal.  

A kávézás a magányos cowboyok szokásából hamar társas tevékenységgé avanzsált, így gyorsan el kellett készíteni és jó volt, ha hosszú ideig lehet kortyolgatni. A technológia fejlődésével megjelentek a filterpapíros kávéfőzők első körben éttermi, majd otthoni használatra is. A filterpapírba a kávéőrleményt bele kell zúdítani, majd forró vízzel lecsöpögtetni.    

Az autózás elterjedésével országszerte nyíltak kávézók az autóutak mentén, ahol a helyben fogyasztás mellett, hosszú poharakban elvitelere is kérhették már a kávét. Innentől egy karikacsapás alatt elértünk a mai trendi „travel mug”-okhoz. Sétálsz, iszod a nagy bögre kávét és rendkívül trendi vagy. Ha nincs meg az érzés, biztos láttunk már olyat, aki ezt átélve vonult az utcán.   

Egy jó eszpresszót vízzel felöntve. Ennyi a titka. Aigazi olasz eszpresszó fanatikusok sokszor csak „híg löttynek” nevezik az amerikai kávét, pedig megéri neki egy esélyt adni, hiszen rendkívül sok finom recept készíthető amerikaiasan. 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza