Ismerd meg az igazi olasz Macchiato-t!

Tudtad? A macchiato egy hagyományos olasz kávé, amelyet eszpresszóval és tejjel készítenek és valahol az eszpresszó és a cappuccino között helyezkedik el. Ebben magasabb a kávé/tej arány, mint bármely más hagyományos kávéitalban. Fedezzük fel együtt ezt az olasz kávéfinomságot!

A Macchiato története

Sok kedvenc kávéitalunk Olaszországból származik: a macchiato sem más. Érdekes módon a „macchiato” szót eredetileg arra használták, hogy a baristák különbséget tegyenek a normál eszpresszó és a habosított kávé között. A Macchiato azt jelenti olaszul, hogy: “megjelölt” vagy “foltos”, ez leírja, mit tesz a habosított tej a kávéval.

Nem világos, hogy a macchiato mikor került az olasz étlapra, de azt tudjuk, hogy két oka létezik. Az egyik, hogy az olaszok általában összeráncolják a szemöldöküket, ha étkezés után vagy délután bárki tejet iszik. A másik, hogy az olaszok az eszpresszót egyértelműen arra szánták, hogy reggel gyorsan elfogyasszák. A macchiato mindkét problémát megoldotta. A habos eszpresszó praktikus ürügy volt arra, hogy egy kis tejterméket fogyasszanak ebéd után, vagy egy kiadós étkezést követően, valamint perspektívát és kellemesebb időt adott a gyorsan elfogyasztott reggeli eszpresszó helyett a kortyolgatásra.

Hagyományos Macchiato készítése

A hagyományos olasz kávé elkészítéséhez egy kisebb méretű csészét kell kikészíteni, hiszen összesen 60-90ml-es lesz az adag. Egyetlen eszpresszót lefőznek (30ml), és hozzáadják a csészéhez. Most jön a tej (habosított tej adag: 30-60ml). A macchiato habosított tejet használ párolt tej helyett. A habosított tejet a folyadék kis mennyiségének gőzzel történő levegőztetésével állítják elő, hogy a tej habbá váljon. A habból csak egy vagy két teáskanálnyi kerül az eszpresszó tetejére. Ezt „tej jel-nek” is nevezik.

Te is Macchiato fogyasztó vagy?

A hagyományos macchiato fogyasztó szereti az eszpresszó merész, kesernyés ízét, de szeretne egy kis finomságot a palettán. A tej arra szolgál, hogy lehűtse a kávét, és egy kis szeletet eltávolítson az alatta lévő főzet savas ízéből.
Egy adag eszpresszóhoz képest itt a tej nagyon édes. A habosított tej azonban nem tartja meg az ízét úgy, mint a párolt tej. Ezenkívül nem hoz létre olyan sima textúrát. Ha levegőztetett tejet használunk, akkor nagyon könnyű, lendületes állaga van. Ez simább ízt tesz lehetővé, és általában jobban élvezhető, mint egy eszpresszó; bár sokan szívesen kortyolgatják ezt az italt is.

3 különböző Macchiato variáció

1. Latte Macchiato: A latte macchiato espresso shottal, párolt tejjel és habosított tejjel készül. Ami ezt a macchiatótól megkülönbözteti, az a tej mennyisége. Amiben különbözik az alap tejeskávétól, az az elkészítés módja. Például a barista egy nagy, általában 3-4 dl-es vagy annál nagyobb poharat használ. Ezután a párolt tejet a pohár majdnem ¾ részébe öntik. Itt jön be a különbség. Miután a felmelegített tejet beleöntöttük, az eszpresszót, lassan beleöntik a tejbe. Egy kis adag habosított tejet teszünk a tetejére, valamint minden más hozzávalót, például sütőtök vagy karamella szirupot. Mindig átlátszó pohárban tálalják, mert a csészén keresztül látni lehet a különálló összetevőket. Látványos és édes finomság születik így.

2. Iced Macchiato/Jeges Macchiato: A jeges macchiato sok amerikai kávéház alap kínálata. Ugyanúgy készül, mint a latte macchiato csak jégre töltik.

3. Long Macchiato: Ez is hasonló a tejeskávéhoz, főleg Ausztráliában népszerű. Magas pohárban készül, két pohár eszpresszóval és némi habosított tejjel.

Minden Macchiato alapja az igazán minőségi olasz eszpresszó! Amennyiben erre vágysz, fedezd fel webshop kínálatunkat!