Kávé nevelése otthon

Kávé növény, csemete

Biztos minden kávé imádó fejében megfordult már a gondolat, hogy otthon ültessen kávécserjéket. Ez egy komoly kihívás, nem is gyakran olvashatunk róla. Most bemutatjuk, hogyan valósítható meg az álom!

A kávé növény vonzó cserepes beltéri növény is lehet. Az Etiópiában őshonos kávénövény (Arabica) tavasszal apró fehér virágokkal virágzik, majd apró bogyókat visel, amelyek fokozatosan zöldről feketés hüvelyre sötétednek. E gyümölcsök mindegyike két magot tartalmaz, amelyek végül a kávéfőzéshez használt kávébabokká válnak.

Fontos tudni, hogy a magvakon kívül minden növényi rész mérgező az emberre és az állatokra is!

A boltban vásárolt babból nem lehet kávénövényeket termeszteni. Ezeket kezelték és pörkölték, és nem fognak kihajtani. Annak ellenére, hogy a kávénövények erőteljesen teremnek, általában néhány évbe telik, mire a növény virágozni kezd és azt követően gyümölcsöt hoz.

Két lehetőségünk is van: nevelhetünk kávécserjét, mint dísznövényt, és nevelhetünk kávécserjét kávéfogyasztás céljából. Utóbbihoz igen sok türelem szükséges, ugyanis, ha azt szeretnénk elérni, hogy saját kávégyümölcsből szürcsöljük a kávét, amit otthon neveltünk fel, magunk pörköltük, ahhoz bizony legalább 3-5 év szükséges.

Vágjunk neki a feladatnak!

Első lépésként ki kell választani, hogy a rengeteg fajta kávéból melyiket neveljük.

A Kávé nemzetségben több mint 120 növényfaj található, az arabica a globális kávétermelés nagy részét teszi ki. E nemzetség főbb növényei:

Coffea arabica ‘Nana’
Ez egy törpe fajta, amely csak 30cm magasra nő, így ideális beltéri termesztéshez.

Coffea canephora
Általában robusta kávé néven ismert, ez a faj a Szaharától délre eső Afrikából származik. Növényei robusztusak; a kávébab azonban kevésbé kedvelt, mert erősebb, keményebb ízű, mint az arabica.

Coffea liberica
Ez a faj Közép- és Nyugat -Afrikában őshonos, először Libériában fedezték fel. Nagy gyümölcsöket termel, amelyek koffeintartalma magasabb, mint az arabica babé, de alacsonyabb, mint a robusta babé.

Psychotria nervosa
Egy független faj, Dél-Floridában vad kávé és termesztik is, mint a táj növény.

Cikkünkben a továbbiakban az Arabica fajtával általánosságban fogunk foglalkozni az egyszerűség kedvéért. A kávé nevelését háromféle módon is elkezdhetjük. Az egyik, hogy magról szaporítjuk, a másik, hogy már levágott hajtást ültetünk el dugványként, avagy kész cserjével is dolgozhatunk a kertészetből. Ha kész cserjét vásároltál, akkor egyszerű a dolgod, csak követni kell a fajtának megfelelő nevelési tanácsokat, amit a vásárlás helyén el fognak mondani.

Lavazza tipp: Ha esetleg idén külföldre mész nyaralni, nézz körül, a térség milyen kávékülönlegességekben gazdag, és szerezz be onnan magot, vagy cserjét. Fontos figyelembe venni, hogy a kávé kevés időre tartja meg a csírázóképességét! Akár külföldről hozod haza a magot, vagy cserjét, akár itthon szerzed be gondosan oda kell rá figyelni.

Tehát akkor Arabica…

Arabica kávé

Botanikai név Coffea arabica
Gyakori név Arab kávé
Növény típusa Örökzöld évelő
Napfény igény Világos, vagy közvetett (szűrt) fény
Talaj típusa Tápanyagdús és nedves
Talaj pH 6,0-6,5 (enyhén savas)
Virágzási idő Tavasszal
Virág színe Fehér
Őshonos terület Etiópia, trópusi Afrika
Toxicitás Mérgező háziállatokra és emberekre

Kávé nevelése dugványról (anyanövényről levágott hajtás elültetése)

Dugványozásnál az anyanövényről levágott hajtásokat tesszük vízbe. A dugvány alsó leveleit vegyük le, kizárólag a felső részén legyen levél. A legjobb alkalom a dugványok vágásra nyár elején van. Válassz egy egyenes hajtást, amely körülbelül 20-25cm hosszú. A levágott dugványt állítsuk esővízbe, vagy más lágy vízbe. (forralt víz, miután kihűlt, vagy pár napig állott víz) A gyökerek megjelenését követően laza, tápanyagdús, jó vízáteresztő földbe ültessük be és a földet tartsuk nedvesen.

Kávé nevelése magról

Ha magról szaporítanád, akkor első lépésként laza, tőzeges földbe tedd a kávécsírát, maximum 1 cm mélyen. A tetejére homokot kell tenni és állandóan nedvesen tartani. Nagyjából 1 hónap elteltével a kávébab kicsi, sovány zöld szárral fog feltörekedni.
További három hónapot követően a kávészem belsejében picike levelek születnek meg. Innentől kezdve folyamatosan erősödik és ledobja magáról korábbi kávébab héjból készült ruháját. Ekkorra már számos levelet felfedezhetünk.

Egy év leforgása alatt kb 20 centit fog nőni az egészséges csemeténk.

Kávé növény gondozása

A legjobb környezet a kávénövények termesztéséhez az, ha utánozzuk a trópusi, közepes magasságú hegyoldal természetes körülményeit: jó vízelvezetésű talaj, magas páratartalom, viszonylag hűvös hőmérséklet és gazdag, enyhén savas talaj szükséges.

Kávénövényeket szabadban is termeszthetsz, ha a körülmények hasonlóak a természetes környezetéhez. Beltérben a kávénövények legjobban az ablak közelében szeretnek lenni, de nem közvetlen napfényben. Ügyelj arra, hogy a növényt ne érje huzat, például a légkondicionáló által fújt hideg levegő. Készülj fel az öntözésre legalább hetente, hogy a talaj nedves maradjon, de a növény ne álljon a vízben.

Fényigény

A kávécserjék inkább a szórt napfényt, mintsem a teljes napsütést kedvelik. Valójában aljnövények (az erdei lombkorona alatt léteznek), és nem virágoznak közvetlen, tűző napfényben. A túl sok közvetlen napsugárzásnak kitett kávé növények levelei barnulnak. Az égető napot nem szereti, így félárnyékban érdemes tartani. Nyáron a szabad ég alatt kifejezetten jól érzi magát, csak ne érje tűző nap, bújtassuk árnyékba! Ha tűző napsütés éri, akkor barnás levelek fognak megjelenni, ilyenkor azonnal árnyékba kell vinni! Ha a levelek száradni kezdenek, akkor a hőség miatt hűvösebb helyre van szüksége.

Talaj

Kávénövényeket ültess gazdag, tőzeg alapú virágföldbe, kiváló vízelvezetéssel. A kávénövények a savas talajt részesítik előnyben, ezért ha a növény nem virágzik, adj hozzá szerves anyagokat, például tőzegmohát a talaj pH-értékének növeléséhez. A kávénövények 4-7 PH -értékű talajban is növekedhetnek, de az ideális PH-tartományhoz a 6-6,5 közelebb van.

Öntözés

Ezek a növények a víz szerelmesei, és rendszeres és bőséges öntözést igényelnek. A talajnak egyenletesen nedvesnek kell maradnia, de nem teljesen átázott. Soha ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

Hőmérséklet és páratartalom

Az optimális átlagos hőmérsékleti tartománya nappal 21-26,5 Celsius, az éjszakai hőmérséklet 19 és 21 Celsius fok között van. A magasabb (melegebb) hőmérséklet felgyorsíthatja a növekedést, de nem ideális a bab termesztéséhez. A gyümölcsöknek lassan, egyenletesen kell érniük.

Ezen túlmenően, mivel ezek a növények természetesen a trópusi hegyek oldalán nőnek, nagyon nedves körülmények között virágoznak, amelyek általában sok esőt és ködöt kapnak. 50% vagy magasabb páratartalom szükséges. Ha a levegő túl száraz, a levél széle barnulni kezdhet. Téli hónapokban is tartsuk legalább 16 fokos szobában, ettől hidegebb helyen sajnos elveszíthetjük.

Tápanyag igény/trágyázás

Gyenge folyékony műtrágyát használj a tenyészidőszak alatt néhány hetente. Télen havonta egyszer. Amennyiben Lavazza kapszulás kávét iszunk a használt kapszulákból a kávézaccot kis mennyiségben hozzáadhatjuk a talajához, ezzel is nagyon jót teszünk neki. Ha azt tapasztaljuk, hogy túl fakók a levelek, akkor az biztos tápanyaghiányra utal.

Cserepezés és átültetés

Minden tavasszal ültesd át a kávé növényt, fokozatosan növelve a cserép méretét. Győződj meg arról, hogy a cserép alján több nyílás is található. Ha akarod, metszheted is a növényt a kívánt méretre. Kissé korlátozhatod a cserépméretet, illetve gyökérmetszést is alkalmazhatsz, hogy kezelhető legyen a növekedése, de ez inkább haladóknak ajánlott technika. Metszésnél figyelni kell rá, hogy a metszőolló le legyen fertőtlenítve.

 

Kávé gyümölcs

Kávébab betakarítása

Ismét jelezzük, hogy a növény 3-5 év, míg gyümölcsöt termel, légy türelemmel! 🙂

Amikor a növény gyümölcsei (“cseresznye”) vörösre érnek és kissé lágy tapintásúak lesznek, kézzel szedd le őket a növényről. Válaszd le a belső kávébabot a gyümölcsről úgy, hogy a cseresznyét egy tál vízben pépesíted.

A belsõ bab leválasztása után fektesd dróthálóra, és szárítsd meg, amíg a héja könnyen le nem válik. Ez több napig vagy akár hetekig is eltarthat. A szárított babot most kávédarálóban lehet őrölni, akárcsak a boltban vásárolt babnál, vagy elmélyedhetsz a pörkölés rejtelmeiben is.

Gyakori kártevők, betegségek

A beltéren termesztett kávénövények néha szenvednek a levéltetvek és az atkák fertőzésétől. A fertőzéseket a lehető leghamarabb kezeld, hogy ne terjedjenek át a növény többi részére. Először a legkevésbé mérgező kezelési lehetőséggel kezdd, és csak akkor lépj tovább komolyabb permetszerek felé, ha az első próbálkozások sikertelenek.

Ha szerencsénk volt…

A kávé termesztése nem egyszerű, de ha szerencsénk van, akkor a piros kávécseresznyék vidáman fognak ránk visszamosolyogni. 🙂