Kávé pörkölési fajták

A pörkölés maga a folyamat, amely során a zöld kávébab állandóan emelkedő hőmérsékleten barnás vagy már-már feketés színt kap. A kávébab cserjéket, vagyis a még zöld kávébabot különbözőféleképpen pörkölik. A kávécserjék közül ismerjük a két legelterjedtebbet, az Arabicát és a Robusztát. Most nézzük, a különböző országokhoz, városokhoz milyen pörkölési fajták társulnak 

 

Bécsi pörkölés

A bécsi pörkölés eredményeképpen világosbarna színű és száraz kávészemeket kapunk. Ez a módszer a világos pörkölés kategóriájába tartozik, főképpen gyengébb aromájú kávéitalokhoz ajánlják, mint a tejeskávé, a melange, azért is, mert ezen a pörkölési szinten egyes szakértők szerint megváltozik a kávébaba eredeti íze, a szénhidrátok karamellizálódása révén.  

 

Francia pörkölés

Középbarna színt kapunk, ha a francia pörkölést alkalmazzuk. A közepesen barna, száraz vagy kissé olajos felületű kávészemek íze erőteljesebb lesz. Aromájában enyhe savasság érezhető. A francia pörkölés szinte akármelyik kávéital alapjául tökéletesen szolgál.  

 

Hamburgi pörkölés

Hamburgi pörkölés esetében világosbarna színű kávébabot kapunk, mely csupán az arabica kávé alapanyagából készülhet. A kávébabot durvára őrlik és leforrázzák egy erre speciálisan létrehozott ún. karlsbadi porcelán kannában vagy filteres kávéfőzőben. A folyamat végeredménye egy savanykás, világos, vörösesbarna színű, áttetsző kávéfolyadék.  

 

Olasz pörkölés

Lavazza kávé hazájából, Olaszországból származik a sötétbarna, feketés színű pörkölés. A kávészem felszíne olajos, rendkívül kemény, aminek következtében a legapróbb méretre őrölhetőÍzvilága keserűezért is a legjobb eszpresszókat ebből a pörkölésből készítik. Ínyencek az étcsokira emlékeztető keserűen édeskés, füstös aromát is kiérzik a testes presszóból.   

 

Spanyol pörkölés

Nem tudhatjuk, hogy a spanyol attitűdből akadóan csak ottfelejtették a kávét, vagy szándékosan jött ez a módszer, de a spanyolok a kávébab túlpörkölését alkalmazzák. A kávébab megégett, keserű aromájúígy az ebből főzött eszpresszó is híg, fanyar. 

 

Hozzád melyik ízvilág áll a legközelebb?  

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza