Kávézz úgy, ahogy a Pilvaxban a Nagyok

Pesten és Budán nagyjából 40-42 kávéház üzemelt a reformkorban és a 1848-as forradalom idején. A kávéházak nagyon kedveltek voltak ekkoriban, itt gyűltek össze a korszak fiataljai, mivel információt tudtak itt cserélni, újságot olvashattak, meleg volt, még sok lakásban ekkoriban nem tudtak fűteni, találkozni lehet az ellenkező nemmel, valamint rengeteg játék lehetőség is volt ezeken a helyeken.  

A Pilvax kávéházat eredetileg Reneszánsz Kávéház néven alapították, tulajdonos váltás után nevezték át Pilvax kávéházzá Pilvax Károly után, aki 1840-es években működtette Pest belvárosában. Itt alakult meg és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, amelynek tagjai között volt Petőfi Sándor is, aki 1844-től rendszeresen itt reggelizett. A kávéházban négy billiárdasztalon lehetett játszani, valamint volt kártyaszoba is. A vármegyeház közelében volt, oda futottak be először a friss hírek, ezért választották Petőfi Sándorék is székhelyükül. 

1846-ban Pilvax Károly visszavonul, és Fillinger János veszi át az üzemeltetését, a forradalom idején is ő a vezeti a kávéházatA forradalom leverése után vegzálják és ott kell hagynia az üzletét.  

Ekkoriban Nyugat-Európa felől a hollandok terítették a kávét, de voltak balkáni és olasz útvonalak is. A Pilvaxban helyben pörkölték az udvaron, mindig csak annyit daráltak le, amennyi egy-egy főzéshez kellett. 

A reformkorban még bécsi szifont használtak a kávékészítéshez. Szifon esetén két lombikot használtak, az alsóba vizet töltöttek, ami alá melegítő eszközt tettek. A víz a meleg hatására felszökött a felső lombikba, ekkor beletették a kávét, kevergették, áztatták néhány percig, majd elvették a melegítőeszközt az alsó lombik alól. A kávé ezután visszacsorgott az alsó lombikba, és készen is volt. A szifonos kávé nem krémes állagú, leginkább a teára hasonlított ránézésre. 

Sajnos ma már hiába keresnénk a Pilvax kávéházat Budapesten, mivel az Erzsébet-híd építésekor elbontották a terület épületeit, és újakat húztak fel helyettükA Városház utcában ellenben 1921-től létezett egy Pilvax kávéház, amit a Márciusi Ifjak emlékére nyitottak újra, de ma már ebből is csak a Pilvax felirat maradt meg a lelkes városnézők számára.  

Bár a Lavazza kávé még nem létezett 1848-ban, mivel 1895-ben született meg Torinóban, a szifonos kávét a Lavazza márka által készített kávékkal is kipróbálhatjuk, ha szeretnénk megízlelni, hogy Petőfi Sándorék milyen kávét kortyolgattak a forradalmi terveik szövögetése közben.