Lehet-e kávézni diéta mellett?

Lavazza kávé diéta

A húsvét utáni időszak kvázi a második évkezdés. A tavasz beköszönt és előkerülnek a lengébb ruhadarabok. Sokan ekkor kezdenek komoly diétába. A diéta és a kávé kapcsolata igen megosztó, most megvizsgáljuk: diéta alatt fogyaszthatunk-e kávét?

Tiltólistás kedvenceink

A diéta során számos olyan élelmiszer és ital tiltólistára kerül, ami korábban a mindennapjaink részét képezték. Ezek a függőséget is kiváltó finomságok gyakran sajnos a legegészségtelenebbek, ilyen a finomított cukor, a gyorsan felszívódó szénhidrátok, az alkohol. De mi a helyzet a kávéval?

Minden Lavazza rajongó megnyugtatására már az elején közöljük: nem kell elhagyni a kávét a diéta során! Azonban sok mindenre kell odafigyelni, ha kávéfogyasztás mellett szeretnénk egészségesebben élni és veszíteni a súlyunkból.

A kávé és a kalória

Temérdek diéta létezik, egy univerzális igazság azonban biztos: a kalória bevitelre oda kell figyelni! A kalória bevitelt számos módon csökkenthetjük, azzal tuti nem lövünk mellé, ha étkezésünk gerincét a sovány zsiradékú húsok, a zöldségek, a tojás, a növényi étrend (pl. növényi tejek) az alacsony cukortartalmú gyümölcsök (savanyú gyümölcsök, pl: zöldalma) adják.

A kávéval nagy mennyiségű kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, ha nem a diétás elvek mentén fogyasztjuk. A cukor, a zsíros tejek, a cukros öntetek tilosak a diéta alatt. Szintén kerülni kell az előre összeállított boltban kapható jegeskávékat, instant kávékat, mert ezek tejport, cukrot nagy mennyiségben tartalmaznak.

A diétás kávé receptje

A legjobb, ha frissen őrölt vagy kapszulás kávét fogyasztunk, feketén. Bónusz, hogy a koffein hatására a zsírégetés is beindul szervezetben. Egy csésze őrölt presszó kávéban mindösszesen 2,37 kalória van.

1. ábra Forrás: https://mennyikaloria.hu/kaloria-adatbazis/etelek-italok/3650_Orolt_kave

 

Ezzel szemben egy 200ml-es cappuccinó már 80 kalóriát tartalmaz, ha csak a tejről és a kávéról beszélünk.

2. ábra Forrás: https://mennyikaloria.hu/kaloria-adatbazis/etelek-italok/306_McDonalds_Cappuccino

Ebben az esetben a szénhidrát és a cukor tartalmát a tejcukor adja a cappuccinónak. Az állati eredetű tejnek, attól függően mennyire zsíros magas a tejcukor tartalma is. A laktózmentes tejeknek még inkább!

Nem bírod feketén?

Az igazi olasz Lavazza presszó kávénál nincs jobb a világon. Sokan azonban mégsem bírják meginni a kávét tisztán. Ebben az esetben is vannak diétás megoldások: A stevia és az eritrit olyan kalóriamentes édesítőszerek, amelyek éhgyomorra is megengedettek diéta mellett, mert nem befolyásolják az inzulin vagy a vércukorszintet. Emellett javasoljuk a növényi alapú tejek fogyasztását, amelyek nagyon alacsony kalória tartalmúak, egészségesek és finomak is. Az elején idegenkedhetünk az ízétől, de hamar meg lehet szokni és rendkívül jót tesz a szervezetnek és az emésztésnek.

A diéták gyakori kérdése: mennyit lehet belőle fogyasztani?

Most, hogy fellélegeztünk, tudva, az imádott Lavazzánkról nem kell lemondani a diéta miatt, azért felhívjuk a figyelmet, hogy itt is kulcsfontosságú a mértékletesség. Szigorú diéta mellett reggel 1 kávé a megengedett. Ha nagyon nem bírjuk nélküle, délután egy presszó belefér.

Amire mindenképpen figyelni kell kávé és diéta mellett

Ha éhgyomorra isszuk a reggeli kávét, sajnos irritálhatja a beleket és gyomrot, ami következtében gyomorégés vagy komolyabb bélszindrómák is létrejöhetnek, ezért különösen fontos, hogy a reggeli kávé mellett párhuzamosan már reggelizzünk is, sőt még jobb, ha reggeli után kávézunk!

A kávé dehidratációs hatása miatt különösen figyeljünk oda a vízfogyasztásra. Ha nehezen csúszik a víz, dúsítsuk uborkával, citrommal, mentával, gyömbérrel vagy ezek kombinációjával. Ezek szintén fokozzák a zsírégetést, így gyorsabban fogyhatunk. A zöld tea jó választás lehet, ha szeretnénk tovább serkenteni az anyagcserét, de ezt is csak módjával.

Az egészség az első!

Bár a különböző diéták kecsegtető eredményeket kínálhatnak, inkább az életmódváltást, a mozgást és a tudatos étkezést, valamint folyadékfogyasztást ajánljuk. Hosszú távon az egészséges életmód mindig kifizetőbb, mint a rövid, szervezetet esetleg sokkoló megoldások. Az egészséges életmód mellett pedig a kiváló minőségű, prémium kávénak is mindig lesz helye.

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza