Lehet forró kávét pohárba önteni?

Klasszikus karácsonyi ajándék a kávésbögre, egy kávé-fanatikusnál nem lehet elég belőle. Mi a helyzet az átlátszó, üvegből készült kávéscsészékkel? Nagyon impozánsok és remekül néz ki bennük a kávé, kifinomultságot kölcsönöz az italnak, de biztonságos forró kávét üvegpohárba tenni?

Önthetem üvegpohárba a forró kávém?

Az, hogy az üveg milyen jól bírja a hőt, nagyban függ az üveg minőségétől. Az üvegnek két fő típusa van: szóda-mész vagy boroszilikát. Míg egyes nátronlúgos poharak elviselik a hőt, a boroszilikát üvegeket kifejezetten úgy alakították ki, hogy ellenálljanak a szélsőséges hőmérsékleteknek, és nem áll fenn az összetörés veszélye.

Van egy meglehetősen technikai definíció a boroszilikát és a mész-szódás üveg között, lássuk mi a különbség.

A nátron-mészüveg (szóda-mész) a leggyakoribb háztartási üveg. Bár széles körben használják, olcsóbb és vékonyabb, mint a boroszilikát üveg, és valószínűleg összetörik zord hőmérsékleten. A legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsuk, hogy szóda-mészpohár van-e, ha megfigyeljük a mélységet és azt, hogy a szélei tiszták-e. A nátron-mészüveg hihetetlenül vékony, a szélei körül kékes zöld. Gondoljunk egy régi üveg pohár aljára, és megkapjuk a képet. Előfordulhat, hogy tudunk forró kávét önteni egy nátronlisztes pohárba, de ehhez először hozzá kell szoktatni az üveget, például forró (de nem forrásban lévő) víz alá tenni. Az üveg összetörésének legnagyobb veszélye a hirtelen hőmérséklet-változásból fakad, nem feltétlenül magából a hőmérsékletből.

A boroszilikát üveget viszont a meleg hőmérséklet kezelésére készítették. Vastagabb, és szilárdan átlátszónak kell lennie, a szélein nincs kékes-zöld árnyalat. A legtöbb jobb minőségű sütőedény ebből a szilárd anyagból készül, mert egyszerre 300 fokos vagy annál nagyobb hőmérsékletváltozásnak is képes ellenállni.

Mi a helyzet a hideg italokkal?

Általában bármilyen típusú pohárba önthetünk hideg italt. Az egyetlen kivétel az, ha egy forró kávét tartalmazó poharat kombinálunk egy hirtelen jéghideg itallal (mondjuk tejjel, vagy jeges vízzel). A hőmérsékletváltozás ebben az esetben ugyanolyan könnyen összetörheti az üveget, mintha forró lenne.

Mi a tökéletes hőmérséklet a kávéhoz?

A kávé tökéletes hőmérsékletének meghatározása kicsit bonyolultabb, mint gondolnád. Először is, előfordulhat, hogy a kávé főzési hőmérséklete nem ugyanaz, mint a kávé felszolgálásakor. A kávét 90-96 fok között kell főzni, mert az ennél forróbb megégetheti a zaccot, és ez a kávé ízét égetté változtatja.

Ahhoz, hogy a kávé a legjobb íze legyen, körülbelül 60 fokon kell felszolgálni. Egyesek azt mondják, hogy a 65,5 fok feletti hőmérséklet túl sok hőt tartalmaz ahhoz, hogy ténylegesen megízleljük az ízeket. Ez azonban szubjektív.

Amennyiben kávéspoharat vagy bögrét terveztél venni ajándékba, ami tuti hőálló, mindenképpen nézz szét webshopunkban, hiszen széles kínálatban találsz kávés kiegészítőket igazi kávéfanatikusok számára: https://www.caffeservice.hu/product-category/kiegeszitok/