Mennyi időnk van munka közben kávézni?

Kávészünet

Egy brit felmérés alapján a legtöbbet kávézó szakmák listája a következő:

1. újságírók
2. rendőrök
3. tanárok
4. vízvezeték szerelők
5. cégvezetők,
6. kórházi munkavállalók
7. marketinges pozíciók

Ebből szerény következtetéssel is levonhatjuk, hogy a magas stresszfaktorú szakmákban gyakori a kávézás. A kávé pedig azon felül, hogy biztos energiaforrás, remek jutalom is. Kávézáskor lehetőséget kapunk a napi rutinunk szertartás jellegű megvalósítására, vagy nap közben egy lélegzetvételnyi szabadidőhöz jutni és kiszakadni a mókuskerékből. A munkáltatóknak éppen ezért semmiképpen nem ajánlott megvonni a munkavállalóktól ezt az élményt, de sok dolgot tisztázni kell.

A szünetre vonatkozó munkajogi szabályok

Mind tudjuk, a munkajogi szabályokkal nem éri meg kekeckedni, akkor sem, ha értelmezésük sokszor nem egyértelmű a halandó munkavállalók számára. Először is azt érdemes tisztázni, hogy a szabadidő nem jogi kategória, ez egy hétköznapi megnevezés. Pihenő az a fogalom, amit a munkavállalónak a törvény biztosít, nem munkával való foglalkozásra. Ez azonban még mindig nem része a munkaidőnek!
A munkaközi szünet az a definíció, amit keresünk! Ez a törvény által előírtan jár a munkavállalónak amennyiben a munkaideje a 6 órát meghaladja, úgy 20 perc időtartamban. Ha a munkaidő a 9 órát is meghaladja, akkor további 25 perc munkaközi szünetet szükséges biztosítani a dolgozónak. Fontos azonban, hogy erre az időszakra – kivéve a készenléti jellegű munkaköröket – nem jár fizetés, mert nem minősül munkaidőnek, kivéve akkor, ha a kollektív szerződésben ettől eltérően állapodhat meg a felek. Ilyet akkor láthatunk, ha a munkaidő a klasszikus értelemben vett 8 óra, és ez például tartalmazza az ebédszünetet, de Magyarországon egyre ritkább az ilyen munkahely.

Irodisták figyelem! A számítógépes munkavégzés kivétel!

Azokra a dolgozókra, akik képernyő előtt végzik a munkájukat speciális szabályok vonatkoznak. Számukra a munkáltatónak úgy kell meghatározni a munkabeosztást, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg. Ennek természetesen a szemet megóvó, egészségügyi oka van. Ne igyunk előre Lavazzát a medve bőrére, nyilván ez nem pihenést jelent, hanem más típusú munkavégzést, ami nem kötődik képernyő nézéshez. Ezen felül a munka törvénykönyve kimondja még, hogy a képernyő előtti valós munkavégzés összesen nem lehetne több mint napi 6 óra.

Pár perces csapatépítés egy kávé felett

A kávézás közösségformáló szerepe rendkívül fontos. Amikor a munkaközi szünetet stresszmentesen töltjük, a kollégákkal egy csokorban, lehetőségünk van a céges közösséghez még jobban kapcsolódni. Ehhez ajánlanánk a Lavazza kapszulás kávégépeit, melyek egyszerűen és rendkívül gyorsan adnak kiváló kávéélményt!

Mi a helyzet a cigiszünettel?

Első lépésben, mint felelős vállalat, mindenkit óva intünk az egészségkárosító szokásoktól úgy, mint a dohányzás. Cigiszünet kérdéskörét mégsem kerülhetjük ki, mert sokakat érint. Tisztázzuk, hogy „cigaretta szünet” nem létezik. Semmilyen jogszabály nem teszi lehetővé, hogy munkaidőnket az efféle szenvedélyeknek szenteljük. A munkaközi szünet az az időtartam, aminek eltöltése felől a munkavállaló szabadon dönt. Mindazonáltal figyelembe kell venni a nemdohányzók érdekében meghozott jogszabályokat.